Κυριακή 22.12.2024 | Εορτάζουν: Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα,Ιακώβ, Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Οριακά θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων στο νομό Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ 16.05.2018 | 5:24 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Η απασχόληση φαίνεται να αυξάνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, σε όλες τις περιφέρειες αλλά και στα Τρίκαλα. Παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε στο επίκεντρο της τουριστικής κίνησης του καλοκαιριού ως περιοχή, για το μήνα Απρίλιο τουλάχιστον, καταγράφηκαν στα Τρίκαλα 2.003 προσλήψεις έναντι 1.731 αποχωρήσεων . Μεταξύ των αξιοσημείωτων στοιχείων για την περιοχή είναι ότι έχουμε για το μήνα Απρίλιο ένα ικανοποιητικό ισοζύγιο που αντιστοιχεί σε 272 εργαζόμενοι, από την άλλη, προκαλούν αίσθηση οι αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης οι οποίες είναι πολλαπλάσιες από τις καταγγελίες της σύμβασης και συγκεκριμένα, είναι 831 και 164 αντίστοιχα. Ενώ στις 736, είναι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν.

Από την αρχή του έτους βέβαια, είχαμε 6.726 προσλήψεις (χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός των ελαστικών μορφών εργασίας) ενώ από την άλλη 6.668 απολύσεων. Με λίγα λόγια, το θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων είναι οριακό αφού σε τέσσερις μήνες, μόλις 58 είναι οι εργαζόμενοι που προστέθηκαν στην αγορά εργασίας. Σημείωση ότι είναι σαφώς μικρότερο και από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων, όπου προφανώς λόγω καλοκαιριού αυξάνεται το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ η Καρδίτσα, φαίνεται ότι υπομένει τα μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας, μιας και το ισοζύγιο παραμένει σε σύνολο τετραμήνου αρνητικό έστω και οριακά (-8 εργαζόμενοι).

Πόσο βοηθά ο Μύλος των Ξωτικών;

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, με βάση τα τότε στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα Τρίκαλα είχαν καταγράψει ρεκόρ προσλήψεων ανάμεσα στους Θεσσαλικούς νομούς,  που ανερχόταν στις 2.483 έναντι 1.617 απολύσεων. Με μια πολύ πρόχειρη εκτίμηση, Υπήρξε λοιπόν μια απορρόφηση εργαζομένων λόγω της λειτουργίας του Μύλου, της τάξεως των 480 περίπου εργαζομένων. Αριθμός καθόλου μικρός αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που επικρατούν.

Ελαστικοποίηση…

Από την άλλη, παρά το θετικό πρόσημο, όπως προαναφέρθηκε για τα Τρίκαλα, αλλά και για τη Θεσσαλία γενικά με 10.181 προσλήψεις και 8.269 αποχωρήσεις, τα στοιχεία δείχνουν το πόσο αμφιλεγόμενη είναι η μείωση της ανεργίας. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν αύξηση στη μερική απασχόληση αλλά και «ανακύκλωση» του προσωπικού μέσα από ολιγόμηνες προσλήψεις (ακόμη και σε επίπεδο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης κοκ).

Διαμορφώνεται λοιπόν μια κατάσταση, για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα το πόσο δραματικά θα επηρεάσει τις ζωές την κοινωνία τα επόμενα χρόνια μιας και τείνει να καθιερωθεί έχοντας βέβαια και τις «ευλογίες» νομότυπων διατάξεων.

Οι κλάδοι της διασκέδασης…

Για όσους αναρωτιούνται τι είδους προσλήψεις είναι αυτές που γίνονται, να πούμε ότι αφορούν κυρίως τουριστικά επαγγέλματα, μπαρμαν, σερβιτόρους, καμαριέρες. Ελάχιστες είναι οι θέσεις υπηρεσιών για πτυχιούχους. Είναι προφανές πλέον, που στηρίζεται η τοπική ανάπτυξη και οικονομία.

Έτσι, αν και μιλάμε για ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων, σίγουρα δεν είναι θέσεις στις οποίες μπορούμε να στηρίξουμε την αισιοδοξία μας για το φρενάρισμα της ανεργίας, όχι ποσοστιαία αλλά ουσιαστικά και με το βλέμμα στην κοινωνική ευημερία που δικαιούται κάθε πολίτης.

Με λίγα λόγια, «σε δουλειά να βρισκόμαστε». Είναι η φράση που περιγράφει την κατάσταση του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα. Και αυτό αφορά δυστυχώς κάθε περιοχή της χώρας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης