Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Στον μαύρο πίνακα της υπογεννητικότητας τα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ 06.07.2024 | 8:33 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στις Περιφερειακής Ενότητες με το χειρότερο δημογραφικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων συμπεριλαμβάνονται τα Τρίκαλα γεγονός που αποτελεί ηχηρό «καμπανάκι» για το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον του τόπου μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τα φυσικά ισοζυγία (γεννήσεις-θάνατοι) στη χώρα μας έχουν αλλάξει πρόσημο, μετατρεπόμενα για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μας από θετικά σε αρνητικά, ουσιαστικά μετά το 2010.

Η συνεχής αύξηση του πλήθους των ηλικιωμένων έχει προκαλέσει μια αύξηση των θανάτων που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ‘50, ενώ η συνεχής μείωση του αριθμού των παιδιών που αποκτούν τα ζευγάρια προκάλεσε τη μείωση των γεννήσεων μετά το 1980. Στην περίπτωση της χώρας μας, η πλειοψηφία των περιοχών παρουσίασε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων προς θανάτους. Μάλιστα, σε πέντε περιοχές (Σέρρες, Κιλκίς, Πέλλα, Καστοριά, και Καρδίτσα – Τρίκαλα) οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά τουλάχιστον 10%.

Το γεγονός ότι τα Τρίκαλα είναι μεταξύ των πέντε περιοχών με τα χειρότερα ισοζύγιο θανάτων και γεννήσεων δείχνει τη δημογραφική κατάρρευση της Περιφερειακής μας Ενότητας η οποία αφορά κυρίως τα χωριά των Τρικάλων τα οποία είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υφίστανται «δημογραφική αφαίμαξη» προς χάρη του αστικού κέντρου του Νομού αλλά και κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, όπως και χωρών του εξωτερικού.

Πιο κοντά σε μία ισορροπία φαίνονται να βρίσκονται οι περιοχές της Αττικής, η Ζάκυνθος, η Λέσβος και τα Χανιά και το Ηράκλειο, ενώ τρεις περιοχές της χώρας είχαν περισσότερες γεννήσεις παρά θανάτους. Αυτές είναι το Ρέθυμνο, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβασάνιστα. Στις περιοχές όπου παρατηρείται τουριστική ανάπτυξη υπάρχουν δουλειές, οπότε υπάρχουν διαθέσιμα εισοδήματα για πληθυσμιακή αύξηση. Αντιθέτως, στις περιοχές που είναι εκτός τουριστικού χάρτη (π.χ. Σέρρες) ή είναι και δεν είναι, όπως τα Τρίκαλα, η πληθυσμιακή κατάρρευση είναι μία δυσάρεστη ζώσα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της Η ΕΡΕΥΝΑ, το 2023 είχαμε 1332 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις στην ΠΕ. Τρικάλων. Συγκεκριμένα  καταγράφηκαν 1977 θάνατοι έναντι 645 γεννήσεων.

Στο μεταξύ, οι προβλέψεις για την πορεία των φυσικών ισοζυγίων τα επόμενα χρόνια δεν είναι καθόλου ευνοϊκές, καθώς σύμφωνα με τις δημογραφικές εκτιμήσεις η αναλογία γεννήσεων προς θανάτους, παρά τις όποιες διακυμάνσεις, δεν πρόκειται να μεταβληθεί σημαντικά, με το πιθανότερο να κυμαίνεται από 170 έως 180 θανάτους ανά 100 γεννήσεις.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης