Κυριακή 22.12.2024 | Εορτάζουν: Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα,Ιακώβ, Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Χάνουμε το δυναμικότερο κομμάτι μας

ΤΟΠΙΚΑ 12.05.2018 | 3:23 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Η Ελλάδα γερνάει. Τέσσερις Νομοί της χώρας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των δέκα της Ευρώπης με τους πιο γηραιούς κατοίκους. Μεταξύ αυτών όχι ακόμη ο Νομός Τρικάλων αλλά και στο δικό μας κομμάτι γης ο πληθυσμός συρρικνώνεται. Οι νέοι φεύγουν με τα χωριά μας κυρίως, να αποχαιρετούν τα παιδιά τους τα οποία αναζητούν οποιαδήποτε δουλειά στο εξωτερικό. Από μπουφετζήδες στα Τρικαλινά εστιατόρια της Γερμανίας μέχρι επιστημονικά στελέχη σε κορυφαίες επιχειρήσεις του κόσμου.

Μέχρι την κρίση, η έξοδος ήταν κυρίως εσωτερική υπόθεση. Η μετανάστευση στα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν μία ζώσα πραγματικότητα για το Νομό Τρικάλων. Δεν υπήρχαν δουλειές στα Τρίκαλα με αποτέλεσμα οι νέοι κυρίως, να τις αναζητούν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπου μέχρι την κρίση, υπήρχε ζήτηση εργασίας. Η πληθυσμιακή αφαίμαξη εντοπίζεται κυρίως στα χωριά. Μέχρι πριν από μία – δύο δεκαετίες, ο πληθυσμός των πεδινών χωριών του Νομού εμφανίζονταν σταθεροποιημένος.  Σε ορισμένες μάλιστα  περιπτώσεις (στα κοντινά προς την πόλη χωριά) ο πληθυσμός παρουσίαζε αυξητικές τάσεις. Η τελευταία απογραφή έδειξε ότι και τα καμπίσια χωριά ακολουθούν την τύχη του ορεινού όγκου. Στην επόμενη η… πληθυσμιακή αφαίμαξη θα φανεί ακόμη εντονότερα. Ο λόγος δεν είναι άσχετος με την απαξίωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που προηγήθηκε, αλλά και των ατελέσφορων για τις τοπικές κοινωνίες, διοικητικών μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιφέρεια του Νομού. Ο «Καλλικράτης» ήταν κι αυτός ένας λόγος για να νοιώσουν περιθωριοποιημένοι οι κάτοικοι των χωριών οι οποίοι δεν έχουν το δικό τους σημείο αναφοράς, όπως λειτουργούσαν μέχρι πριν από επτά περίπου χρόνια, οι περιφερειακοί δήμαρχοι.

Το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού και της μετανάστευσης του δυναμικού κομματιού της κοινωνίας μας είναι σημαντικό. Δυστυχώς, όμως  δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιο με τους κινδύνους να είναι πολλαπλοί. Από το πεδίο της οικονομίας μέχρι τα εθνικά θέματα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης