Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται και για τον υπερπληθυσμό των τριζονιών στα Τρίκαλα!

ΤΟΠΙΚΑ 11.07.2024 | 8:35 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τριζόνια και όχι μόνο, αλλά και άλλα έντομα παντού στα Τρίκαλα τις τελευταίες ημέρες σε βαθμό που να έχει δημιουργήσει εύλογη ανησυχία στους πολίτες.

Ο υπερπληθυσμός των εντόμων έχει προκαλέσει το εύλογο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας με την απάντηση από μέρους τους, να θυμίζει το γνωστό «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα…».  Ως συνήθως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ευθύνη για τον υπερπληθυσμό των τριζονιών και λοιπόν εντόμων, αποδίδεται  μάλλον με ευκολία, στην κλιματική αλλαγή.

«Αντιμετωπίζουμε μια έξαρση της παρουσίας τριζονιών στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων. Κατά τη γνώμη μας οφείλεται στην κλιματική κρίση. Εχουμε περάσει δύο χρονιές με πολύ ήπιους χειμώνες, που πολλά είδη επηρεάστηκαν. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνόησαν την αναπαραγωγή τους και γι’ αυτό έχουμε εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών», δήλωσε στην Καθημερινή,  ο Δημήτρης Σταυρίδης, γεωπόνος – εντομολόγος και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Δεν προκαλεί σημαντικές ζημιές και δεν είναι έντομο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τρέφεται με οργανικές ουσίες, μύκητες κ.λπ.», αναφέρει.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως η μεγάλη εισβολή των τριζονιών είναι μάλλον δείκτης εξάρσεων και άλλων ειδών, πολύ πιο ανησυχητικών. «Φέτος, στη Θεσσαλία τουλάχιστον, έχουμε μεγάλη ανάπτυξη του δάκου, που πλήττει τα ελαιόδεντρα. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, καθώς για να εξολοθρευθεί ο δάκος τον χειμώνα χρειάζονται θερμοκρασίες κάτω των -4 βαθμών Κελσίου, κάτι που φέτος είδαμε ελάχιστες φορές. Για μια σειρά από λόγους, και κλιματικούς, έχουμε επίσης μειωμένη παραγωγή στην ελιά φέτος. Η αυξημένη παρουσία του δάκου δημιουργεί επιπλέον προβλήματα», συμπληρώνει ο κ. Σταυρίδης.

Ο θερμός χειμώνας που προηγήθηκε έχει κι άλλες συνέπειες, όπως την αυξημένη παρουσία φιδιών. «Εχουμε εμφανίσεις περισσότερων φιδιών φέτος και μάλιστα από διάφορα είδη. Χρειάζεται προσοχή», λέει ο κ. Σταυρίδης. Οσο για τον θόρυβο που είχε γίνει για την παρουσία κατσαρίδων και μάλιστα ιπτάμενων στη Λάρισα, σημειώνει πως υπήρξαν φαινόμενα, αλλά δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Για την αντιμετώπιση των τριζονιών ο κ. Σταυρίδης σημειώνει πως το έντομο, που μοιάζει με ακρίδα, μπορεί να παραμείνει μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, αλλά σε πιο περιορισμένες ποσότητες. «Σήμερα φαίνονται περισσότερο γιατί έχουν μεγαλώσει. Εχουν κι αυτά τους φυσικούς τους εχθρούς, που θα τα περιορίσουν. Οπου κι αν χρειαστεί, ωστόσο, μπορεί να γίνουν κάποιες επεμβάσεις με ήπια μέσα, απεντομώσεις σε κτίρια κ.λπ.», συμπληρώνει.

«Ενισχυτικό ρόλο στο φαινόμενο έπαιξαν η ζέστη και η παρατεταμένη ξηρασία στην περιοχή μετά τον «Daniel». Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση. Αυτή την ώρα δεν λαμβάνουμε κάποια μέτρα, υπάρχουν εκτιμήσεις πως θα κάνει τον κύκλο του και θα υποχωρήσει», λέει ο Παναγιώτης Ντίντης, αντιδήμαρχος Τρικάλων, υπεύθυνος για το Πράσινο και το Περιβάλλον. «Σε κάθε περίπτωση, είναι αλήθεια πως ο κόσμος έχει ανησυχήσει ή και πανικοβληθεί. Είχαμε πάντα τριζόνια, το ξέρουμε το είδος, αλλά όχι σε αυτές τις ποσότητες», αναφέρει.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης