Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 30.11.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
«Μάχη» με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου δίνει η δημοτική Αρχή Τρικκαίων, μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως.
Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία και μέσα σε μία δεκαετία επεκτάθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Το 2010 η ασθένεια διαπιστώθηκε στην Ήπειρο και το 2011 στη Θεσσαλία, ενώ το 2016 και το 2017 είχε επεκταθεί σε ένα μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας.
Το παθογόνο έχει νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Ελλάδα, αρκετά από αυτά αιωνόβια με ογκώδεις διαστάσεις. Κάτι που αποτυπώθηκε και στο πλατανόδασος του Διαλεκτού, αλλά και στο Γενέσι, όπου δεκάδες υπεραιωνόβια δένδρα αρρώστησαν.
«Η νόσος προχωράει δραστικά, με γοργούς ρυθμούς» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου & Ποιότητας Ζωής του δήμου Τρικκαίων Παναγιώτης Ντιντής και πρόσθεσε: «Στα χωριά το πρόβλημα είναι μεγάλο και σε αρκετά σημεία δεν μπορούμε να επέμβουμε, όπως για παράδειγμα στα ρέματα του Κόζιακα, όπου σε ένα εξάμηνο ξεράθηκε ένα μεγάλο σημείο. Εκεί, θα αφήσουμε την φύση να το επιλύσει».
Σε ό,τι αφορά στο πλατανόδασος του Διαλεκτού από την περασμένη Άνοιξη σε συνεργασία με το Δασαρχείο έχουν απομακρυνθεί πολλά ξερά δένδρα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ντιντή ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, αν θα γίνει κάποια φύτευση.
«Διαπιστώσαμε ότι με την απομάκρυνση των πλατάνων, κάποια είδη δένδρων που δε μπορούσαν να αναπτυχθούν και τώρα η εικόνα είναι διαφορετική. Ήδη παρατηρείται φυσική αναδάσωση με άλλα δένδρα. Το ίδιο έχει διαπιστωθεί και στο Γενέσι» πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος, με μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων. Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της ασθένειας, το παθογόνο μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές, προκαλώντας μία τεράστια οικολογική καταστροφή.
Σχεδιασμός δενδροφυτεύσεων
Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να σταθεί και στο πρόγραμμα δενδροφύτευσης του Δήμου Τρικκαίων που υλοποιείται, είτε μέσω του «Πράσινου Ταμείου», είτε μέσω ιδίων πόρων.
«Επειδή γίνεται μια συζήτηση και κριτική ότι κόβουμε δένδρα, χωρίς να τα αναπληρώνουμε δεν ισχύει. Όπου κόβονται δένδρα, τοποθετούνται άλλα. Βέβαια, υπάρχουν σημεία που δε μπορεί να γίνει αναπλήρωση, τότε θα φυτευτεί κάπου αλλού» υπογράμμισε ο κ.Ντιντής με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε στην δημοτική Αρχή, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το κόψιμο των δένδρων στο πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου.
Όπως σημείωσε «μέσω του “Πράσινου Ταμείου”, αλλά και από δικές μας πρωτοβουλίες έχε φυτευτεί όλος ο Ληθαίος ποταμός και όλος ο Αγιαμονιώτης. Δένδρα φυτεύτηκαν, τόσο σε χωριά, όσο και σε οικισμούς.
«Τα δένδρα που επιλέγουμε για φύτευση είναι δένδρα γρήγορης ανάπτυξης, αλλά όχι τεράστιας ανάπτυξης, ώστε να συμβάλλουν στην ομορφιά του τοπίου και να μην δημιουργούν προβλήματα. Για παράδειγμα, τα πλατάνια και οι λεύκες που φυτεύτηκαν μέσα στην πόλη, ήταν λάθος, διότι προκλήθηκαν ζητήματα ή οι κουτσουπιές δένδρα που αρρωσταίνουν πολύ εύκολα. Επιλέγουμε δένδρα που είναι πλήρως εγκλιματισμένα με την περιοχή, όπως οι βελανιδιές στο πάρκου του Αη Γιώργη που φυτεύουμε πολλές, οι κέλτες και πολλά άλλα» σημείωσε ο κ. Ντιντής.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα Τρίκαλα έχουν μεγάλο φορτίο πρασίνου και αρκετές φορές καταγράφεται δυσκολία στη διαχείριση του, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ευαγγελία Κάκια