Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Eurogroup: 10 χρόνια περίοδος χάριτος και 24,1 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 22.06.2018 | 1:43 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με ρύθμιση χρέους που δημιουργεί έναν καθαρό ορίζοντα χρηματοδοτικών αναγκών για την Ελλάδα έως το 2032, μαξιλάρι «ασφαλείας» ύψους 24,1 δις ευρώ αλλά και παράταση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής για πολλές δεκαετίες με υψηλά πλεονάσματα και ενισχυμένη εποπτεία τουλάχιστον έως το 2022 έκλεισε η συμφωνία στο Eurogroup, για το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση εννέα και πλέον ωρών οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν :

-Μια περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια (πλέον η περίοδος χάριτος φθάνει έως το 2032) και επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης τους κατά 10 χρόνια. Ο πρόεδρος του ESM κ. Κλάους Ρέντλιγκ διευκρίνισε ότι η επέκταση ωριμάνσεων και η περίοδος χάριτος αφορά σε δάνεια ύψους 96,6 δισ. ευρώ

-Την καταβολή της τελευταίας δόσης που θα φτάσει τα 15 δις ευρώ και η χώρα θα φύγει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ καλύπτοντας τις ανάγκες για τους επόμενους 22 μήνες.

-Tη χρήση των κερδών από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs – SMPs) .Αυτά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μέσω του ειδικού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Από την πλευρά της η Ελλάδα δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup k. Μάριο Σεντένο δήλωσε πως θα ενεργοποιηθεί η ενισχυμένη εποπτεία στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ανάλυση των θεσμών το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.

«Στο τέλος του προγράμματος έρχονται νέες ευθύνες για την Ελλάδα, συνέχισε. Το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δεν ολοκληρώθηκαν και νέες για να βελτιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική. Είναι κρίσιμο για να υπάρξει επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», πρόσθεσε . Να σημειωθεί πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ελέγχεται ανά τρίμηνο από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Εφόσον η Έκθεση τους είναι θετική θα εκταμιεύονται τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους της Ελλάδας. Πρόσθεσε πάντως πως έχει «επιφυλάξεις ως προς το μακροπρόθεσμο κομμάτι ελάφρυνσης του χρέους».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι υποστήριξε πως η υιοθέτηση του συνόλου των μέτρων χρέους που συμφωνήθηκε από το Eurogroup βελτιώνει την βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα. «Αποτελεί κλειδί για την Ελλάδα να παραμένει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», κατέληξε.

«Η συμφωνία στο Eurogroup, ανοίγει δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να είναι η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτείνω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τη δύναμη και την ευρωπαϊκή δέσμευσή του. Οι προσπάθειές του δεν ήταν μάταιες», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Τέλος ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «Δεν θα υπάρξει επιπλέον πρόγραμμα για την Ελλάδα» διευκρινίζοντας ότι είναι απαραίτητη η επιτήρηση αλλά δεν είναι πρόγραμμα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης