Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 11.04.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς
Ανηφορίζοντας κανείς προς την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Ζάρκο, στα μέσα της διαδρομής, θα βρεθεί μπροστά σε μια μαγευτική εικόνα. Ένα μοναδικό κομψοτέχνημα της φύσης, που μοιάζει με ζωγραφιά, ως ο φυσικός παράδεισος.
Στα μάτια του περιπατητή ζωντανεύει μια μοναδική, φυσική ομορφιά, αυτή του Βιοτόπου – Οικοπάρκου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που έτρεξε στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του ΄90.
Πριν περίπου 20 χρόνια και συγκεκριμένα το 1998, στο Ζάρκο, άρχισε να τρέχει το πρόγραμμα «Μακροχρόνια Παύση Καλλιέργειας Γαιών» για την δημιουργία Βιότοπων και Οικοπάρκων σε έκταση 4.000 στρεμμάτων. Εκείνη την εποχή η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτούσε την παύση της καλλιέργειας των αγρών και την παύση της χρήσης των βοσκοτόπων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια φυσική «Τράπεζα γενετικού υλικού», πράγμα που έγινε και στο Ζάρκο του Δήμου Φαρκαδόνας.
Το εγχείρημα «Βιοτόπος – Οικοπάρκο Ζάρκου», που προήλθε από τη συνένωση ιδιοκτησιών 10 περίπου οικογενειών – κατόχων συνεχόμενων αγροτικών εκτάσεων, διηύθυνε ο γεωπόνος κ. Φίλιππος Νήκας.
Αρκετά χρόνια μετά, ο στόχος που είχε τεθεί, απέδωσε καρπούς, μιας και δημιουργήθηκε ένας μεγάλος βιότοπος, κάτι άγνωστο ίσως για την περιοχή της Φαρκαδόνας, καθότι σε πολλά σημεία κυριαρχεί υπερβόσκηση.
Οι δραστηριότητες που αναπτύχτηκαν στο συγκεκριμένο σημείο αφορούσαν την παύση της βόσκησης, έλεγχος τήρησης της βοσκοαπαγόρευσης, πλήρης απαγόρευση του κυνηγιού, μακροσκοπική παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης, παρακολούθηση ειδικών μικροπεριβαλλόντων, παρακολούθηση της πανίδας και διενέργεια δοκιμαστικών καταγραφών, φυτεύσεις θάμνων και δέντρων καθώς και η μετέπειτα συντήρηση αυτών.
Φυσικά στο φυσικό κάλλος που διαμορφώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο ήρθαν να προστεθούν και τα ζώα, τα οποία μετακόμισαν στο συγκεκριμένο σημείο, βρίσκοντας ασφάλεια από την απαγόρευση του κυνηγιού. Πουλιά και ζώα έσμιξαν σ’ ένα μοναδικό περιβάλλον, το οποίο δύσκολα το συναντά κανείς κάπου.
Για την δημιουργία του συγκεκριμένου Βιότοπου – Οικοπάρκου, μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Φαρκαδόνας κ. Βασίλης Αγγέλης. Ο κ. Αγγέλης, κάτοχος μέρους εκτάσεως που παραχωρήθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος μίλησε για την σημαντικότητα του προγράμματος που συνέβαλε στην ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας στην εν λόγω περιοχή.
«Οι συγκεκριμένες εκτάσεις παλιότερα δεν θύμιζαν σε τίποτα με το σήμερα. Οι εν λόγω εκτάσεις από χέρσες, απέκτησαν φυσική ομορφιά, απέκτησαν ζωή, γενικά αναγεννήθηκαν», σημείωσε ο κ. Αγγέλης.
Δυστυχώς όμως αυτή η ομορφιά, αυτός ο πλούτος που δημιούργησε η φύση, βρίσκοντας καταφύγιο πολλά πουλιά και ζώα, τείνει να εξαφανιστεί.
Το Ιούνιο του τρέχοντος έτους λήγει η ισχύ του προγράμματος και η χρηματοδότηση του. Τι σημαίνει αυτό; Οι συγκεκριμένες εκτάσεις απειλούνται καθώς θα επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση και θα αρχίσουν εκ νέου να καλλιεργούνται και να βοσκούνται.
«Δυστυχώς αν δεν συνεχιστεί το πρόγραμμα ή κάποιο παρεμφερές, αυτή η ομορφιά που δημιουργήθηκε χρόνια τώρα, θα εκλείψει. Οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να μεριμνήσουν πριν χαθεί αυτό το φυσικό κάλλος», πρόσθεσε ο κ. Αγγέλης.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα των δυο και πλέον μηνών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες να διατηρήσει το οικοπάρκο, εγκρίνοντας την υλοποίηση ενός παραπλήσιου προγράμματος, τουλάχιστον 10ετίας.