Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Πότε θα γίνει το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων κυρία Υπουργέ Πολιτισμού;

ΤΟΠΙΚΑ 19.06.2024 | 8:33 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η έλευση της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη με την ευκαιρία των διπλών εγκαινίων του Μουσείου Τσιτσάνη και των Οθωμανικών Λουτρών, αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να τεθεί το ζήτημα της υλοποίησης του εξαγγελθέντος έργου της δημιουργίας Διαχρονικού Μουσείου στην πόλη στις εγκαταστάσεις της πρώην ΤΑΞΥΠ στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία.

Στην καταγραφή των μουσείων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκύπτει ένα κενό για τα Τρίκαλα. Αρχαιολογικά-ιστορικά ή διαχρονικά, όπως χαρακτηρίζονται πλέον, μουσεία υπάρχουν σε Λάρισα, Βόλο και Καρδίτσα όχι όμως στα Τρίκαλα. Η συγκεκριμένη δυσάρεστη για τον τόπο μας πραγματικότητα καταγράφεται στην έκθεση ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας, ως εξής:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχει σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα που το συνθέτουν τα σημαντικά ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου και τα μνημεία της Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου, τα ιστορικά μνημεία της Μεταβυζαντινής περιόδου (1453 – 1830) αλλά και Νεότερων Μνημείων (1830 -). Οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι της Περιφέρειας είναι η Αρχαία Δημητριάδα νότια του κόλπου του Βόλου η οποία περιλαμβάνει τον προϊστορικό οικισμό στα Πευκάκια, η αρχαία και βυζαντινή ακρόπολη Φαρσάλων, ο αρχαιολογικός χώρος Αζώρου ΒΔ της Ελασσόνας, ο αρχαιολογικός χώρος Διμηνίου στις βορειοδυτικές παρυφές του σημερινού χωριού Διμήνι, ο αρχαιολογικός χώρος Δολίχης στα Νοτιοανατολικά της σημερινής κωμόπολης του Σαραντάπορου, ο προϊστορικός οικισμός Σέσκλου στον Βόλο, ο προϊστορικός οικισμός στη θέση Παλαιόσκαλας, ο αρχαιολογικός χώρος της Κραννώνας, ο αρχαιολογικός χώρος του Πυθίου που εκτείνεται στο λόφο Άγιοι Απόστολοι στις δυτικές υπώρειες του Ολύμπου, το Ά και ΄Β Αρχαίο Θέατρο κ.α.

Επίσης, την Περιφέρεια Θεσσαλίας συναντάμε τα Μετέωρα, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα από το 1989 ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο Όρος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο. Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολο τους 30, από τις οποίες μόνο οι 6 λειτουργούν έως σήμερα και δέχονται πλήθος προσκυνητών.

Στο ανωτέρω πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα πρέπει να προστεθεί ο λαογραφικός πλούτος, οι σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές όπως είναι τα μουσεία, τα λαογραφικά κέντρα και οι πινακοθήκες.

Τα σημαντικότερα Μουσεία της Περιφέρειας είναι το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα από τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου αλλά και από περιοχές του ευρύτερου θεσσαλικού χώρου. Το Αρχαιολογικό

Μουσείο Καρδίτσας το οποίο φιλοξενεί ευρήματα της ευρύτερης περιοχής, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας το οποίο φιλοξενεί εκθέματα παλαιολιθικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών συλλογών καθώς και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας στο οποίο εκτίθενται ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Επίσης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφονται το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ&Ν Σακελλαρίου», το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας και το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων στα οποία εκτίθενται παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα, σκεύη οικιακής χρήσης, ξυλόγλυπτα κ.α. των ευρύτερων περιοχών.

Τα αναγνωρισμένα Μουσεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού παρατίθενται στο πίνακα που δημοσιεύει Η ΕΡΕΥΝΑ.

Το επιμύθιο

Κατόπιν αυτών, πέρα από το τυπικό του πράγματος της παρουσίας της υπουργού στα εγκαίνια ενός σημαντικού για την πόλη, πολιτιστικού χώρου, όπως είναι το Μουσείου Τσιτσάνη και τα δίδυμα Οθωμανικά Λουτρά, θα μας ενημερώσει η κυρία Υπουργός για το αν και πότε στον πίνακα των μουσείων της Θεσσαλίας θα συμπληρωθεί και εκείνο του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων;

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης