Δευτέρα 23.12.2024 | Εορτάζουν: Νήφων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

«Καμπανάκι» για τη μείωση της κατανάλωσης της φέτας

ΤΟΠΙΚΑ 21.06.2018 | 11:03 πμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Οι κτηνοτρόφοι, και ένας ολόκληρος κλάδος που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα της χώρας και στο νομό Τρικάλων, αυτό της παρασκευής τυροκομικών προϊόντων, κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου. Από τη μία οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, από την άλλη τα σούπερ μάρκετ σε ρόλο κύριου παράγοντα στην αγορά, έχουν ανοίξει ένα πεδίο προκλήσεων για τη φέτα, ένα από τα κυριότερα τοπικά κτηνοτροφικά προϊόντα και την επιβίωση του κλάδου παραγωγής της.

Έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ και της ΙCAP, έχουν δείξει πως τους τελευταίους 18 μήνες οι Έλληνες έχουν περιορίσει την κατανάλωση κρέατος, οσπρίων και γαλακτοκομικών κατά 20 ως 30% και αντίστοιχα έχουν αυξήσει την κατανάλωση των φθηνότερων ζυμαρικών κατά 10%. Αντίστοιχη μείωση, διαπιστώνεται και στην κατανάλωση φέτας.

Σε ημερίδα Θεσσαλοί παράγοντες, μιας περιοχής που μαζί με τη Στερεά Ελλάδα, παράγουν το 60% της φέτας πανελλαδικά, αναφέρθηκαν και στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, που παραμένει ελλιπέστατο σε βασικές κατευθύνσεις.  Στην ημερίδα, επιχειρήθηκε η απάντηση στο ερώτημα, γιατί κατρακυλούν οι τιμές της φέτας στα σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα; Η πρώτη εκτίμηση είναι πως πέρα από τις εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από Βαλκανικές χώρες, έχει πέσει δραματικά η κατανάλωση της φέτας στη χώρα, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Όπως επισημάνθηκε «Σε ότι αφορά τώρα την ελληνική προβατοτροφία, φέτος το καλοκαίρι θα συμβούν δραματικές αλλαγές. Η εκτίμηση είναι ότι θα αποχωρήσουν από το επάγγελμα , αν δεν το έχουν κάνει ήδη, πάνω από 30.000 οικογένειες (γιατί μιλάμε για οικογενειακή δουλειά πλήρους απασχόλησης). Οι συνέπειες θα φανούν στη φέτα, η οποία μόνο η εξωστρέφεια μπορεί να διασωθεί, αφού περιορίζεται η καταναλωτική δύναμη της εγχώριας αγοράς».

Στο πνεύμα της κατάστασης, βγήκε ο «λευκός καπνός» και στην συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωση για τη Φέτα. Η κατανομή των συσχετισμών έχει ως εξής: 4 έδρες ο ΣΕΒΓΑΠ, 2 ο ΣΕΚ, 2 ο ΠΕΚ, 1 ο Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ, 1 οι τυροκόμοι Θεσσαλίας και 1 η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι στον αντίποδα της κατάρρευσης της τιμής του γάλακτος, γεννιούνται προσδοκίες και από τα δύο προγράμματα που εγκρίθηκαν πρόσφατα και αφορούν την προώθηση των εξαγωγών της φέτας. Το 1ο που αφορά τις αγορές του Καναδά και των ΗΠΑ είναι συνολικού κόστους 3.373.324 ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 85% από την Ε.Ε.

Το 2ο για τις αγορές Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου είναι συνολικού κόστους 2.916.640 ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 75% από την Ε.Ε.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης