Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 27.04.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Σε κυκλοφορία για την ενημέρωση των επισκεπτών και όσων επιθυμούν να γνωρίσουν τα Μουσεία της Καλαμπάκας θα δοθεί σε λίγες ημέρες, οδηγός των Μουσείων της Καλαμπάκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός έχει εκδοθεί από τον Δήμο Καλαμπάκας και την Περιφέρεια και θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα εγκαίνια του Γεωλογικού Μουσείου Καστρακίου.
Ο αναγνώστης θα μπορεί να διαβάσει πληροφορίες για όλα τα Μουσεία του Δήμου, δημόσια και ιδιωτικά, να μάθει την τοποθεσία τους και τις ώρες λειτουργίας.
Παρόλο που ο καθένας μπορεί να αλιεύσει τις ίδιες πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Δήμου, πρόκειται για ένα χρήσιμο φυλλάδιο για κάθε επισκέπτη.
Στην προλόγιση του Δημάρχου αναφέρεται ότι: «Ο Δήμος Καλαμπάκας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δημιούργησε χα τελευταία χρόνια σύγχρονες τουριστικές υποδομές, η αξιοποίηση των οποίων, μπορεί να επιφέρει σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη. Προσπάθειά μας ήταν και είναι, να εμπλουτίσουμε τη διαδρομή των Μετεώρων με σημαντικούς προορισμός εντός πόλης (Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών στο Καστράκι – Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων), αλλά και εκτός αυτής (Κέντρο Τεκμηρίωσης Σπηλαίου θεόπετρας – Λαογραφικά Μουσεία σε πολλές κοινότητες). Κοινός στόχος όλων μας, είναι η πόλη της Καλαμπάκας και ο Δήμος μας, να συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό για όλες τις ηλικίες και φυσικά η αύξηση των ημερών διαμονής των επισκεπτών, προσφέροντας σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Καλαμπάκας, δημιούργησε το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, ένα Γραφείο Προβολής και Προώθησης του τουρισμού, το οποίο προσφέρει καθημερινά , τις υπηρεσίες του και την απαραίτητη πληροφόρηση, σε όλους τους επισκέπτες της πόλης, των Μετεώρων και γενικά της περιοχής μας».
Η Ιστορία
Κτισμένη στους πρόποδες των Μετεωρίτικων βράχων, είναι ένα εμπορικό και τουριστικό κέντρο, όχι μόνον για να ανεβεί κανείς στο Μετεωρίτικο συγκρότημα αλλά και για να επισκεφθεί τα Χάσια, τον Κόζιακα, ή την Τριγγία αλλά και τον Ασπροπόταμο, ενώ αποτελεί πέρασμα προς την Ήπειρο.
Το αρχαίο Αιγίνιον, στα βυζαντινά χρόνια, θα μετονομασθεί σε Σταγούς, όνομα που διατηρεί και σήμερα η τοπική Μητρόπολη. Η ονομασία Καλαμπάκα, αρχίζει να χρησιμοποιείται από την εποχή του σουλτάνου Βαγιαζήτ Α’ (1354 – 1403), μετά την τουρκική κατάκτηση της Θεσσαλίας (1393-1394) και προέρχεται κατ’ άλλους από τη λέξη Καλεμπάκ (ωραίο φρούριο) και κατ’ άλλους από το όνομα πιθανότατα κάποιου επώνυμου άρχοντα.
Το φρούριο των Σταγών κτίζεται πάνω στην ακρόπολη του αρχαίου Αιγινίου. Στα ΒΑ της Καλαμπάκας, πάνω από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κάτω από τους βράχους των Μετεώρων, σώζονται τα ερείπια του τείχους της αρχαίας πόλης Αιγίνιον. Το κάστρο αυτό, πιθανότατα να συνδεόταν με αυτό του Καστρακίου, που βρίσκεται ανάμεσα στους βράχους “Αϊά” και “Άλτσος”.
Σ’όλη τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας η περιοχή της Καλαμπάκας ακολουθεί την ιστορική πορεία του νομού. Στα 527μ.Χ. δέχεται τις επιδρομές των Σλάβων, ενώ στα 904 μ.Χ., έτος που τη θεσ/νίκη καταλαμβάνουν οι Σαρακηνοί, η περιοχή δοκιμάζεται από την αγριότητά τους. Λίγο αργότερα στα 976 μ.Χ. και 1025 μ.Χ., δέχεται την επίθεση των Βουλγάρων και στα 1081 μ.Χ. τις επιθέσεις των Νορμανδών. Το 1204 περιήλθε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, ενώ στα τέλη του 13ου αι. πέρασε στην κυριαρχία των Δουκών των Νέων Πατρών (Υπάτης) και λίγο αργότερα, περιήλθε στην αυτοκρατορία του Ανδρονίκου Β’ Παλαιολόγου.
Το 1348 περνά στην κυριαρχία των Σέρβων του Στεφάνου Δουσάν και εν συνεχεία του αδελφού του Συμεών Ούρεση Παλαιολόγου φτάνοντας σε μεγάλη ακμή. Με την Τουρκική κατάληψη της Θεσσαλίας, η Καλαμπάκα υπάγεται διοικηπκώς στον πασά της Λάρισας και γίνεται έδρα Μουδίρη και Καδή. Αργότερα υπάγεται στο σαντζάκι των Τρικάλων και γίνεται έδρα Καϊμακάμη και σημαντικό εμπορικό κέντρο, στο οποίο τον 18ο αι. λειτουργεί ελληνικό σχολείο. Η Μητρόπολη Σταγών, όπως φαίνεται από τα διάφορα έγγραφα, υφίσταται από τον 10° αι., τυγχάνει προνομίων και δωρεών από πολλούς αυτοκράτορες και διατηρείται ως το 1899, οπότε συγχωνεύτηκε με τη μητρόπολη Τρίκκης.
Βαγγέλης Γκιάτας