Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Τρικάλων

Η έμφυλη βία είναι εδώ

ΤΟΠΙΚΑ 26.05.2024 | 9:03 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Άλλο ένα όνομα που προστέθηκε στη μακρά λίστα των θυμάτων. Άλλη μια γυναικοκτονία. Αυτή στο Μενίδι, η 7η  μέσα στο 2024 με θύμα τη 40χρονη Ενκελέιντα που δολοφονήθηκε από το χέρι του πρώην συζύγου της.

Πρόκειται για τη δεύτερη γυναικοκτονία που γίνεται σε κοινή θέα, είχε προηγηθεί η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

«Παρά την ορατότητα που έχει αποκτήσει η έμφυλη βία ως φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε νομικό και θεσμικό επίπεδο, δυστυχώς γυναίκες εξακολουθούν να δολοφονούνται από τα χέρια πρώην ή νυν συντρόφων τους επειδή είναι γυναίκες» σημειώνει η νομική σύμβουλος του Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρικκαίων. Ελευθερία Τζιουβάρα.

Σύμφωνα με την κα. Τζιουβάρα η έμφυλη βία αποτελεί  διαπολιτισμικό, διαχρονικό και φαινόμενο.

«Με τα επίσημα στατιστικά-ερευνητικά στοιχεία, αποτελεί σκληρή πραγματικότητα και καθημερινότητα για χιλιάδες γυναίκες σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο. Πλήττει πρωτίστως τις γυναίκες και η πιο συχνή και διαδομένη μορφή της είναι σε η ενδοοικογενειακή-συντροφική βία» τονίζει!

690 γυναίκες ζήτησαν βοήθεια στα Τρίκαλα  τα τελευταία 10 χρόνια!  

Η έμφυλη βία παρότι καθημερινό φαινόμενο παραμένει αόρατο, καθώς το ποσοστό καταγγελιών είναι μικρό. Ωστόσο, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα είναι ανησυχητικά και σε τοπικό επίπεδο.

Από τις αρχές του 2023 έως σήμερα το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων έχει παράσχει τις δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες του σε πάνω από 80 γυναίκες θύματα έμφυλης βίας ή πολλαπλών διακρίσεων αλλά και σε τρίτα πρόσωπα που ζήτησαν τη συνδρομή του Κέντρου για να ενημερωθούν για τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν γυναίκες θύματα βίας του φιλικού ή συγγενικού περιβάλλοντος τους. Συνολικά από την αρχή της λειτουργίας του, το Νοέμβριο του 2013 και μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει υποστηρίξει συμβουλευτικά 690 γυναίκες θύματα και τρίτα πρόσωπα.

Στην Ελλάδα, η πιο πρόσφατη πανελλαδικής κλίμακας έρευνα, συγκριτική με άλλες 19 χώρες της Ευρώπης για την «Έμφυλη βία κατά των γυναικών και άλλες μορφές διαπροσωπικής βίας στην Ελλάδα» υλοποιήθηκε την περίοδο 2022-2023 από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ ) με τη χρηματοδότηση της EUROSTAT και κατέδειξε ότι:

  • το 90,1% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας κατά των γυναικών από στενό/ή σύντροφο στην Ελλάδα σήμερα είναι αρκετά ή πολύ συχνή.
  • το 40,42% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υποστεί ψυχολογική βία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του.
  • το 29,6% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική βία (1 στις 3 περίπου )
  • 18,1% δηλώνει ότι έχει υποστεί σεξουαλική βία,
  • 26,1% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή μη εμφανούς παρακολούθησης ή παρενόχλησης (stalking) κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.

Επίσης σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της «4ης Ετήσια Έκθεσης για τη Βία κατά των Γυναικών στην Ελλάδα»  του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής& Οικογένειας που εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2023, για το χρονικό διάστημα 01-11-2022 έως 30-09-2023, 4.551 γυναίκες θύματα έμφυλης βίας απευθύνθηκαν στο Δίκτυο των 44 Συμβουλευτικών Κέντρων που λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα, με επικρατέστερη μορφή της αναφερόμενης βίας, σε ποσοστό 84 %, την ενδοοικογενειακή – συντροφική βία. Ομοίως, για το ίδιο χρονικό διάστημα η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 8.133 κλήσεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία (  78% ) αυτών να αφορούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Με βάση τα ως άνω στοιχεία καθίσταται  προφανές ότι σε εθνικό και τοπικό επίπεδο η έμφυλη βία είναι εδώ, η ενδοοικογενειακή βία κυριαρχεί και υπάρχει επιτακτική ανάγκη για συντονισμένη δράση και άμεσες παρεμβάσεις στον τομέα προστασία των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας» υπογραμμίζει η κα. Τζιουβάρα.

Τα θύματα αρχίζουν να μιλούν

Σύμφωνα με την κα. Τζιουβάρα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να μιλούν γι’  αυτό που τους συμβαίνει και να προσφεύγουν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές για να ζητήσουν προστασία, κάτι που καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.  Ο ετήσιος αριθμός των καταγγελλόμενων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας αυξάνεται σταθερά από το 2010 (1.303) και το έτος 2022 ( 11.534 ) έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 (5.221 ).

Όπως τόνισε η κα. Τζιουβάρα «σε αυτό το πλαίσιο το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής προσπαθεί να υποστηρίξει διεπιστημονικά και ολιστικά γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων».

« Ο  ρόλος της κοινωνίας είναι κρίσιμος και εξαιρετικά σημαντικός στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Διότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αλλά και γενικότερα της βίας είναι πρωτίστως θέμα κουλτούρας» υπογράμμισε κα πρόσθεσε ότι «με τις δράσεις που υλοποιεί το Κέντρο επιχειρεί να διασυνδέσει όλες τις τοπικές υπηρεσίες-αρχές πρώτης γραμμής στην υποδοχή γυναικών θυμάτων βίας με στόχο την πιο άμεση και αποτελεσματική προστασία τους. Με τη διοργάνωση πλήθους δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στοχεύει στην ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων της έμφυλης βίας και στην ενίσχυση της ορατότητας του φαινομένου στην τοπική κοινωνία. Για την ουσιαστική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία ότι η έμφυλη βία δεν αποτελεί γυναικείο ζήτημα αλλά κοινωνική παθογένεια που μας αφορά όλους και όλες και έτσι να δημιουργηθεί ένα  πρωτίστως θεσμικό αλλά και κοινωνικό πλέγμα προστασίας για κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης βίας».

*Η λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων υλοποιείται στα πλαίσια της Ενταγμένης Πράξης «Συνέχιση λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο Δήμο Τρικκαίων» με Κωδικό ΟΠΣ 6003288 στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευαγγελία Κάκια

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης