Πέμπτη 26.12.2024 | Εορτάζουν: Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία, Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κωσταντία, Ντία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Εντυπωσίασε το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Πράγα

ΤΟΠΙΚΑ 16.03.2024 | 1:08 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, παρουσιάζοντας τις παραδοσιακές ελληνικές πίτες και κυρίως τις πίτες της Θεσσαλίας. Η ομάδα των μαθητριών που εκπροσώπησαν το σχολείο μας επέστρεψε με μεγάλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Το Συνέδριο διεξήχθη 1 – 5 Μαρτίου 2024 στην Πράγα, η οποία υπήρξε μία από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2000.

Τα Μαθητικά Συνέδρια είναι εκπαιδευτικές δράσεις με πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά αλλά και τους καθηγητές. Με πρωτοβουλία της ELEMASYN® κάθε χρόνο διεξάγονται Διεθνή Μαθητικά Συνέδρια με κεντρικό άξονα τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Πρόκειται για μία σπουδαία εκπαιδευτική δράση, που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία της βιωματικής μάθησης. Επιπλέον, μέσα από την προετοιμασία της εργασίας τους, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την έννοια της έρευνας, αλλά και της ομαδικότητας.

Το συνέδριο, στο συμμετείχαν περισσότερα από 100 σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η γνωριμία των Ελλήνων και Ευρωπαίων μαθητών με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και ταυτόχρονα η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος και επιστημών. Το πρόγραμμα με το οποίο συμμετείχε το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων είχε τον τίτλο « Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας – Η μεσογειακή διατροφή». Η εργασία των μαθητριών εστίασε στα «άυλα πολιτιστικά αγαθά» της Ελλάδας, όρος που υιοθετήθηκε από την ελληνική πολιτεία το 2002 προκειμένου να θεσπίσει τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που μέχρι τότε περιγραφόταν ως «παραδοσιακός και σύγχρονος λαϊκός πολιτισμός». Οι μαθήτριες επιχείρησαν να γνωρίσουν την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και να έρθουν σε επαφή με τα στοιχεία που αφορούν το Εθνικό Ευρετήριο της χώρας μας. Επίσης, το συνέδριο αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τις μαθήτριες που συμμετείχαν να αποκτήσουν εξοικείωση με τις πρακτικές των συνεδριακών παρουσιάσεων αλλά και διεθνή εμπειρία. Η μαθητική ομάδα εντυπωσίασε με την ιδιαίτερη παρουσίαση της, αφού ελληνικές και ξένες μαθητικές ομάδες είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να δουν και κυρίως να γευτούν παραδοσιακές ελληνικές πίτες και κυρίως την πιο αντιπροσωπευτική πίτα της Θεσσαλίας, τον γνωστό πλαστό.

Συνολικά οκτώ μαθήτριες (Έλενα Βαρμπομπίτη, Ευαγγελία Κουρσοβίτη, Έλενα Μπαμπαλή, Ευαγγελία Μπλέκα, Τερέζα Νιανιοπούλου, Βασιλεία Ρίζου, Αναστασία Συργκάνη, Μυρτώ Τζίκα) της Β΄ και Γ΄ τάξης με συνοδούς καθηγήτριες την Κυριακή Γουρζιώτη και τη Λυδία Παναγιωτούλη ταξίδεψαν για πέντε μέρες στη «χρυσή πόλη» σε ένα ταξίδι γεμάτο γνώσεις και εμπειρίες.

Το ταξίδι αποτέλεσε ευκαιρία για να γνωρίσουν οι μαθητές την Πράγα και τα κορυφαία αξιοθέατά της: το Κάστρο και τον Καθεδρικό του Αγίου Βίτου, τη Γέφυρα του Καρόλου, την Παλιά Πόλη, το περίφημο Αστρονομικό Ρολόι, το Κτήριο που χορεύει, τον Μολδάβα ποταμό, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με τον περίφημο Πύργο των Βιβλίων, καθώς και άλλα λιγότερα γνωστά αλλά εντυπωσιακά μουσεία, όπως το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων και το Μουσείο της Madame Tussauds (απομίμηση του αυθεντικού στο Λονδίνο).

Η ομάδα του σχολείου μας γύρισε γεμάτη γνώσεις, εμπειρίες και εικόνες οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη τους.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης