Δευτέρα 23.12.2024 | Εορτάζουν: Νήφων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Βοτανικός Κήπος Πιαλείας

Η κίνηση του Δ. Πύλης που ανοίγει νέο δρόμο ανάπτυξης

ΤΟΠΙΚΑ 20.06.2018 | 7:14 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Με μια ιδιαίτερα σημαντική πρόταση συνεργασίας, αλλά και μια απόφαση που θα αφήσει σημαντική παρακαταθήκη στο δήμο Πύλης, ο δήμαρχος κ. Κώστας Μαράβας, προχωρά στη λειτουργία βοτανικού κήπου στην Πιαλεία. Ένας βοτανικός κήπος που από τη μία αναδεικνύει το θησαυρό του φυσικού πλούτου σε φαρμακευτικά φυτά στην περιοχή, και από την άλλη, ολοκληρώνει το σχέδιο ανάδειξης της περιοχής.

Την λειτουργία βοτανικού κήπου στην Πιαλεία, επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Πύλης Κ. Μαράβας, κάτι το οποίο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πύλης, πέρασε με ομόφωνη απόφαση ως πρόταση του Προεδρείου και αφορούσε τον καθορισμό χρήσεων γης δημοτικών εκτάσεων και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ του Δ. Πύλης και του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου Θεσσαλίας.

Ο Βοτανικός Κήπος ή Το Βοτανικό Πάρκο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στην Τ.Κ. Πιαλείας θα είναι διαχωρισμένο σε τρεις ανεξάρτητους χώρους. Πρόκειται για ένα σχέδιο, που συνιστά από τη μία δημοτική πρωτοβουλία και που θα προσφέρεται για ξενάγηση και όχι μόνο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται φυσικά στην επίσκεψη σχολικών μονάδων.

Πέρα από αυτό όμως, μέσα από αυτή τη συνεργασία, αναμένονται πολλαπλά οφέλη. Τα οφέλη αυτά έχουν να κάνουν και με την παραγωγική διαδικασία, μέσα από γνώσεις για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Έτσι κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός, θα μπορεί να παρατηρήσει, να ενημερωθεί και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες.

Επίσης, η περιοχή αναβαθμίζεται τουριστικά, με τους φυσιολάτρες να αποκτούν ένα ακόμη κίνητρο να την επισκεφθούν.

Το θέμα συζητήθηκε αρχικά τον περασμένο Απρίλιο ενώ τώρα αναγγέλθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ασκληπιεία 2018 επισήμως. Το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα  το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Ανθοκομίας, θα αναλάβει την υποστήριξη  της δράσης που αφορά την δημιουργία του Βοτανικού Κήπου, στην περιοχή της Πιαλείας για την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών.

Ως είναι φυσικό το Εργαστήριο  θα παρέχει υπηρεσίες όπως την Μελέτη των κλιματικών παραμέτρων  της περιοχής,  για την εγκατάσταση φυτών που είναι συμβατά με το κλίμα της.

Επίσης θα γίνουν και οι σχετικές χημικές αναλύσεις εδάφους από την συγκεκριμένη έκταση στην οποία θα εγκατασταθούν οι καλλιέργειες, καθώς και του νερού με το οποίο θα αρδευτούν.

Οι παρεμβάσεις διαμόρφωσης σύμφωνα με όσα προβλέπονται περιλαμβάνουν

  • Διαμόρφωση χώρου των παλιών λουτρών.
  • Αρχικά θα οριοθετηθούν οι θέσεις φύτευσης κάθε είδους σε παρτέρια. Για το διαχωρισμό θα χρησιμοποιηθούν φυσικά υλικά όπως ξύλα και μικρές πέτρες. Ενώ θα διαμορφωθεί ο χώρος με την ανάλογη αρχιτεκοντική τοπίου.
  • Το κτίριο των λουτρών θα καθαριστεί και εάν χρειάζεται θα γίνουν εργασίες επισκευής του χώρου, ώστε να είναι επισκέψιμος από το κοινό και ασφαλής κατά τη χρήση (κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ κ.α.).
  • Στην αυλή των δημοτικών λουτρών και στο πάρκο Ασκληπιού απέναντι θα γίνει διαμόρφωση χώρου ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμος κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους. Με φυσικά υλικά – ξύλα, πέτρες και χαλίκι -θα γίνει οριοθέτηση μιας διαδρομής, η οποία θα ακολουθεί το σχέδιο φύτευσης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που ενδημούν κυρίως στην περιοχή. Θα διαμορφωθεί διάδρομος ασφαλούς κίνησης των μαθητών, εφόσον επιτραπεί η κατασκευή χαμηλών θερμοκηπιακών υποδομών, που θα χρησιμεύουν για την παραγωγή μοσχευμάτων για την συντήρηση του Πάρκου και την προώθηση της καλλιέργειας αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών στους κατοίκους του Δήμου Πύλης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης