Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 11.10.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Το έργο της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχωλέου επιχειρεί να βγάλει από τα… συρτάρια ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας.
Για το λόγο αυτό διοργανώνει ευρεία σύσκεψη όπου θα τεθούν σε μία ουσιαστική συζήτηση τα θέματα που συνδέονται με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και την τύχη των ημιτελών έργων του άνω Αχελώου, ώστε να συναποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.
Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν οι Βουλευτές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι Δήμαρχοι, Επιστημονικοί φορείς (ΤΕΕ/ΚΔΘ, ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ, Γεωπονικοί Σύλλογοι κ.α) καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Αγροτικών φορέων.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.00 πμ στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Καλλισθένους και Θεοφράστου, Λάρισα).
Τα στοιχεία
Το ερώτημα είναι πως πιστοποιείται η ανάγκη της μεταφοράς υδάτων στο θεσσαλικό κάμπο από τον Αχελώου και βέβαια ποια έργα απομένουν για την εκτροπή και ποιο είναι ο οικονομικό τους κόστους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι μελετητές του νέου σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής της Θεσσαλίας:
Αναλύοντας τα έργα που θα πρέπει να γίνουν, ο Γιώργος Κοτζαγεώργης από την ομάδα των μελετητών κατέληξε ότι «αν θέλουμε η Θεσσαλία να διατηρήσει τις χρήσεις νερού που έχει, με μεγαλύτερη εξοικονόμηση, αλλά να αποκαθίστανται ταυτόχρονα τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να βρει από κάπου 175 εκατ. κυβικά νερού ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται η δυνατότητα η πολιτεία, αν το επιθυμεί, να εξετάσει τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, περίπου 250 εκατ. κυβικών ετησίως».
Στην παρουσίαση οι μελετητές δεν εκτίμησαν το κόστος ολοκλήρωσης των έργων της εκτροπής. Οπως ανέφεραν, τα προτεινόμενα 55 έργα και δράσεις (χωρίς την εκτροπή) κοστολογούνται στο 1,1 δισ. ευρώ. Οσον αφορά την εκτροπή, όπως αναφέρθηκε, χρειάζονται τέσσερα βήματα: να ανασχεδιαστεί ο ταμιευτήρας της Συκιάς σε επίπεδο προμελέτης και να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Στη συνέχεια να κατασκευαστεί το φράγμα, να ολοκληρωθούν τα έργα της σήραγγας μεταφοράς του νερού και τέλος να μελετηθούν και να κατασκευαστούν δίκτυα άρδευσης. Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση του φράγματος και της σήραγγας έχει στο παρελθόν εκτιμηθεί στα 250-300 εκατ. ευρώ.
Υλοποίηση
Το βασικό ερώτημα είναι βέβαια τι από όλα αυτά θα αποφασίσει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, με δεδομένη την έλλειψη πόρων (που επιτείνεται και από τις ανάγκες της Θεσσαλίας λόγω «Daniel» και «Elias»).