Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 14.07.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Δέκα μήνες από την θεομηνία «Ντάνιελ» και οι Τρικαλινοί κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση αφού πρέπει να διαχειριστούν τις πληγές που άφησε πίσω της, η κακοκαιρία, αλλά και να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά από ζητήματα που αντιμετώπιζαν και πριν την καταστροφή.
Μάλιστα, κάποιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία, αφού οικονομική καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη, ενώ όσοι απέμειναν, προβληματίζονται για το παρόν και κυρίως για το μέλλον.
«Σκεφτόμαστε να τα παρατήσουμε»
«Από 250 ζώα που είχα, πριν την πλημμύρα, τώρα είναι 40(!). Τα αγόρασα, αλλά η κατάσταση είναι τέτοια που σκέφτομαι, να τα παρατήσω» υπογράμμισε στην “Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Τρικάλων Γιάννης Κουτής, καταδεικνύοντας την απόγνωση τόσο εκείνου, όσο και των συναδέλφων του.
Τα ορμητικά νερά του «Ντάνιελ» δεν άφησαν τίποτα όρθιο στις κτηνοτροφικές μονάδες των Τρικάλων. Ολόκληρα κοπάδια χάθηκαν στα λασπόνερα, ζωοτροφές έγιναν ένα με τη λάσπη, γεωργικός εξοπλισμός και μηχανήματα καταστράφηκαν.
Σήμερα, δέκα μήνες μετά η κατάσταση σύμφωνα με τον κ. Κουτή είναι ίδια και χειρότερη με εκείνες τις ημέρες, σημειώνοντας ότι «όπως ήταν και πριν τον «Ντάνιελ». Μετά την καταστροφή ήρθαν όλοι, αλλά από τότε τίποτα. Οι αποζημιώσεις είναι πενιχρές, πολλοί δεν έχουν σπίτι και τα χρήματα που λάβαμε είναι λίγα. Ακόμα περιμένουμε τα χρήματα. Αναμέναμε χρήματα στο τέλος του Ιουνίου, αλλά τελικά δεν πήραμε τίποτα. Περιμένουμε για μέσα του Ιουλίου».
Ο πρόεδρος των Τρικαλινών κτηνοτρόφων μετέφερε την απόγνωση των συναδέλφων του, οι οποίοι δεν βλέπουν φως στο τούνελ, με την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας να παραμένει στις επιλογές τους.
Όπως τόνισε «το Κράτος διαρκώς επιβεβαιώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον πρωτογενή τομέα. Το αποδεικνύει διαρκώς η κατάσταση που βιώνουμε».
«Το Μέτρο 5.2. δεν εφαρμόζεται»
Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι και με τη γραφειοκρατία, ενώ καταγγέλλουν ότι το Μέτρο 5.2 είναι στην πράξη ανεφάρμοστό, διότι οι προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα (προπληρωμή των χρημάτων, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κ.α) είναι αποτρεπτικές για τους πλημμυροπαθείς, και μέχρι σήμερα, παρά την παράταση που δόθηκε, δεν υπάρχει ούτε μία οριστικοποιημένη αίτηση.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτή αυτό περίφημο Μέτρο που είχε ανακοινώσει ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, δε μπορεί κανείς να ενταχθεί.
«Καταρχήν, θέτει μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως να είμαστε φορολογικά ενήμεροι. Με τέτοιες ζημιές που πάθαμε, θα ήμασταν φορολογικά ενήμεροι;» αναρωτήθηκε ο κ. Κουτής και πρόσθεσε «όλοι μας χρωστάμε και θα χρωστάμε. Πως θα μπούμε στο 5.2; Αποδεικνύεται ότι το μέτρο ανακοινώθηκε για να δείξει η Κυβέρνηση ότι μας βοηθάει. Εγώ δε μπορώ να μπω!».
Ερώτηση στη Βουλή για αδυναμία εφαρμογής Μέτρου 5.2
Στο μεταξύ ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων, 5 Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία του αρμόδιου τομεάρχη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με θέμα: «Αδυναμία εφαρμογής Μέτρου 5.2 για αποκατάσταση ζημιών σε Έβρο, Θεσσαλία και Φθιώτιδα». Στην ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφέρουν τα εξής:
«Το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» προκηρύχθηκε με στόχο να στηρίξει την οικονομία των παραγωγών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες επανόρθωσης των ζημιών, που προκλήθηκαν στη γεωργία και κτηνοτροφία από φυσικές καταστροφές και δυσμενή καιρικά φαινόμενα ή κλιματικά γεγονότα, και να συνεχίσουν ομαλά την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Το καθεστώς ενίσχυσης εφαρμόζεται στις ΠΕ Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» και τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της ΠΕ Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της ΠΕ Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2023.
Όμως όπως καταγγέλλεται από κτηνοτρόφους οι προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα (προπληρωμή των χρημάτων, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κ.α) είναι αποτρεπτικές για τους πλημμυροπαθείς, και ότι μέχρι σήμερα, παρά την παράταση που δόθηκε, δεν υπάρχει ούτε μία οριστικοποιημένη αίτηση.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την πλημμύρα παραμένουν ένα χρόνο σχεδόν μετά χωρίς ζώα και εγκαταστάσεις και συνεπώς έχασαν μια ολόκληρη γαλακτοκομική και κρεταοπαραγωγική περίοδο και είναι χωρίς εισόδημα,
Επειδή η στήριξη των κτηνοτρόφων των πληγεισών περιοχών αποτελεί αδήριτη ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα,
Ερωτάται ο Υπουργός:
Ευαγγελία Κάκια