Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 03.05.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Το θέατρο αναμφισβήτητα συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια και τη σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων, αφού εκτός από την παιδευτική έχει και εκπαιδευτική ιδιότητα και ικανότητα.
Κάτω από το πρίσμα αυτό, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Πέμπτη 26 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές τους Κα Μαρούση Ματίνα, Κα Βαναργιώτη Βάια και την Κα Χριστάνα Νίκη το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Τένεσσι Ουίλλιαμς σε σκηνοθεσία Βασίλη Νανάκη.
Πρόκειται για ένα έργο «μνήμης», που έχει ως φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, την ταραγμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης, την δεκαετία του ’30. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1944 και από τότε παίζεται συνεχώς σε πολλές χώρες του κόσμου. Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του συγγραφέα, καθιερώνοντάς τον ως ένα από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα.
Με τον «Γυάλινο κόσμο» εξιστορείται η ζωή μιας δυσλειτουργικής οικογένειας που απαρτίζεται από τρεις ανθρώπους εγκλωβισμένους σε μια σκληρή πραγματικότητα. Καταφεύγουν λοιπόν στη φαντασία και την ψευδαίσθηση για να ξεφύγουν από αυτήν. Δημιουργούν έναν κόσμο στον οποίο μπερδεύεται η αλήθεια με το ψέμα και η πραγματικότητα με τη φαντασία.
Ο πατέρας έχει πια εγκαταλείψει την οικογένεια εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η μητέρα, η Αμάντα, μια μητέρα υπερπροστατευτική και επεμβατική προσπαθεί να διαφύγει από την αδυσώπητη πραγματικότητα που την περιβάλλει, παλεύει μόνη, αλλοπρόσαλλα και εμμονικά να «στρώσει την ζωή» όλων σχεδιάζοντας το μέλλον των παιδιών της. Αναπολώντας η ίδια συνεχώς τα νεανικά της χρόνια στο Νότο, αρνείται να δει τις ανησυχίες του γιου της, του Τομ, που μη βρίσκοντας καμιά ικανοποίηση στη δουλειά του ασφυκτιά και επιθυμεί να φύγει, αλλά η μητέρα του δεν το επιτρέπει, αφού εκείνος πρέπει να συντηρήσει την οικογένεια. Αυτός αναγκάζεται να καταφύγει στο γράψιμο, στο σινεμά και το αλκοόλ, προσπαθώντας να βρει τρόπο να ξεφύγει, ακόμα και να φύγει, από το σπίτι. Αντίστοιχα η Αμάντα αρνείται να δει και τις αναπηρίες, σωματικές και ψυχικές, της ντροπαλής Λώρας, η οποία εξαιτίας της δυσμορφίας και των ενδοοικογενειακών συνθηκών, δημιουργούν σε αυτή την εύθραυστη ύπαρξη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τελικά ανικανότητα να διαχειριστεί την ζωή της και φυσικά να ικανοποιήσει τα όνειρα της μητέρας της για αυτήν. Η Λώρα φοβάται τόσο πολύ τον έξω κόσμο, ώστε μένει διαρκώς κλεισμένη στο σπίτι, ακούγοντας γραμμόφωνο και φροντίζοντας τα γυάλινα ζωάκια της συλλογής της. Για την «αισιόδοξη» όμως Αμάντα η λύση όλων των προβλημάτων θα ήταν ένας γάμος της Λώρας. Και για να πετύχει αυτό τον στόχο επιστρατεύει τον Τζιμ, συνάδελφο του Τομ. Ο Τζιμ φλερτάρει τη Λώρα αλλά στο τέλος της αποκαλύπτει τον πραγματικό του έρωτα με μια άλλη κοπέλα και αποχωρεί αφήνοντας σύξυλη την Αμάντα και απαρηγόρητη τη Λώρα. Οι απέλπιδες προσπάθειες όλων για επανένταξη στη ζωή πέφτουν στο κενό, ενώ η νικήτρια μοίρα τους σαρώνει.
Στο τέλος ο Τομ πραγματοποιεί το όνειρό του να δραπετεύσει, όπως τόσο καιρό ονειρεύεται. Ως δραπέτης θα πορευτεί στην υπόλοιπη ζωή του, χωρίς όμως να ξεφεύγει και από τις γυάλινες οικογενειακές αναμνήσεις των νεανικών του χρόνων, λες και μια αόρατη κλωστή τον κρατάει δεμένο με το παρελθόν. Μέσα του παραμένει ολοζώντανη η διαφορετική Λώρα περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα, σε μια εποχή που τα πάντα κρίνονται και αμφισβητούνται.
Το έργο τρυφερό και σκληρό συνάμα μέσω της θαυμάσιας ερμηνείας των ηθοποιών, του λιτού σκηνικού αλλά και της συγκινητικής μουσικής που αγκάλιασε τη συνολική ατμόσφαιρα έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να αναστοχαστούν και να αποκωδικοποιήσουν τα διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα του έργου, αφού γύρω από το οικογενειακό δράμα κινείται ευρύτερα ένα δράμα για όλη την ανθρωπότητα. Μόνο με πίστη στην εσωτερική του δύναμη ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει τις αντιξοότητες της καθημερινότητας, χωρίς να καταφεύγει σε έναν «γυάλινο εύθραστο κόσμο» που τελικά τον συνθλίβει.
Οι συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Βασίλης Νανάκης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανδρέας Τσέργας
Σκηνικά – Κοστούμια – Μακιγιάζ: Εβελίνα Δασκαλοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντονέλλα Χήρα, Βασίλης Νανάκης, Λίνα Μαργώνη, Άγγελος Αντωνίου
Χριστάνα Νίκη
Φιλόλογος 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης»