Πέμπτη 26.12.2024 | Εορτάζουν: Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία, Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κωσταντία, Ντία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ισάξια των βαμβακοπαραγωγών και η αγωνία των παραγωγών καλαμποκιού

ΤΟΠΙΚΑ 28.11.2024 | 8:00 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ισάξια των βαμβακοπαραγωγών χαρακτηρίζεται η αγωνία και των παραγωγών αραβόσιτου καθώς κι εκείνοι με την σειρά τους κινδυνεύουν να μείνουν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης λόγω μειωμένης παραγωγής. Το φαινόμενο αποτυπώνεται έντονα την φετινή χρονιά τόσο στην Θεσσαλία, όσο και στα Τρίκαλα, όπου εκατοντάδες παραγωγοί δεν πιάνουν το πλαφόν για την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Οι καλαμποκοπαραγωγοί αναμένουν κάποια λύση από τον ΕΛΓΑ. Οι πρώτες διαμαρτυρίες εκφράστηκαν από πλευράς παραγωγών της Θεσσαλίας, ενώ ακολούθησαν κι άλλες από άλλες περιοχές της χώρας όπου αγρότες στις αρχές της περασμένης άνοιξης επέλεξαν την καλλιέργεια καλαμποκιού.

Οι χαμηλές παραγωγές τη φετινή χρονιά, αποτυπώθηκαν εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της λειψυδρίας, εξαιτίας της εξάντλησης των υπαρχόντων αποθεμάτων αρδευτικού νερού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη καρπόδεση και κατά συνέπεια εξαιρετικά μειωμένες αποδόσεις, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στον καλλιεργούμενο αραβόσιτο για καρπό, αλλά και για ενσίρωση, καθώς στις υποχρεώσεις του παραγωγού για τη λήψη της είναι και η πώληση συγκομισμένου καρπού 900 κιλών/στρ. και 4 tn/στρ. ενσιρώματος.

Η οικονομική επιβάρυνση πολλών παραγωγών αυξήθηκε στην προσπάθειά τους να αρδεύσουν τα χωράφια τους με τη χρήση γεωτρήσεων, με ένα κόστος που δεν καλύπτει ούτε η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Σε πολλές περιοχές οι αγρότες δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν απόδοση σε καρπό άνω των 900 κιλών ανά στρέμμα, κάτι που αναμένεται έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη μείωση του εισοδήματος των ίδιων των παραγωγών όσο και στον κλάδο της κτηνοτροφίας, αλλά και σε άλλους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Παραγωγοί ζητούν τη μείωση του ορίου των 900 κιλών/στρ. του συγκομισμένου καρπού και των 4 τ./στρ. ενσιρώματος, με σκοπό να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να μην οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή, αλλά και εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναφέρεται ρητά πως «μεταξύ των όρων επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς είναι η παράδοση κατ’ ελάχιστον 9 τόνων προϊόντος ανά εκτάριο ή 40 τόνων ενσίρωμα ανά εκτάριο. Εξαιρέσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο σε περιπτώσεις «ανωτέρας βίας» και «εξαιρετικές περιστάσεις», σύμφωνα με τον κανονισμό που αναγνωρίζονται, μεταξύ άλλων, σοβαρές φυσικές καταστροφές ή κάποιο σοβαρό καιρικό φαινόμενο που έπληξε «βαριά» την καλλιέργεια. Έτσι, τη λύση καλείται να δώσει ο ΕΛΓΑ, γεωπόνοι του οποίου θα προχωρήσουν σε ελέγχους για να αποφανθούν στους λόγους της μειωμένης απόδοσης των καλλιεργειών.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης