Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 11.05.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Είναι της πάση παραδεκτό ότι το σπήλαιο της Θεόπετρας είναι μοναδικά στην καταγραφή της ανθρώπινης εξέλιξης.
Δυστυχώς όμως δύο χρόνια τώρα το Σπήλαιο παραμένει κλειστό, μετά από κατολισθήσεις που έγιναν και η πρόσβαση κρίθηκε επικίνδυνη για τους επισκέπτες.
Έγιναν πολλές παρεμβάσεις και προσπάθειες να αποκατασταθούν οι ζημιές και το σπήλαιο να ανοίξει και πάλι τις πύλες του αλλά δυστυχώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.
Προσπάθειες από τον Δήμο Καλαμπάκας , την Περιφέρεια , τους Βουλευτές και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Τελικά φαίνεται πως οι διαδικασίες ξεκινούν με τις διαδικασίες σύνταξης της μελέτης, η οποία χρειάζεται ειδική μέριμνα και εμπειρία, λόγου του αντικειμένου.
Πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκε το σπήλαιο ειδικός σπηλαιολόγος και θα χρειαστεί και μια νέα ειδικότητα αυτή του Βραχομηχανικού.
Να θυμίσουμε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενημερώσει πριν ένα χρόνο την Υπουργό και για το θέμα του σπηλαίου της Θεόπετρας.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σινάνεης πριν 9 μήνες ενημέρωνε την Υπουργό Πολιτισμού αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: Το σπήλαιο της Θεόπετρας , βρίσκεται κοντά στην Καλαμπάκα και αποτελεί σημείο αναφοράς για την προϊστορία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και για το ρόλο του στη μετακίνηση πληθυσμών από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη της Παλαιολιθικής περιόδου, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η γνώση της κεραμικής τεχνολογίας και η καλλιέργεια της γης, βασικά στοιχεία της λεγόμενης «Νεολιθικής επανάστασης». Πρόκειται για το μόνο προϊστορικό σπήλαιο που έχει αναδειχθεί στη χώρα, με ιστορία 140.000 χρόνων και το επισκέπτονται συνεχώς Έλληνες και ξένοι, σχολεία, πανεπιστήμια κλπ., αποτελώντας ιδιαίτερα σημαντικό πόλο έλξης για την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα μετά και τη δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας στην ομώνυμη κοινότητα, το οποίο επίσης δεν λειτουργεί τους τελευταίους μήνες έλλειψης προσωπικού.
Είναι κρίμα, τέτοιοι χώροι, μοναδικοί, να παραμένουν κλειστοί.
Εμείς , ως δημοτική αρχή, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε παρέμβασή σας και διατεθειμένοι να συμβάλουμε και σε προσωπικό , αν χρειαστεί, ώστε να λειτουργήσουν και Το σπήλαιο της Θεόπετρας, αλλά και Το Κέντρο Τεκμηρίωσης…».
Ας ελπίσουμε ότι το σπήλαιο θα λειτουργήσει σύντομα και πάλι , αφού υπάρχουν επισκέπτες από όλο τον Κόσμο που απογοητεύονται βρίσκοντας την πόρτα κλειστή.
Βαγγέλης Γκιάτας