Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Αποκαρδιωτική η εικόνα στο πλατανόδασος του Διαλεκτού

ΤΟΠΙΚΑ 21.05.2024 | 9:00 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μια μαζική καταστροφή των πλατάνων από έναν μύκητα, ο οποίος σκοτώνει τα πλατάνια και είναι εξαιρετικά μεταδοτικός βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια ερημώνοντας μοναδικά πλατανοδάση των Τρικάλων.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, όπως λέγεται, προσβάλλει τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά τους και μετά από κάποιο διάστημα νεκρώνει τα αιωνόβια δέντρα. Το αποτέλεσμα αυτής της ασθένειας αποκαρδιωτικό στο μέχρι πρότινος πανέμορφο πλατανόδασος του Διαλεκτού.

Συνεργεία μετά από εντολή του Δασαρχείου Τρικάλων, προχώρησαν στην κοπή των ξεραμένων δένδρων τα οποία δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ντιντής ο οποίος διαμένει στο Διαλεχτό συναντήθηκε πρόσφατα με τους εκπροσώπους του τοπικού Δασαρχείου προκειμένου να συζητήσουν την επόμενη μέρα για το πλατανόδασος. Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση του μύκητα είναι αδύνατη, οι εναλλακτικές είναι δύο. Η πρώτη να γίνει αναδάσωση με άλλα δένδρα που δεν θα προσβάλλονται από τον μύκητα (ακόμη και καρποφόρα) και η δεύτερη η φυσική αναδάσωση.

Όπως ανέφεραν οι δασολόγοι ήδη παρατηρείται φυσική αναδάσωση με άλλα δένδρα, όπως φτελιάδες, με την εκδοχή να αφεθεί η φύση να κάνει τη δουλειά της στο Διαλεχτό να κερδίζει έδαφος στις σκέψεις των αρμόδιων επιστημόνων.

Η νομοθεσία και τι προβλέπει

Με κοινή υπουργική απόφαση το 2023 δημιουργείται η νομοθεσία η οποία προβλέπει μέτρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς μύκητα που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. Η νέα ΚΥΑ αντικατέστησε μία παλαιότερη, που είχε εκδοθεί το 2004, η οποία, εκ του αποτελέσματος, δεν επηρέασε ούτε στο ελάχιστο τους επιβαρυντικούς παράγοντες που ευθύνονται για την εξέλιξη της ασθένειας.

Με το νέο πλαίσιο, το βάρος της εφαρμογής των μέτρων πέφτει στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίες κάνουν τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, εκπονούν τοπικά σχέδια δράσης και χωρίς την άδειά τους δεν μπορούν να γίνουν υλοτομήσεις και έργα σε περιοχές που υπάρχουν πλατάνια. Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα μηχανήματα που θα μπαίνουν σ’ αυτές τις περιοχές θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό απολύμανσης, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς της ασθένειας.

Θεσμοθετεί τη διαδικασία για την καταστροφή των άρρωστων δέντρων με καύση και περαιτέρω θερμική επεξεργασία σε πιστοποιημένους χώρους, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τις 30 χιλιάδες.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης