Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Δεν υπέγραψε τη συμφωνία ο Ιβανόφ – Τα επόμενα βήματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 26.06.2018 | 3:20 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβανόφ, ανακοίνωσε πως δεν υπογράφει, όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προαναγγείλει, την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως ανέφερε με επιστολή του στα ΜΜΕ, ο Ιβανόφ τόνισε ότι «ενεργεί πάντα με υπευθυνότητα, ασκώντας τα δικαιώματά του και τα καθήκοντά του στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας».

Επίσης ανέφερε πως δεν υπογράφει την συμφωνία μιας και «ένας από τους πυλώνες τις πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 είναι πως δεν δέχομαι την αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα, την μοναδικότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης», είπε και συνέχισε: «στις προεδικές εκλογές 534.910 χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν πάνω σε αυτό το προεκλογικό πρόγραμμα και με εξέλεξαν Πρόεδρο».

«Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι αναφέρεται στη «διαφορά ως προς το όνομα του κράτους» και όχι στις «διαφορές» για τις οποίες μιλάει η συμφωνία αυτή», υπογραμμίζει.

Κλείνοντας στέλνει σαφές μήνυμα: «η συμφωνία φέρνει τη Μακεδονία σε θέση δευτερευούσης σημασίας σε άλλη χώρα, δηλαδή στην Ελλάδα. Το άρθρο 118 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ότι ένας πολίτης που φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε τέτοια θέση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών».

Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Πλέον μετά την άρνηση του προέδρου να υπογράψει, το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας επιστρέφει στη βουλή της ΠΓΔΜ, όπου πρέπει να περάσει από την απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές).

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, πράγμα πολύ πιθανό, θα επιστρέψει εκ νέου στον πρόεδρο Ιβανόφ, ο οποίος όμως δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο και θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει.

Από κει και πέρα θα ανοίξει ο δρόμος για το δημοψήφισμα το φθινόπωρο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης