Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 04.07.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Σε δημόσια διαβούλευση, στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, δόθηκε το σχέδιο της επιτροπής που σύστησε το υπουργείο Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα ετοιμασθεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Όσον αφορά τα Τρίκαλα στο σχέδιο προβλέπεται η μετονομασία της ΣΕΦΑΑ σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας, η οποία θα περιλαμβάνει δύο τμήματα, ένα το υπάρχον Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και ένα νέο το Τμήμα Διαιτολογίας. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν κάπου αλλού στο νέο χάρτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το υπάρχον Τμήμα ΤΕΙ στα Τρίκαλα δεν υπάρχει πλέον στο νέο σχεδιασμό, ενώ οι προτάσεις που κατατέθηκαν μετά από τις συσκέψεις που έγιναν δεν φαίνεται να λήφθηκαν ιδιαίτερα υπόψη, καθώς με βάση το αρχικό δελτίο τύπου που ενημέρωνε για τις εξελίξεις των συσκέψεων της Επιτροπής δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες αλλαγές.
Όσον αφορά τον υπόλοιπο σχεδιασμό για το Νομό προβλέπεται Ινστιτούτο Κινησιολογίας και Διετή Προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ενδεικτικά) 1. Οδηγών Βουνού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, 2. Τεχνικών Πληροφορικής και 3. Οινοποιίας και Ζυθοποιίας.
Από την πρόταση γίνεται εμφανές πως η περιοχή μας για μία ακόμη φορά μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μεγάλη χαμένη και στο νέο σχεδιασμό. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι από τα νέα τμήματα μόνο ένα έρχεται στα Τρίκαλα, αυτό της Διαιτολογίας, αλλά την ίδια στιγμή χάνεται το υπάρχον σήμερα. Βέβαια, το συγκεκριμένο Τμήμα ισχυροποιεί την της ΣΕΦΑΑ, αλλά και πάλι αυτό δεν σημαίνει πως ο Νομός δεν βρίσκεται στην τελευταία θέση, από άποψη αριθμού Σχολών και Τμημάτων.
Το θέμα είναι αν μπορεί να γίνει κάτι από εδώ και πέρα. Αν και αυτό μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Άλλωστε, και οι συσκέψεις που έγιναν πριν κάποιους μήνες για αυτό το θέμα δεν φαίνεται να είχαν αποτέλεσμα.
Και οδεύουμε πάλι προς τη συζήτηση ότι όλα γίνονται με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και άλλα τέτοια. Μόνο που σε αυτά τα «αμιγώς» ακαδημαϊκά κριτήρια, ξέρουμε πως παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα οι πρόσφατες πρυτανικές εκλογές και όχι μόνο. Αυτά τα «αμιγώς» ακαδημαϊκά κριτήρια, είναι που τόσο χρόνια έχουν καταφέρει τον Βόλο και τη Λάρισα να «σκουπίσουν» (και όχι αναλογικά) Σχολές και Τμήματα, αυτά τα «αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια είναι που δημιούργησαν την ανισορροπία Τμημάτων στις υπόλοιπες πόλεις, με τα Τρίκαλα και αυτή τη φορά να καταλαμβάνουν την τελευταία θέση σε αριθμό Τμημάτων.
Κανείς ασφαλώς δεν υποτιμά την ύπαρξη της ΣΕΦΑΑ. Το αντίθετο μάλιστα. Μόνο που η ισχυροποίησή της με το Τμήμα Διαιοτολογίας, είναι επιστέγασμα του πολύ σημαντικού έργου που γίνεται εδώ και χρόνια στη Σχολή. Η ίδια έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει τη θέση της, με τις ακαδημαϊκές της δράσεις και προφανώς ακόμη και με το Τμήμα που εντάσσεται σε αυτή παραμένει αδικημένη, αφού θα μπορούσε να εντάξει και άλλο Τμήμα υπό την σκέπη της. Και εκεί το αμιγώς στα ακαδημαϊκά κριτήρια δεν θα χρειαζόταν εισαγωγικά.
Να επανέλθουμε, όμως, στο τι γίνεται από εδώ και πέρα. Και το ποια διαβούλευση μπορεί να γίνει μεσοκαλόκαιρο. Όταν μάλιστα αυτή, προτείνεται να είναι 15 ημερών. Εκτός αν η διαβούλευση είναι προσχηματική και αφορά πάνω – κάτω κυρίως αυτούς που κατήρτισαν την πρόταση. Αυτό άλλωστε φαίνεται να πιστεύει και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος φαίνεται έντονα ενοχλημένος από τις εξελίξεις.
Αυτή η πρόταση, μέσα στο κατακαλόκαιρο, υπονομεύει την πανεπιστημιακή προοπτική και ανέλιξη του Νομού. Πρόκειται για μία κοροϊδία για τα Τρίκαλα, που μας πάει προς τα πίσω αντί να δώσει προοπτικές. Και εδώ ο καθένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Όλοι οι τοπικοί ταγοί, πρέπει να πάρουν θέση. Το αν μπορεί να γίνει κάτι είναι εξαιρετικά αμφίβολο μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως, ο τόπος πρέπει να δείξει πως έχει φωνή, αλλά και πρόταση. Άλλωστε, αυτή είχε κατατεθεί μετά τη σύσκεψη του Απριλίου.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε χωρίς καμία κίνηση αυτή τη μεσοκαλοκαιριάτικη εξπρές διαβούλευση, που αφορά την μελλοντική – τελική μορφή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εύλογα το ερώτηματα λοιπόν για το «ποιος κοροϊδεύει ποιον», γιατί όλα τόσο εσπευσμένα και αν μας ακούνε.
Η σύσκεψη και η θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, Σάκης Παπαδόπουλος και Παναγιώτα Δριτσέλη, όπως πληροφορηθήκαμε συμμετείχαν σε σύσκεψη για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και πρότειναν πρόσθετα Τμήματα και Προγράμματα για τον Νομό και επιφυλάχθηκαν για διαμόρφωση τελικής πρότασης μετά τη συζήτηση που θα γίνει και στα Τρίκαλα.
Στην πρόταση των βουλευτών περιλαμβάνεται:
– Τμήμα Φαρμακευτικής της Ιατρικής Σχολής, με έδρα τα Τρίκαλα – πατρίδα του Ασκληπιού
– Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
– Τμήμα Αθλητικού Τουρισμού
– Εγκατάσταση στα Τρίκαλα του Τμήματος Δημόσιας Υγείας που περιλαμβάνει δραστηριότητες στη Πρόληψη των Λοιμωδών Νοσημάτων, στην Κινησιοθεραπεία – Εργοθεραπεία – Φυσικοθεραπεία – Υγιεινή και Ποιοτική Διατροφή – Σχολική Υγιεινή – Υγιεινή του Περιβάλλοντος…
Διετή προγράμματα:
– Τυροκομίας
– Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών
– Ρομποτικής
Προτάθηκε ακόμη η αξιοποίηση του Κρατικού Εργοστάσιου Ξυλείας και των εγκαταστάσεων του Δάσους Περτουλίου από το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων που θα έχει έδρα την Καρδίτσα, καθώς και Τμήμα Ιατρικής Ακριβείας με εφαρμογές στην Ογκολογία, στο Ολοκληρωμένο Πανεπιστημιακό Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας του Καρκίνου, που θα έχει έδρα την Λάρισα.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας, την Επιτροπή, την Αυτοδιοίκηση και τους άλλους Φορείς του Νομού Τρικάλων θα συνεχιστεί, καθώς το Σχέδιο Νόμου που θα ετοιμαστεί προβλέπεται να συζητηθεί στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.