Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Μεγάλο κοπάδι αλόγων σε ημιάγρια κατάσταση στις πλαγιές και στις κορυφές του Κόζιακα!

ΤΟΠΙΚΑ 07.08.2024 | 8:33 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ελεύθερα κυκλοφορούν άλογα, στην περιοχή του Κόζιακα (στην ανατολική του πλευρά) και συγκεκριμένα στη θέση «Ρόκα», λίγο πιο πάνω από τα Ανταλλάξιμα.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στην περιοχή, το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί αγέλες αλόγων  που τριγυρνούν ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι κάνουν λόγο για πάνω από 100  ιπποειδή. Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν και φθορές στις περιουσίες τους. Κυρίως στα μαντριά όπου αναζητούν τροφή τα αδέσποτα άλογα.

Το ερώτημα είναι πως προέκυψαν αυτά τα άλογα στην περιοχή του Κόζιακα. Η απάντηση δεν είναι εξακριβωμένη.

Σύμφωνα με  τον αντιδήμαρχο του δήμου Τρικκαίων Παναγιώτη Ντιντή, ο οποίος επιβεβαιώνει  το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο αριθμός των ιπποειδών στην εν λόγω περιοχή, κατά τα φαινόμενα, πρόκειται για αδέσποτα άλογα τα οποία στο παρελθόν εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο τα ζώα δεν ήταν στειρωμένα, με αποτέλεσμα να αναπαραχθούν  και έτσι να προκύψει αυτός ο μεγάλος αριθμός. Αυτό που προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές είναι το γεγονός ότι η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους, ίσως ελλοχεύει κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον, κάτι που παρακολουθεί στενά, τα τελευταία χρόνια ο κ. Ντιντής. Ο ίδιος εντόπισε το πρόβλημα στα μικρά έλατα που φύονται στην περιοχή και τα οποία καταστρέφουν τα άλογα αλλά και σε βότανα, τα οποία λόγω της υπέρ-βόσκησης από τα άλογα, κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Όπως τόνισε ο κ. Ντιντής δεν είναι Τρικαλινό φαινόμενο η ύπαρξη αλόγων σε ημιάγρια κατάσταση στον ορεινό όγκο. Ανάλογα κοπάδια υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας τα οποία προήλθαν από απελευθέρωση μικρού αριθμού αλόγων τα οποία με τα χρόνια πολλαπλασιάστηκαν δημιουργώντας αυτά τα κοπάδια.

Η δεύτερη θεωρία για τα άλογα υποστηρίζεται από καταγγελίες κτηνοτρόφων της περιοχής οι οποίοι κάνουν λόγο  ότι δεν πρόκειται για «αδέσποτα» άλογα αλλά πρόκειται για μονάδα εκτροφής αλόγων τα οποία ο ιδιοκτήτης τα άφησε ελεύθερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Σύμφωνα δε με τους ίδιους, ενδεχομένως, τα συγκεκριμένα άλογα δηλώνονται και στο ΟΣΔΕ για να εισπράττει ο ιδιοκτήτης τους τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις!

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης