Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 03.05.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας και στην πόλη της Λάρισας, στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιεί κατά το τρέχον σχολικό έτος με τίτλο: «Το Φρούριο και οι γειτονιές του. Ιστορία και περιβάλλον μέσα και γύρω από το βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων». Στόχος της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με μορφές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και να γνωρίσουν τις αρχές της αειφορίας στην κατασκευή των κτιρίων. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν το πολιτισμό και το περιβάλλον και να υιοθετήσουν θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές σε οικολογικά και πολιτιστικά ζητήματα. Τέλος, μια τέτοια επίσκεψη δεν υπολείπεται παιδαγωγικής αξίας, καθώς τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, αποκτούν αυτενέργεια και υπευθυνότητα και μαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο της ομάδας.
Κατά την επίσκεψη στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας, οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική-Πέτρινα γεφύρια», στη διάρκεια του οποίου έγινε λεπτομερής παρουσίαση και μελέτη των αειφόρων πρακτικών που χαρακτηρίζουν τα παραδοσιακά κτίσματα. Επιπλέον, διερευνήθηκε η σχέσης τους με το κλίμα, η φύση των υλικών, η τεχνοτροπία και αλλά και η αισθητική που τα χαρακτηρίζει. Μετά την ενημέρωση στο χώρο του ΚΠΕ, τα παιδιά κλήθηκαν να αναγνωρίσουν και να παρατηρήσουν στο πεδίο μορφές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, επισκεπτόμενοι κτίσματα του Δήμου Ελασσόνας που ανάγονται σε παλαιότερες εποχές, όπως η Μονή της Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα (13ος αι.), το Πυργόσπιτο του Μάμτζιου στην Τσαριτσάνη (1770), το τριώροφο καλλιμάρμαρο Γυμνάσιο Τσαριτσάνης (Οικονόμειος Σχολή, 1910), κ.α.
Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων του ΚΠΕ, η Περιβαλλοντική Ομάδα συνέχισε την εκδρομή της στην Λάρισα. Εκεί τα παιδιά περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο και γνώρισαν με τρόπο βιωματικό τη μακραίωνη ιστορία της πόλης. Με αφετηρία τον Μύλο του Παππά (1893), συνάντησαν το μνημείο Ποσειδώνα (4ος αι. π.Χ., οδός Δήμητρας), τμήμα ρωμαϊκής οδού παλαιοχριστιανικών κτιρίων και του ιουστινιάνειου τείχους (οδός Νίκης), ανηφόρισαν στον λόφο του Φρουρίου, όπου και η αρχαία ακρόπολη, είδαν από κοντά το Μπεζεστένι (15ος αι.), ξεναγήθηκαν στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου (6ος αι.) και κατέληξαν στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης (3ος αι. π.Χ.).
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Τσαντίλας Σωτήριος, Γκούμας Δημήτριος και Πλεσιώτη Κωνσταντίνα, η οποία ανέλαβε και την ξενάγηση στα μνημεία της Λάρισας.