Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Δ. Παπαστεργίου: «Μπαίνουμε πολύ δυναμικά στην επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων»

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 13.11.2024 | 8:10 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Ξεκινάμε και μπαίνουμε πολύ δυναμικά στην επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων, το Gigabit voucher ως διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, μέχρι την Παρασκευή η πλατφόρμα θα είναι στον αέρα, θα δώσουμε 400 χιλιάδες νέες συνδέσεις πάνω από 300 mbps και αυτό έρχεται να ‘κουμπώσει’ με το Smart Readiness για 120 χιλιάδες κτίρια προκειμένου να φτιάξουμε την υποδομή εσωτερικά, περίπου 200 εκατ. ευρώ ‘πέφτουν’ σήμερα στην αγορά για να μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε από την θέση που έχουμε στις σταθερές επικοινωνίες».

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, όπως τονίζεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο συνεδρίου Future Unfold – What unfolds when AI meets purpose. Επεσήμανε μάλιστα ότι «έρχεται με φόρα η τεχνητή η νοημοσύνη», έκανε λόγο για την βάση που έχει δημιουργηθεί αναφέροντας το «Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών – Μίτος», το επίσημο μητρώο διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου, το mAigov, το mAiGreece, την εφαρμογή για το Κτηματολόγιο «για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε το νομικό έλεγχο και έρχονται άλλες τρεις πρωτοβουλίες που θα ‘κουμπώσουν’ σε αυτήν την στρατηγική», όπως το AI Factories, οι οπτικές ίνες, o υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ, «άρα θα έχουμε δικές μας υποδομές». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτό που λείπει είναι τα δεδομένα και τόνισε ότι η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση αφορά στην δράση για την διακυβέρνηση των δεδομένων και «πώς θα μπορέσουμε όλον αυτόν τον πλούτο να το βγάλουμε προς τα έξω στηρίζοντας όλες τις διαδικασίες νομιμοποίησης για το GDPR έτσι ώστε τα δεδομένα των υπουργείων να φτάσουν εκεί που πρέπει, να ανοίξουμε αυτά που οφείλουμε να ανοίξουμε και όλα τα υπόλοιπα να αποτελέσουν την πηγή για βαθύτερη έρευνα πρώτα στην υγεία και μετά στα γλωσσικά μοντέλα, στο περιβάλλον».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, έχουμε ακριβώς αυτά που χρειαζόμαστε για να είμαστε ανταγωνιστικοί στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τα δεδομένα υπάρχουν ή ψηφιοποιούνται, την ώρα αυτή σαρώνουμε και ψηφιοποιούμε 1,8 δισ. έγγραφα του Δημοσίου, υποδομές δημιουργούνται, ο διαγωνισμός του ΔΑΙΔΑΛΟΥ πάει πολύ καλά και θα προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, το ταλέντο υπάρχει, πρέπει να το φέρουμε πίσω και σιγά σιγά γυρνάει. Είμαι αισιόδοξος ότι το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης για την Ελλάδα και την Ευρώπη ελπίζω δεν είναι χαμένο».

Τόνισε ότι «την ώρα αυτήν πρέπει να τρέξουμε υποδομές, η χώρα μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο στις κινητές υποδομές, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα στις σταθερές υποδομές, αλλά όλα αυτά να τα δούμε με ένα ξεκάθαρο πράσινο πρόσημο γιατί τεχνολογία ή τεχνητή νοημοσύνη καίγοντας απλά ορυκτά καύσιμα δε νομίζω πως είναι η κατεύθυνση στην οποία θέλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να πάμε». Τέλος, έκανε λόγο για αναγκαιότητα επιμόρφωσης προσωπικού σχετικά με θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κυβερνοασφάλειας και στον δημόσιο τομέα.

Από την δική του πλευρά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος – διευθύνων σύμβουλος, Bespoke SGA Holdings και πρόεδρος ΣΕΒ τόνισε ότι «αυτό που περιμένω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι να βελτιώσει την ταχύτητα δημιουργίας νέων προϊόντων και την ταχύτητα ουσιαστικά της καινοτομίας γενικότερα». Ο κ. Θεοδωρόπουλος μίλησε για ψηφιακή πρόοδο των επιχειρήσεων ωστόσο, «για να έχουμε ταχύτερο βηματισμό οι προϋποθέσεις είναι οι υποδομές όσον αφορά στο θέμα της ευρυζωνικής κάλυψης, η επάρκεια των ψηφιακών δεξιοτήτων», ενώ συμπλήρωσε και την ύπαρξη κινήτρων, πιο ευέλικτες διαδικασίες, περισσότερη ψηφιοποίηση αλλά και απλοποίηση διαδικασιών, περισσότερο ψηφιακή διακυβέρνηση του κράτους. Επεσήμανε ότι «κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις νέες, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την εξέλιξή τους» και κατέληξε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι «η δική μας νοοτροπία, η έλλειψη κατάλληλης κουλτούρας και στρατηγικής».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης