Παρασκευή 10.01.2025 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Αρχαιολογικά ευρήματα σε εργασίες της ΔΕΥΑΤ

ΤΟΠΙΚΑ 31.07.2024 | 8:35 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε αρχαία έπεσε πάνω συνεργείο που εκτελούσε εργασίες το πρωί της Δευτέρας, στο κέντρο των Τρικάλων και συγκεκριμένα στην οδό Λιακατά.

Τα  εκσκαφικά μηχάνημα της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της αντικατάσταση τον δικτύου ύδρευσης, εκτελώντας εργασίες στη Λιακατά, ανασήκωσε μια μεγάλη πλάκα κάτω από την οποία ήταν ένα μεταλλικό αγγείο  εντός του οποίου υπήρχαν οστά. Αμέσως κλήθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία που τα συνέλεξε ενώ όπως ήταν φυσικό, διακόπηκαν οι εργασίες.

Για την εύρεση του αγγείου στις εργασίες της ΔΕΥΑΤ στην οδό Λιακατά, αναφέρθηκε (ΛΕΣΧΗ 9,76) η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Τρικάλων Κρυσταλία Μαντζανά.

Η ίδια ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μεταλλικό αγγείο το οποίο προέρχεται από ταφικό μνημείο καθώς υπήρχαν οστά. Με μία πρώτη εκτίμηση αυτό προέρχεται από τους ύστερους αρχαϊκούς χρόνου ή την πρώιμη κλασική περίοδο. Τις επόμενες ημέρες θα καθαριστεί και θα ανοιχθεί για να διαπιστωθεί αν εντός αυτού περιέχονται κτερίσματα.

Εντύπωσε προκάλεσε στην ίδια, το γεγονός ότι το αγγείο βρέθηκε σε σχετικά μικρό βάθος (περί τα 2 μέτρα) αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα αρχαία ευρήματα προέρχονται από μεγαλύτερα βάθη.

Η τυχαία ανακάλυψη του αγγείου το οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση, οδήγησε την κυρία Μαντζανά στην απόφαση να ζητήσει από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ Χρήστο Μπλουγούρα να παρίσταται υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας στις εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης (από το λεγόμενο Ασκληπιού μέχρι το ύψος της Συνεταιριστικής Τράπεζας) καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να βρεθούν σ’ αυτές ανάλογα αντικείμενα με αρχαιολογική αξία.

Η κυρία Μαντζανά δήλωσε ότι είχε μία εξαιρετική συζήτηση με τον κ. Μπλουγούρα οπότε δήλωσε αισιόδοξη ότι θα υλοποιηθεί το αίτημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προκειμένου να παρίσταται υπάλληλος της  Υπηρεσίας, κατά τις εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή του ιστορικού κέντρου κάτω από το οποίο βρίσκεται θαμμένη η αρχαία Τρίκκη.

Η αρχαία Τρίκκη, σημαντική πόλη της θεσσαλικής τετραρχίας της Εστιαιώτιδας, εκτεινόταν ανάμεσα στον ποταμό Ληθαίο που ακόμη και σήμερα διασχίζει τη σύγχρονη ομώνυμη πόλη, και στο λόφο “Κάστρο” όπου πιθανότατα βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη. Στην πόλη υπήρχε ένα από τα παλαιότερα ασκληπιεία για το οποίο ήταν γνωστή η αρχαία Τρίκκη κατά την αρχαιότητα. Η αρχαιότερη γραπτή μνεία της Τρίκκης βρίσκεται στον ομηρικό κατάλογο νηών, όπου αναφέρεται ότι η πόλη συμμετείχε στην εκστρατευτική δύναμη των Ελλήνων στον Τρωικό πόλεμο με 30 πλοία και αρχηγούς τους δυο γιους του Ασκληπιού, Μαχάονα και Ποδαλείριο, οι οποίοι είχαν διδαχτεί από τον πατέρα τους την ιατρική τέχνη. Για τις απαρχές της πόλης των ιστορικών χρόνων τα ανασκαφικά στοιχεία είναι πενιχρά και οι γραπτές πηγές φειδωλές.

Η πρωιμότερη βεβαιωμένη ανασκαφικά κατοίκηση του χώρου ανάγεται στην Εποχή του Χαλκού και εντοπίζεται στην περιοχή του σημερινού αρχαιολογικού χώρου των Τρικάλων.

Σε δοκιμαστικές τομές βρέθηκε κεραμική που υποδηλώνει ότι τα δυτικά πρανή της αρχαίας ακρόπολης είχαν κατοικηθεί από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3300 π.Χ.) μέχρι και τη μυκηναϊκή εποχή, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφτούν αρχιτεκτονικά λείψανα. Κεραμική που βρέθηκε σε δοκιμαστικές τομές υποδεικνύει αδιάλειπτη κατοίκηση από τους πρωτογεωμετρικούς ως και τους κλασικούς χρόνους.

Η σύνδεση της πόλης με τον Ασκληπιό – ονομαστό ήταν στην αρχαιότητα το ασκληπιείο της πόλης, “αρχαιότατον και επιφανέστατον” κατά το γεωγράφο του 1ου αι. π.Χ. Στράβωνα – προσέδιδε στην Τρίκκη μια ιδιαίτερη ακτινοβολία στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας πόλης καλύπτεται από την ομώνυμη σύγχρονη πόλη, καθώς η κατοίκηση σε αυτή υπήρξε αδιάλειπτη ως τις μέρες μας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης