Κυριακή 22.12.2024 | Εορτάζουν: Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα,Ιακώβ, Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μέσω των επενδύσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 13.04.2018 | 12:10 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Η Ελλάδα καταγράφει βελτίωση ως προς την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται των χωρών του ΟΟΣΑ, στους περισσότερους δείκτες, επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ αναφορικά με την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού “Going for Growth 2018”.

Το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας μας, σύμφωνα με τον ΣΕΒ,  είναι ότι σήμερα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα οι μισές επενδύσεις απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη οδηγώντας σε απαξίωση τον παραγωγικό μας ιστό. Συγκρίνοντας τις επενδύσεις που γίνονταν το 2008 με αυτές του 2017 διαπιστώνουμε ότι λείπουν από την οικονομία περίπου 45 δισ. ευρώ. Για να ξαναμπούν αυτά τα χρήματα στην οικονομία και να υποστηρίξουν μια δυναμική ανάπτυξη των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων, απαιτείται ένα μεταρρυθμιστικό big bang που θα μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα για τη βούληση της χώρας μας να απορρίψει οριστικά τις πρακτικές του παρελθόντος.

Η προσέγγιση του ΣΕΒ προφανώς και φωτίζει μία βασική πτυχή της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, για να έρθουν επενδύσεις, δεν φτάνει μόνο το μεταρρυθμιστικό big bang. Πρωταρχικά απαιτείται ένα φιλικό επενδυτικό – επιχειρηματικό περιβάλλον. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι θεωρητική αλλά εμπεριέχει συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει άμεσα να ληφθούν για να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας. Τέτοια είναι η δραστική μείωση της φορολογίας και κυρίως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Συγκρίνοντας τις δικές μας εργοδοτικές εισφορές στα ταμεία με εκείνες των υπολοίπων χωρών του ΟΟΣΑ εύκολα παρατηρεί κανείς ότι υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα στην ψαλίδα που εν πολλοίς, εξηγεί τις επενδύσεις που λείπουν από τη χώρα μας.

Τα μνημόνια είναι η πρόφαση για την αποφυγή μιας ουσιαστικής συζήτησης για τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών. Κι αυτό γιατί και άλλες χώρες πέρασαν από τα μνημόνια, όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος αλλά επειδή εκεί οι πολιτικές ηγεσίες πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ιδεοληψίες,  είχαν το θάρρος να αναγνωρίσουν τη σημασία που έχουν οι επενδύσεις στην οικονομική ανάκαμψη των χωρών τους, φρόντισαν να διατηρήσουν χαμηλά τη φορολογία δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Είναι αυτές οι χώρες που όχι μόνο βγήκαν από τα μνημόνια αλλά καταγράφουν και θεαματικές επιδόσεις ως προς το κατά κεφαλή ΑΕΠ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιρλανδία η οποία έρχεται δεύτερη σε επίπεδο Ε.Ε. αμέσως μετά ο Λουξεμβούργο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης