Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Σε ειδική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο της Τρικαλινής γιατρού Μαρίας Κοτρώτσιου

ΤΟΠΙΚΑ 11.03.2024 | 5:13 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ομιλήτρια στην εκδήλωση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου την Τρίτη 5 Μαρτίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα η «Φωτεινή πλευρά της αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή» ήταν η Τρικαλινή Dr Μαρία Δ. Κοτρώτσιου md PhD.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση που δέχθηκε και αποδέχθηκε η διακεκριμένη επιστήμονας, με την ομιλία της να εστιάζεται σε ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες γυναίκες.

Να σημειωθεί πως ο κ. Κοτρώτσιου είναι αισθητικός και επανορθωτικός πλαστικός χειρουργός, Διευθύντρια τμήματος πλαστικής χειρουργικής νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και Διδάκτωρ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ.

Όπως τόνισε στην ομιλία της «Η αποκατάσταση μαστού είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα κάθε γυναίκας που έχει υποστεί ολική ή μερική μαστεκτομή και σήμερα η επιστήμη κάνει τη διαδικασία πιο ανώδυνη και εφικτή.

Ας ξεκινήσουμε με δύο καλά νέα: Όταν διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι μία ιάσιμη νόσος και η γυναίκα-survivor να ζήσει πολλά ακόμη χρόνια υγιούς ζωής. Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι οι εξελίξεις στην αποκατάσταση μαστού μετά από ολική ή μερική μαστεκτομή επιτρέπουν στις γυναίκες που το επιθυμούν να κάνουν την επανορθωτική επέμβαση που θα τις βοηθήσει να σβήσουν από το σώμα τους τα σημάδια της νόσου».

Παράλληλα η κ. Κοτρώτσιο απάντησε σε σειρά ερωτήσεων.

Μεταξύ άλλων:

-Η αποκατάσταση του μαστού προτείνεται μόνο μετά την ολική μαστεκτομή ή μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιπτώσεις αφαίρεσης μόνο του όγκου;

Σωστά το επισημαίνετε, η αποκατάσταση μαστού μπορεί να γίνει και στις δύο περιπτώσεις. Στην περίπτωση ογκεκτομής, ο ιατρός μεταφέρει από το υγιές γειτονικό τμήμα του στήθους ιστούς (κρημνούς) στο σημείο που έγινε η αφαίρεση. Έτσι καλύπτεται το έλλειμμα και εξασφαλίζεται συμμετρία και καλή αισθητική εικόνα στο στήθος.

Ωστόσο, είτε μιλάμε για ολική είτε για μερική μαστεκτομή, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν παράμετροι που ορίζουν τις επόμενες κινήσεις μας. Για παράδειγμα, το μέγεθος του τμήματος του ιστού που αφαιρέθηκε, το σημείο απ’ όπου έγινε η αφαίρεση και το μέγεθος του στήθους κάθε γυναίκας επηρεάζει τις αποφάσεις και τις τεχνικές μας. Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι κάθε γυναίκα είναι μία μοναδική περίπτωση, το κάθε στήθος είναι διαφορετικό οπότε και δεν συστήνουμε γενικά αλλά αποφασίζουμε κατά περίπτωση την αντιμετώπιση, αφού συζητήσουμε και ενημερώσουμε καλά την ασθενή.

-Στην περίπτωση της ολικής μαστεκτομής, τι αφορά η αποκατάσταση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε έναν διατατήρα (expander), έναν ειδικό «μηχανισμό» που μπαίνει κάτω από τον μείζονα θωρακικό ιστό (ώστε να διαταθεί ο ιστός και στη συνέχεια να μπει εκεί το ένθεμα). Ο διατατήρας παραμένει σε αυτή τη θέση για ορισμένο χρονικό διάστημα και στις τακτικές επισκέψεις της γυναίκας στον πλαστικό χειρουργό αυξάνεται σταδιακά διάταση. Στόχος είναι σε μερικούς μήνες να έχει δημιουργηθεί ο χώρος ώστε να μπει στη θέση του διατατήρα το ένθεμα σιλικόνης. Σε δεύτερη φάση, όταν ο μαστός θα έχει πάρει το τελικό του σχήμα γίνεται η αποκατάσταση της θηλής, είτε με μοσχεύματα είτε με ιατρικό τατουάζ. Όλα τα παραπάνω ισχύουν είτε μιλάμε για μονή είτε για διπλή μαστεκτομή.

-Είναι επώδυνη αυτή η διαδικασία;

Δεν θα πούμε ότι είναι εντελώς ανώδυνη. Ναι, τις πρώτες μέρες μετά την κάθε «διάταση», υπάρχει ενόχληση και ήπιος πόνος. Ωστόσο οι γυναίκες που επιλέγουν την αποκατάσταση μαστού είναι αποφασισμένες και γνωρίζουν ότι κάθε επίσκεψη στον πλαστικό τις φέρνει ένα βήμα πιο κοντά προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

-Εκτός από τα ενθέματα σιλικόνης, υπάρχει άλλη μέθοδος για την αποκατάσταση μαστού;

Μπορεί να εφαρμοστεί η αυτόλογη αποκατάσταση που επιλέγεται κυρίως σε περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί ακτινοθεραπεία η οποία έχει προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα και δεν ενδείκνυται η διάτασή του. Σε αυτήν την περίπτωση, παίρνουμε ιστούς από την κοιλιά ή την πλάτη αλλά πρόκειται για μία ακρωτηριαστική επέμβαση γιατί δημιουργείται άλλη μία πληγή στο σώμα. Η μέθοδος με τη σιλικόνη –όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν- είναι πολύ καλύτερη επιλογή. Προσωπικά μαζί με τη σιλικόνη προσθέτω βλαστοκύτταρα, λίπος –που παίρνουμε από το σώμα με λιποαναρρόφηση και γίνεται ειδική επεξεργασία- και άλλους αυτόλογους παράγοντες και βιοτεχνολογικά υλικά, που είναι όλα ασφαλή και προσφέρουν ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

-Μπορεί να γίνει αποκατάσταση κατά το χειρουργείο της μαστεκτομής ή της ογκεκτομής;

Μπορεί να γίνει και είναι μία ιατρική συν-απόφαση που λαμβάνεται από τους ιατρούς της γυναίκας και που μπορεί να επηρεαστεί από την έκβαση του χειρουργείου. Είναι σαφώς μία επιλογή που την προτιμούμε, όπου είναι εφικτή, για ψυχολογικούς και αισθητικούς λόγους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης