Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 10.04.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Ο λαός έχει δώσει την ονομασία «Πασχαλόγιορτα» και αφορούν εκδηλώσεις λαϊκής έκφρασης που εντάσσονται στον Πασχαλινό εορταστικό κύκλο.
Ένα τέτοιο ακριβώς έθιμο είναι και αυτό που πραγματοποιείται στην Καλαμπάκα την Δεύτερη και Τρίτη μέρα του Πάσχα στην περιοχή «Πουλιάνα» μπροστά ακριβώς όπου σήμερα το εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Έτσι και την Δεύτετρη μέρα του Πάσχα οι Καλαμπακιώτες πιστοί στην παράδοση «έπιασαν» τρανό χορό, όπως τον αποκαλούσαν οι παλαιότεροι, τραγουδώντας και χορεύοντας τα γνωστά Πασχαλινά τραγούδια με τον ξεχωριστό τρόπο, όπως τότε.
Πρώτος στη σειρά ο γηραιότερος και ακολούθως ο δήμαρχος Xρήστος Σινάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι και όλοι οι άλλοι.
Για το συγκεκριμένο έθιμο ο αείμνηστος Στέφανος Θανασούλας γράφει σχετικά: «…Το απόγευμα της δεύτερης μέρας του Πάσχα (Ασπροδευτέρα ή Νια Δευτέρα, όπως την ονομάζει) όλοι πηγαίνουν στην «Πουλιάνα» (η γνωστή συνοικία της Καλαμπάκας), όπου στήνεται χορός με τραγούδια τοπικά Καλαμπακιώτικα.
Πρώτος σέρνει το χορό ο Δήμαρχος. Ακολουθούν άντρες, παιδιά της παντρειάς κι άλλοι νεαροί. Στο κατόπι τους πιάνονται γυναίκες, νύφες ασπροντυμένες, κορίτσια για νυφοδιάλεγμα κι άλλα μικρότερα κοντά τους….».
Τα τραγούδια
«…ήρθαν τα Πασχαλόγιορτα, ήρθε η Μεγάλη Πέμπτη.
Ήρθε κι η Λαμπροκκυριακή με το Χριστός Ανέστη.
Στολίζουν μάνες τα παιδιά κι οι αδερφές τ΄ αδέρφια.
Μάνα το γιόκα στόλιζε, γιο και θυγατέρα.
Το γιο βάζει στα κόκκινα, τη θυγατέρα ατ” άσπρα.
Κι αυτή στα καταγάλαζα σα γριά γυναίκα που “ταν…
Κίν(η)σαν να παν στην εκκλησιά , πάνε να μεταλάβουν,
Κοντοζυγώνουν στο ιερό , σιγά στο Άγιο Βήμα.
Και σαν τους είδε η εκκλησιά , τα κεραμίδια ρίχνει .
Γυρίζει η μάνα , λέει , το γιόκα της ρωτάει .
_Γιέ μου τι κρίμα έκανες και είσαι κριματισμένος ;
_Θυμάσαι μάνα μ΄ τα Πασχαλόγιορτα , τις (ε)πίσημες τις μέρες ,
που όλοι δέναν τους μαύρους τους από μηλιάς κλωνάρι ;
Εγώ το μαύρο μ΄ έδεσα από ξανθής μαλλάκια ,
και κόρη ξανθή εφίλησα μέσα από τον Άδη ».
Άλλα τραγούδια ένια «Ο ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ», «Η ΜΠΙΙΝΑ», «ΕΝΑΣ ΚΑΥΓΑΣ», «ΤΟΥ ΡΗΓΑ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ» , «Η ΡΗΝΑ» , «Ο ΓΙΑΝΝΗΣ» «ΚΟΝΤΟΧΑΪΜΑΔΟΥΛΑ» , «ΤΟ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙ ΜΟΥ», κ.α.
«…και τελειώνει το πανηγύρι αυτό εκεί, όταν σημάνει εσπερινό η καμπάνα της εκκλησίας…», καταλήγει ο αείμνηστος Στέφανος Θανασούλας.
Να αναφέρουμε πως ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα περισσότερα χωριά της περιοχής Καλαμπάκας με διάφορες παραλλαγές βέβαια όπως στον Κορυδαλλό όπου οι άνδρες μετά το σχόλασμα της εκκλησίας παίζουν τα γνωστά παιδικά παιγνίδια, χορεύουν και τραγουδούν.