Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

70% κάτω η παραγωγή μελιού στο νομό Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ 08.10.2019 | 4:24 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Μία από τις χειρότερες χρονιές διανύουν οι μελισσοπαραγωγοί στο νομό Τρικάλων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Κώστας Θάνος  μιλώντας στην «ΕΡΕΥΝΑ», η παραγωγή μελιού είναι 70% μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Που οφείλεται όμως η χαμηλή παραγωγή;

Καταρχάς, έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος και οι οποίες δεν ευνοούσαν τον κλάδο. «Δυστυχώς οι βροχοπτώσεις της Άνοιξης, οι δραματικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν βοήθησαν το έργο των μελισσών» τόνισε σχετικά. Να σημειωθεί δε ότι, η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος σχεδόν ανύπαρκτος σε ότι αφορά το κομμάτι αποζημιώσεων αλλά και στήριξης από πλευράς της πολιτείας. Οι συνέπειες λοιπόν σε πρώτο πλάνο για τους παραγωγούς μελιού είναι οικονομικές και δυσβάσταχτες για όσους θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτό τον τόσο σημαντικό κλάδο.

Από εκεί και πέρα όμως, πρέπει να δούμε τη μειωμένη παραγωγή μελιού και κατ’έπέκταση τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών στην περιοχή από πιο διευρυμένη σκοπιά. Όπως ανέφερε ο κ. Θάνος, ο αγροτικός πληθυσμός, στο μεγαλύτερο ποσοστό συνεχίζει να κωφεύει στις εκκλήσεις τους που αφορούν στους ψεκασμούς  όχι μόνο για τα είδη φαρμάκων που χρησιμοποιούνται αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χρήση τους. Οι ώρες ψεκασμού είναι καθοριστικές για την επιβίωση της μέλισσας. Αγνοούν δε τα οφέλη της μέλισσας στο χωράφι και στην αύξηση της παραγωγής με αποτέλεσμα κάνοντας ζημιά στον πληθυσμό των μελισσών, να καταστρέφουν κι ένα σημαντικό μέρος της ίδιας τους της καλλιέργειας.

Ημερίδα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Σύλλογο

«Όλα αυτά τα επισημάναμε πολλές φορές στους αγρότες» τονίζει σχετικά ο κ. Θάνος. «Το καλοκαίρι που μας πέρασε προχωρήσαμε σε καμπάνια ενημέρωσης και δράσεις ώστε να υπάρξει σχετική συμμόρφωση αλλά ματαίως… Ευτυχώς, υπάρχει μια νέα γενιά αγροτών που σέβονται το έντομο της ζωής αλλά και τη δική μας παραγωγή».

Σε αυτή τη νέα γενιά ελπίζουν οι μελισσοκόμοι και ήδη ετοιμάζουν μαζί με το Γεωπονικό Σύλλογο εκδήλωση – ημερίδα . Στην ημερίδα αναμένεται να εκτεθούν όλα αυτά τα στοιχεία που απειλούν τις μέλισσες αλλά και να δοθούν κατευθύνσεις προς όλες τις πλευρές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης