Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 16.10.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Το κακό με τις τηλεφωνικές απάτες έχει παραγίνει στα Τρίκαλα. Χθες η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε άνδρα ο οποίος με τη μέθοδο της τηλεφωνικής απάτης άρπαξε 4.500 ευρώ από ηλικιωμένο άνδρα.
Η απάτη έγινε μέρες πριν. Στις 7-10-2024 το πρωί στα Τρίκαλα, άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με ηλικιωμένο άνδρα, προσποιούμενος τον γιατρό και με το πρόσχημα της άμεσης ανάγκης για χειρουργική επέμβαση στενού συγγενικού του προσώπου μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα, τον έπεισε να παραδώσει το χρηματικό ποσό των -4.550- ευρώ εντός πλαστικού πορτοφολιού στον συνεργό του, ο οποίος είχε μεταβεί στην πόλη των Τρικάλων.
Τον απατεώνα τον συνέλαβαν και σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των -2.150- ευρώ και -1- κινητό τηλέφωνο.
Από τη συνεχιζόμενη έρευνα προέκυψε ότι, ο προαναφερόμενος δράστης και άγνωστοι συνεργοί του, ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου, μεσημβρινές ώρες στις 27-09-2024 σε περιοχή της Αττικής, εξαπάτησαν ηλικιωμένη ημεδαπή γυναίκα, πείθοντάς την να παραδώσει το χρηματικό ποσό των -2.000- ευρώ.
Η συγκεκριμένη απάτη έρχεται σε συνέχεια και άλλων ανάλογων περιπτώσεων με απάτες σε βάρος ηλικιωμένων γεγονός που οδήγησε την Περιφερειακή Διοίκηση Αστυνομίας Θεσσαλίας να εκδώσει οδηγίες προς τους πολίτες για την αποφυγή τέτοιων περιπτώσεων.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συνιστά:
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθούν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημαότι συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα ή με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο, χειρουργική επέμβαση). Μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομείαή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).
Ατιμωρησία…
Το θέμα είναι πως γίνονται αυτές οι απάτες; Το κύκλωμα δρα εντός και εκτός χώρας. Ο «εγκέφαλος» είναι στο εξωτερικό. Τα τηλεφωνήματα γίνονται από κει και κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία. Ωστόσο, οι συνεργοί είναι στην περιοχή μας και μεταβαίνουν στα σπίτια που τους καθοδηγεί ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος για να πάρουν τα λεφτά και τα κοσμήματα από κατατρομαγμένους ηλικιωμένους τους οποίους παραπλανούν για δήθεν ατυχήματα συγγενικών τους προσώπων.
Ένα πρόσθετο ερώτημα είναι γιατί δεν εξαρθρώνονται τα κυκλώματα; Αφενός γιατί η «δουλειά» γίνεται από το εξωτερικό και αφετέρου γιατί υπάρχει ατιμωρησία. Το παράδειγμα της σύλληψης ενός Έλληνα και μιας Βουλγάρας πριν από ένα χρόνο, οι οποίοι ήταν οι «εισπράκτορες» απάτης ξανά με θύματα ηλικιωμένους στα Τρίκαλα, οι οποίοι ακολούθως, έπεσαν στα… μαλακά από τη δικαιοσύνη αφού καταδικάστηκαν στο αυτόφωρο μόνο σε ένα έτος φυλάκιση, πλήρωσαν και αφέθηκαν ελεύθεροι, εξηγεί γιατί δεν έχουν τέλος τα περιστατικά της απάτης στην περιοχή μας.
Χθες «σάρωσαν» τα Τρίκαλα τηλεφωνικές απάτες με υποψήφια θύματα πληγέντες αγρότες καθώς άγνωστοι τηλεφωνούσαν σε δεκάδες αγρότες λέγοντας πως είναι από τον ΕΛΓΑ και ζητώντας τραπεζικά στοιχεία (κωδικούς κάρτας κλπ) για να τους καταθέσουν χρήματα από αποζημιώσεις!
Τα περιστατικά των τηλεφωνικών απατών είναι τόσα πολλά στην περιοχή μας που καθιστά αναγκαία μία πιο συστηματική ενασχόληση των αρμόδιων αρχών.