Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 17.09.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των έργων και δράσεων για την αποκατάσταση του της Θεσσαλίας μετά από τις φυσικές καταστροφές που υπέστη τον προηγούμενο χρόνο;
Η απάντηση δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική: Με τα έργα να βρίσκονται σε διαφορετική φάση ωρίμανσης και τις πρωτοβουλίες να κολλάνε ορισμένες φορές σε γραφειοκρατικές ή άλλες αγκυλώσεις οι εμπλεκόμενοι φορείς προχωρούν τις δράσεις αλλά όπως φαίνεται – παρά τις θεσμικές παρεμβάσεις και την άμεση σε ορισμένες περιπτώσεις κινητοποίηση – θα απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια και συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ, διατίθενται 1,2 δις. ευρώ για Ορεινά Υδρονομικά Έργα ενώ το τρέχον διάστημα γίνονται συμπληρώσεις για σημειακές ενισχύσεις σε φράγματα. Παράλληλα, αναμένεται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα “Aqua Montis”, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει έργα ορεινής υδρονομίας, που θα γίνουν, κατά προτεραιότητα, στις ορεινές κοίτες των ρεμάτων από τα ανάντη προς κατάντη, με τη χρήση μεθόδων και υλικών συμβατών με το φυσικό περιβάλλον.
Ομοίως, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αποκατάστασης κατεστραμμένου δημόσιου χώρου και χώρου πρασίνου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ύψους 12.549.100 ευρώ, με πόρους από το Πράσινο Ταμείο.
Για την ενίσχυση των νοικοκυριών, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό, στον προϋπολογισμό για τα δύο «Εξοικονομώ» που θα βγουν στον αέρα το φθινόπωρο περιλαμβάνεται και κονδύλι ύψους 80 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες στην Θεσσαλία.
Όπως ανέφερε πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Φαρκαδόνα, μία από τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν πέρυσι από την κακοκαιρία «Daniel», δήλωσε ότι: «Ξέρουμε πολύ καλά, όμως, ότι οι ζημιές και οι πληγές είναι ακόμα εδώ. Θέλω να έχετε μια αίσθηση του συνόλου των πόρων που δαπανούμε και θα δαπανήσουμε για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Μιλάμε για 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μοιράζονται, πολύ χοντρικά, σε περίπου 1,5 δισ. σε στήριξη και αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστικά, στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ακόμα στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό είναι το κόστος. Ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερο, αλλά αυτό είναι το κόστος αυτής της μεγάλης φυσικής καταστροφής. Θα αυξηθεί, διότι σε αυτό δεν έχουμε συμπεριλάβει ακόμα τα μεγάλα έργα και τη χρηματοδότηση των έργων των μεγάλων φραγμάτων για τα οποία θα μιλήσουμε σήμερα το απόγευμα. Αυτά, όμως, είναι έργα τα οποία ούτως ή αλλιώς θα έπρεπε να κάνουμε για τη Θεσσαλία. Θέλω να σας επαναλάβω ότι εάν αυτή η φυσική καταστροφή δεν έβρισκε την ελληνική οικονομία σε μια φάση ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Επειδή πατάμε καλά στα πόδια μας, είμαστε σε θέση σήμερα να έχουμε ήδη δαπανήσει 650 εκατομμύρια συνολικά για την αποκατάσταση και για τη στήριξη».