Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 16.11.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Πληθαίνουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων στην Ελλάδα και στην περιοχή μας τον τελευταίο καιρό, με πολλούς οφειλέτες να χάνουν πλέον και την πρώτη τους κατοικία, βλέποντάς την να βγαίνει στο σφυρί ακόμη και για μικροποσά.
«Η γραμμή που ακολουθείται είναι να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, ώστε να κλείσει το χαρτοφυλάκιο» τόνισε στην «ΕΡΕΥΝΑ» η δικηγόρος, διαμεσολαβήτρια και διαχειρίστρια φερεγγυότητας Πρωτοδικείου Τρικάλων, κα. Ιώ Τόγελου.
Όπως εξήγησε «τα χαρτοφυλάκια κλείνουν από τις διαχειρίστριες εταιρείες με την αναγκαστική εκτέλεση. Στη Θεσσαλία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί έως τα Χριστούγεννα, λόγω «Ντάνιελ». Ωστόσο, η γραμμή που ακολουθείται είναι να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ασχέτως περιοχής, διότι η εντολή που έχει δοθεί είναι να κλείσει το χαρτοφυλάκιο. Δυστυχώς, οι πλειστηριασμοί είναι σε έξαρση και δεν πρόκειται να σταματήσουν
Κάτι που επιβεβαιώνεται διαρκώς, αρκεί κάποιος να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία γίνονται οι πλειστηριασμοί, όπου θα διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί.
Σύμφωνα με την κα. Τόγελου «πολλοί οφειλέτες ακόμα πιστεύουν ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται. Υπάρχει ο νόμος 4738/2020 που περιλαμβάνει και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν απαντούν ή αν το πράξου, η απάντηση θα είναι “αντισυναλλακτική συμπεριφορά” με αποτέλεσμα ο πολίτης να μένει ξεκρέμαστος. Κάτι που το αντιμετωπίζουμε συνεχώς, ενώ σε περίπτωση πλειστηριασμού θα πρέπει να πληρώνεται το 10% της σύμβασης αναδιάρθρωσής, για παράδειγμα εάν η αξία ενός νέου σπιτιού είναι 100.000 ευρώ, το ποσό ανέρχεται σε 10.000 ή αν αξίζει 50.000, σε 5.000 ευρώ. Χρήματα που δεν υπάρχουν και τα πράγματα οδηγούνται σε πλειστηριασμό και οι πολίτες χάνουν το σπίτι τους».
Αύξηση των αιτήσεων
Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τον Οκτώβριο του 2024 τόσο οι νέες αιτήσεις όσο και οι επιτυχείς ρυθμίσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2023. Πιο αναλυτικά, άνοδο 52,48% σημείωσαν οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών τον φετινό Οκτώβριο που διαμορφώθηκαν σε 1.845 αντιστοιχώντας σε αρχικές οφειλές αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ από 1.210 ρυθμίσεις αρχικών οφειλών 438 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023. Επιπρόσθετα, καταγράφηκαν 5.771 νέες αιτήσεις από 3.821 τον Οκτώβριο του 2023 (+51,03%) και έγιναν οριστικές υποβολές 3.493 αιτήσεων από 2.237 το ίδιο διάστημα πέρυσι (+56,15%).
Ωστόσο, σύμφωνα με την κα. Τόγελου τα προβλήματα είναι πολλά και τα έχουμε αναδείξει, χωρίς όμως να έχουν διορθωθεί.
«Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ότι η απάντηση που δίδεται είναι “αντισυναλλακτική συμπεριφορά”, ιδίως αν υπάρχει πλειστηριασμός και δεν μας δίνουν την σύμβαση, ώστε να το δεχτεί ο πολίτης και να ξεκινήσει την αποπληρωμή των δόσεων, δεδομένου ότι δεν χρωστούν σε μια τράπεζα» υπογράμμισε.
Δυστυχώς, οι πλειστηριασμοί αποτελούν καθημερινότητα για τους πολίτες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οικογένειες βρέθηκαν στον δρόμο, επειδή το σπίτι τους πλειστηριάστηκε σε κάποιο fund.
Ευαγγελία Κάκια