Τρίτη 07.01.2025 | Εορτάζουν: Γιάννης, Τζαννής, Τζανής, Γιάγκος, Ιωάννης, Ζαννέτος, Ζαννέττος, Γιάννα, Γιαννούλα, Ιωάννα, Ζαννέτα, Ζαννέττα, Ζανέτ, Πρόδρομος, Προδρομάκης, Μάκης

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σε Τρίκαλα – Καρδίτσα – Λάρισα και δράσεις για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

ΤΟΠΙΚΑ 03.01.2025 | 8:13 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την χρηματοδότηση των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των πόλεων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, συνολικού προϋπολογισμού 58,73 εκατομμύρια ευρώ και της Πρόσκλησης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, προϋπολογισμού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από το πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027», ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Ο κ. Κουρέτας, παρουσία των τεσσάρων χωρικών Αντιπεριφερειαρχών Λάρισας Μ. Γαλλιού, Καρδίτσας Κ. Τέλιου, Τρικάλων Χρύσας Ντιντή και Μαγνησίας Άννας Μαρία Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην αύξηση του προϋπολογισμού που εξασφάλισε η Περιφέρεια για τις ΣΒΑΑ αλλά και στη σπουδαιότητα που αποδίδει η Περιφερειακή Αρχή στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Καρδίτσα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κ. Τέλιος παρουσίασε αναλυτικά τις Δράσεις Στρατηγικής ΒΑΑ Δήμου Καρδίτσας – ΕΤΠΑ, π/υ 12.5εκ. ευρώ.

Αφορά στα νέα έργα που εντάσσονται στην εγκεκριμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Καρδίτσας «Καρδίτσα 2030, πόλη που αξίζει να ζεις», συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συμβάλουν στους εξής ειδικούς στόχους: 1. «Πράσινη, βιώσιμη και ασφαλής πόλη» και 2. «Καινοτόμα, διασυνδεμένη και έξυπνη Καρδίτσα».

Αναλυτικά οι Δράσεις και τα αντίστοιχα έργα:

– “Ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών” :

– Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων

– “Ενίσχυση ποδηλατικής κουλτούρας / Ποδηλατόδρομοι”:

– Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και πράσινων διαδρομών και αναβάθμιση συστήματος ποδηλάτων

– “Πράσινες υποδομές σε τοπόσημα της πόλης”:

– Περιβαλλοντική ανάπλαση Πλατείας Στρατολογίας.

– Αποκατάσταση υδατόπυργου και ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου.

– “Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων”:

– Προμήθεια εξοπλισμού χώρου αναψυχής και άθλησης περιοχής Αγ. Νικολάου.

– Ανάδειξη Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας με επεμβάσεις αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης.

– “Βελτίωση αστικής κινητικότητας”:

– Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις διαμόρφωσης δύο ισόπεδων κυκλικών κόμβων στην πόλη της Καρδίτσας.

Υποβολή προτάσεων: 07/01 – 30/06/2025.

Λάρισα

Η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Μ. Γαλλιού αναφέρθηκε στις αντίστοιχες Δράσεις της Λάρισας, π/υ 28,13 εκ. ευρώ και αφορά στο μεγαλύτερο μέρος των νέων έργων της εγκεκριμένης «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Λαρισαίων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027», που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ και συμβάλλουν στους εξής Ειδικούς Στόχους:

  1. «Λειτουργική και Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Περιβάλλοντος, Υποδομών και Βελτίωση Ποιότητας Ζωής»
  2. «Βελτίωση της Αστικής Κινητικότητας και της Προσβασιμότητας» και

3 «Προστασία και Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αναβάθμιση Υπηρεσιών Τουρισμού».

Αναλυτικά οι Δράσεις και τα αντίστοιχα έργα είναι τα εξής:

– “Αστικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις”:

– Ήπιες διαμορφώσεις πάρκου Μεζούρλου

– Καλλωπισμός περιβάλλοντα χώρου του Γηπέδου Απόλλωνα μαζί με το παρκάκι στην Αλευάδων

– Αναβάθμιση Αισθητικού Άλσους

– “Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης”:

– Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

– “Βελτίωση Προσβασιμότητας και Προώθηση Εναλλακτικών Μέσων μετακίνησης”:

– Υλοποίηση του Προγράμματος «Σταθμεύω Πολιτισμένα»

– Ανάπλαση – βελτίωση προσβασιμότητας οδών Διαδρομής Τέχνης και Δημιουργικότητας – “Βελτίωση οδικής ασφάλειας στο περιφερειακό και τοπικό δίκτυο”:

– Διαμόρφωση Κυκλικών Κόμβων.

– “Προστασία και Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υποστήριξη Σύγχρονου Πολιτισμού”:

– Αναστήλωση και επανάχρηση του κτιρίου Μουσόν στη Λάρισα

– Επανακατασκευή – Επανάχρηση του κτιρίου Κονάκι Αβέρωφ

– Αρχαιολογικές Εργασίες Ανάδειξης Διαδρομής Τέχνης & Δημιουργικότητας (ΔΤΔ)

– Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στο OT 867Γ στο πλαίσιο της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου

– Ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την προβολή και προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Λαρισαίων.

Υποβολή προτάσεων: 07/01 – 30/06/2025.

Τρίκαλα

Η Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Ντιντή αναφέρθηκε στις αντίστοιχες Δράσεις των Τρικάλων, π/υ 18,1εκ. ευρώ. Η Δράση αφορά στα νέα έργα που εντάσσονται στη ΣΒΑΑ, που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ και συμβάλουν στους εξής Ειδικούς Στόχους της:

  1. «Αναβάθμιση του Αστικού Περιβάλλοντος και Ανάδειξη Χαρακτηριστικών
  2. «Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, ανάδειξη του ποτάμιου οικοσυστήματος και πρόληψη του πλημμυρικού κινδύνου της πόλης των Τρικάλων»

3 «Δημιουργία μιας νέας αστικής ταυτότητας ανάδειξης της δημόσιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αναλυτικά οι Δράσεις και τα αντίστοιχα έργα:

– “Αισθητική ανάπλαση & περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης των Τρικάλων”:

– Ανάπλαση Παρόχθιας Ζώνης Αγιαμονιώτη Ποταμού Κατά Μήκος της Κοίτης από Παραλία Ζάχαρη έως Νησάκι του Μύλου Ματσόπουλου και Διασύνδεσή του με τον Αστικό Ιστό, με Παρεμβάσεις Βιώσιμης Κινητικότητας.

– Ανάπλαση Παρόχθιας Ζώνης Αγιαμονιώτη Ποταμού Κατά Μήκος της κοίτης από Νησάκι του Μύλου Ματσόπουλου έως Αθλητικό Πάρκο Πυργετού.

– “Αισθητική ανάπλαση, περιβαλλοντική αναβάθμιση & πρόληψη του πλημμυρικού κινδύνου για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής παρέμβασης”:

– Ανάπλαση παρόχθιας ζώνης Ληθαίου ποταμού κατά μήκος της κοίτης από γέφυρα μαιευτηρίου έως την Εθνική οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων (γέφυρα Κουίντα).

– Ανάπλαση παρόχθιας ζώνης Ληθαίου ποταμού κατά μήκος της κοίτης από Γέφυρα Αρριανού έως ΣΕΦΑΑ.

– Ανάπλαση Παρόχθιας ζώνης Αγιαμονιώτη ποταμού κατά μήκος της κοίτης από ΣΕΦΑΑ έως παραλία Ζάχαρη.

– “Ανάδειξη και προβολή στοιχείων δημόσιας πολιτιστικής κληρονομιάς: Τρίκαλα City Branding”:

– Ενίσχυση της λειτουργίας του Οργανισμού Προβολής & Προώθησης της Περιοχής (DMMO»

Υποβολή προτάσεων: 07/01 – 30/06/2025.

Πολ. Γραβάνη

Η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γραβάνη κάλεσε τους Δήμους να καταθέσουν ώριμες και στοιχειοθετημένες προτάσεις για τα παραπάνω επιλέξιμα έργα, συμβάλλοντας στην επιτυχία του Προγράμματος.

 

Εξαρτήσεις

Τέλος η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην ενίσχυση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εξαρτήσεων: νέες δομές», π/υ 6,7εκ. ευρώ

H πρόσκληση αφορά στην χρηματοδότηση για τρία (3) έτη των παρακάτω παρεμβάσεων για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως έχουν προταθεί από το Υπουργείο Υγείας:

  1. Ίδρυση και λειτουργία Πολυδύναμου Κέντρου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στα Τρίκαλα, με δυνητικό Δικαιούχο τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ)
  2. Ίδρυση και λειτουργία Συνδυαστικής Μονάδας αντιμετώπισης αλκοόλ και άλλων εξαρτήσεων (και για νεαρούς ενήλικες) με έδρα την Καρδίτσα, με δυνητικό Δικαιούχο τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ)
  3. Ίδρυση και λειτουργία Συνδυαστικής Μονάδας Γονεϊκής στήριξης και έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους με παραβατική συμπεριφορά στην Λάρισα, με δυνητικό Δικαιούχο τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ).
  4. Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Σωματικής Αποτοξίνωσης στην Λάρισα, με δυνητικό Δικαιούχο το ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΕΘΕΑ)
  5. Ίδρυση και λειτουργία Συνδυαστικής Μονάδας Γονεϊκής στήριξης και έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους με παραβατική συμπεριφορά στον Βόλο, με δυνητικό Δικαιούχο τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ).

Χρηματοδοτείται: η μισθοδοσία του προσωπικού & λειτουργικές δαπάνες σε ποσοστό 40% του Μισθολογικού Κόστους.

Υποβολή προτάσεων: 07/01 – 31/03/2025.

Οι Φορείς ΟΚΑΝΑ & ΚΕΘΕΑ θα ενταχθούν από 01/01/2025 στον υπό ίδρυση “Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων” (ΕΟΠΑΕ).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης