Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Σε φρούριο και Θεόπετρα μπορούμε να θαυμάσουμε την δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου

ΤΟΠΙΚΑ 30.08.2023 | 4:02 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, το περίφημο «Μπλε Φεγγάρι», θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το βράδυ της Πέμπτης και οι Τρικαλινοί.

Μάλιστα, ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala θα διατηρήσουν ανοιχτό το Ρολόι, το βράδυ της 31η Αυγούστου, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους/ες το επιθυμούν, να δουν το όμορφο φεγγάρι από το πιο ψηλό σημείο της πόλης.

Ο χώρος θα είναι ανοιχτός για 3 ώρες, από τις 21:00 έως τις 24:00, με ελεύθερη είσοδο από τον επίσης ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο.

Την ίδια ώρα, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας ενημερώνει ότι την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο» που διοργανώνονται από το Υπ. Πολιτισμού, θα υποδεχθεί τη δεύτερη πανσέληνο του μήνα, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου Θεόπετρας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00. Ο αρχαιολογικός χώρος του σπηλαίου Θεόπετρας παραμένει κλειστός για το κοινό.

Σε όλη τη χώρα 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του «μπλε» αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, βραδιές ​αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά. Παράλληλα, άλλοι 50 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο (20.00-24.00).

Επίσης, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το βράδυ της πανσελήνου της 31ης Αυγούστου πραγματοποιεί μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά συμπαράστασης.

Το συγκεκριμένο φεγγάρι χαρακτηρίζεται ως «υπερπανσέληνος», ενώ έχει ονομαστεί «μπλε φεγγάρι». Έτσι ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σε ένα μήνα (το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα) ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου. Στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, απ’ όπου και η σχετική «φιλολογία», ονομάζεται Blue Moon.

Είναι ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, αλλά όχι ασυνήθιστο. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «Οnce in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Μπλε Φεγγάρι έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου

Η φράση δεν έχει να κάνει με το χρώμα του φεγγαριού, αλλά με τη σκόνη που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα από κάποια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, όταν το φεγγάρι φαινόταν μπλε για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης