Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 08.01.2025
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Η στιγμή της αλήθειας για το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου πλησιάζει. Κι αυτό γιατί στην προ εορτών σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε αποφασιστεί η διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών (ΑΠΘ, Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Πύλης) για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να παραχωρηθούν τα 35 στρέμματα του χιονοδρομικού κέντρου προς χρήση, στο δήμο Πύλης χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα.
Η υπόθεση ωστόσο, περιπλέκεται μετά τις εσωτερικές διαμάχες εντός του Πανεπιστημίου οι οποίες διαχέονται με διαρροές σε ΜΜΕ κυρίως της Βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν δεύτερες και… τρίτες σκέψεις για την παραχώρηση της έκτασης.
Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας voria.gr είναι ενδεικτικό.
Σύμφωνα με αυτό, «Στη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα οι ιστορίες από το ελληνικό δημόσιο είναι συχνά εξοργιστικές. Εξίσου συχνά -ενίοτε και ταυτόχρονα- προσεγγίζουν το πεδίο της γελοιότητας, αφού η γραφειοκρατία και η πολυνομία από τη μια και η -πολλές φορές ασυγχώρητη- ελαφρότητα και ευθυνοφοβία από την άλλη, δημιουργούν μυστήριες καταστάσεις, που αποδεικνύουν ότι πολλοί λειτουργοί του δημοσίου κινούνται στην πράξη υπεράνω νόμων. Κάτι σαν κράτος εν κράτει. Διότι πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος που παραβιάζει τη νομοθεσία υπό το φως του ήλιου, αλλά κανείς δεν τον ενοχλεί, επειδή -προφανώς- είναι φορέας του ελληνικού δημοσίου.
Η υπόθεση της σχέσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την περιοχή Περτούλι, του δήμου Πύλης Τρικάλων, όπου το ΑΠΘ διατηρεί αγρόκτημα, ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Εάν, μάλιστα, στην εικόνα προσθέσει κανείς και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που φέρεται να εμπλέκεται ενώ -τυπικά τουλάχιστον- δεν έχει κάποια αρμοδιότητα, τότε η υπόθεσή μας γίνεται ακόμη πιο… πικάντικη.
Η ιστορία ξεκινάει στην πραγματικότητα από τη δεκαετία του 1980, όταν σε δασική έκταση που παραχωρήθηκε στο ΑΠΘ κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου από τα τότε υπουργεία Γεωργίας, νυν Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της πρακτικής εκπαίδευσης και άσκησης των φοιτητών Δασοπονίας και Δασολογίας της Γεωπονικής Σχολής, δημιουργήθηκε χιονοδρομικό κέντρο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι τοπικές αρχές υπέγραψαν με το Ταμείο Διαχείρισης Δασών του ΑΠΘ -ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που το 2022 με το νόμο Κεραμέως απορροφήθηκε από το πανεπιστήμιο- συμφωνία για την εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου, έναντι ποσοστών επί του παραγόμενου τζίρου ης επιχείρησης που διαχειρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο. Μια συμφωνία που με το μπόνους της διετίας του κορωνοϊού εξέπνευσε το 2022 χωρίς το ΑΠΘ να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ -κατ’ άλλους κάποια λίγα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του. Αλλά και χωρίς ποτέ το πανεπιστήμιο προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματά του να στραφεί κατά του δήμου Πύλης, στον οποίο ανήκει σήμερα χωροταξικά το χιονοδρομικό, ή την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έχοντας απορροφήσει τη νομαρχία Τρικάλων, πιθανότατα μπαίνει στο κάδρο των υποχρεώσεων και των ευθυνών.
Ενώ, λοιπόν, συμβαίνουν όλα αυτά το ΑΠΘ πρόσφατα ξεκίνησε νέες διαπραγματεύσεις με τον δήμο Πύλης για τη σύναψη νέας σύμβασης, με την ελπίδα (!) να εισπράξει όχι μόνο όσα θα δικαιούται μελλοντικά, αλλά και τα οφειλόμενα της 20ετίας. Οι συζητήσεις δεν προχώρησαν σε καλό κλίμα, κάτι που οδήγησε το ΑΠΘ να παρέμβει στους φορείς που κάθε χρόνο πιστοποιούν τη διαδικασία ανανέωσης της αδειοδότησης του χιονοδρομικού κέντρου Περτουλίου ζητώντας να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες εκδόσεων των σχετικών αποφάσεων.
Ταυτόχρονα ο δήμος Πύλης φέρεται να απευθύνθηκε -άγνωστο γιατί- στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσωπικά στον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας να παρακαμφθεί το ΑΠΘ και να δοθεί η χρήση του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου για τις επόμενες δεκαετίες στο δήμο. Μάλιστα, με Δελτίο Τύπου που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Πύλης από τις 23 Δεκεμβρίου 2024 ανακοινώνεται «η συμφωνία για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, βάσει της οποίας ο δήμος Πύλης αποκτά τη χρήση του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου για τα επόμενα 35 χρόνια, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα».
Στο κείμενο γίνεται λόγος για «εξαιρετική επιτυχία», ενώ όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνεργάτες του δήμου που συνέταξαν το κείμενο αποδίδουν τα εύσημα στον ίδιο το δήμαρχο Κώστα Μαράβα για «την επιμονή, την υπομονή και το σθένος του». Μόνο που αυτή την «είδηση» περί συμφωνίας που ανακοινώνει ο δήμος Πύλης μέσω της συγκεκριμένης ανακοίνωσης δεν επιβεβαιώνουν τουλάχιστον δύο από τους άλλους τρεις εμπλεκόμενους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο!
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται από αυτή την ιστορία, η οποία προφανώς θα έχει συνέχεια τις αμέσως προσεχείς ημέρες, είναι αυτονόητα -σε ορισμένες περιπτώσεις… εξωφρενικά- και απευθύνονται και στους τρεις εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς.
Πρώτον, προς το ΑΠΘ:
• Είναι δυνατόν επί 20 χρόνια να παρακολουθεί απλώς με τα μάτια την μη τήρηση μιας συμφωνίας και να μη διεκδικεί εγκαίρως τα οφειλόμενα ποσά;
• Είναι δυνατόν το ΑΠΘ σήμερα να μην γνωρίζει με ακρίβεια ούτε ποιος του χρωστάει σε αυτή την υπόθεση -και άρα από ποιόν να διεκδικήσει- ούτε πόσα του χρωστάει; (Σχετικές δηλώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ Χαράλαμπου Φείδα στον 102 FM της ΕΡΤ – 3).
• Είναι δυνατόν το ΑΠΘ που μόλις πριν από δύο χρόνια πλήρωσε στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών περί τις 20.000 για να καταγράψει την περιουσία του Ταμείου Διαχείρισης Δασών, τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις του, να μην γνωρίζει με ακρίβεια τι ακριβώς συμβαίνει;
• Ποιο είναι το επίπεδο της διαχειριστικής επάρκειας σε έναν οργανισμό όπως το ΑΠΘ, το οποίο διαπραγματεύεται νέα συμφωνία με κάποιον που εξόφθαλμα και προκλητικά δεν τήρησε την προηγούμενη και ακόμη του χρωστάει τα… πάντα;
Δεύτερον, προς τον δήμο Πύλης:
• Είναι δυνατόν ο δήμος να ανακοινώνει μια συμφωνία με την οποία το κράτος δια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του… χαρίζει ένα χιονοδρομικό κέντρο για 35 χρόνια, κάτι για το οποίο (υποτίθεται ότι) συμφωνεί και ο φορέας που έχει τη νομή του χώρου -εν προκειμένω το ΑΠΘ-, χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές υπογραφές;
• Πώς απαντά στη διάψευση του ΑΠΘ, που υποστηρίζει ότι ούτε καν προφορική συμφωνία για την υπογραφή αυτού του μνημονίου δεν υπάρχει;
• Ποιος και πόσα χρωστάει στο ΑΠΘ για την εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου τα προηγούμενα 20 + 2 χρόνια;
• Είναι δυνατόν να ζητάει από την πολιτεία να του χαρίσει ένα περιουσιακό στοιχείο κάποιου τρίτου χωρίς να καταβάλει τίμημα;
Τρίτον, προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
• Πώς εμπλέκεται το συγκεκριμένο υπουργείο σε μια υπόθεση που αφορά τη νομή ενός αγροκτήματος που παραχώρησαν πριν από 90 χρόνια σε ένα πανεπιστήμιο για διδακτικούς σκοπούς -κάθε Ιούλιο και Αύγουστο οι φοιτητές του ΑΠΘ βρίσκονται στο Περτούλι- δύο άλλα υπουργεία, τα τότε Γεωργίας και Παιδείας»;