Δευτέρα 23.12.2024 | Εορτάζουν: Νήφων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Πενθήμερο ταξίδι της Δημοτικής Χορωδίας στην Ρουμανία

ΤΟΠΙΚΑ 14.07.2018 | 1:15 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πενθήμερο ταξίδι πραγματοποίησε η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων στη Ρουμανία από 21 έως 25 Ιουνίου για να συμμετάσχει στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ D.G.Kiriac, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 15 χορωδιών από όλη την Ευρώπη, στην πόλη Pitesti της Ρουμανίας.

Ξεκινήσαμε το ταξίδι οδικώς με λεωφορείο τοπικού ταξιδιωτικού γραφείου το πρωί της Πέμπτης. Το ταξίδι ήταν μακρύ και πολύωρο αλλά η προσμονή των νέων εμπειριών και η καλή διάθεση όλων των χορωδών δεν άφησαν την κούραση να φανεί στο τέλος του 15ωρου ταξιδιού. Τα νεαρότερα μέλη της χορωδίας με τραγούδια, παιχνίδια και γέλια έκαναν τις ώρες να περάσουν ευχάριστα ενώ οι μεγαλύτεροι φρόντισαν για τα κεράσματα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Πρώτος σταθμός το Βουκουρέστι, όπου φτάσαμε αργά το βράδυ, και τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, μια πόλη μελαγχολική κι ίσως λίγο μονότονη αλλά και με αρκετές όμορφες γωνιές και συνοικίες, πάρκα και λίμνες που χρωματίζουν τη μουντή πόλη και την κάνουν να υπόσχεται ανάκαμψη και ζωντάνια. Πρώτο σημείο επίσκεψης ήταν το Μουσείο Χωριού «Dumitreie Gousti», ένα υπαίθριο μουσείο, το οποίο απεικονίζει την παραδοσιακή ρουμανική ζωή, με χαρακτηριστικά σπίτια, που μεταφέρθηκαν εκεί από διάφορες επαρχίες της Ρουμανίας. Την επόμενη μέρα στον ίδιο χώρο η ΔΧΤ συμμετείχε τιμητικά σε εκδήλωση και απέσπασε κολακευτικά σχόλια από τη Διευθύντρια του Μουσείου και από τον παρευρισκόμενο εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρουμανίας. Εντύπωση προκάλεσε το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Της Τρίχας το γεφύρι», που επέλεξε η μαέστρο της ΔΧΤ κ. Ελένη Ζιάκα, εναρμονισμένο πλήρως με το χώρο και τις φωνές επενδυμένες  με ρυθμικές κινήσεις. Μετά δε το πέρας της συναυλίας η χορωδία προσκλήθηκε στο Ιάσιο για μια σειρά συναυλιών για την επόμενη χρονιά.

Την υπόλοιπη μέρα κινηθήκαμε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Δρόμοι φαρδιοί με πολύ πράσινο δεξιά κι αριστερά. Πάρκα μεγάλα και μικρά παντού. Και βέβαια όμορφα νεοκλασικά κτίρια αλλά και σύγχρονα μεγάλα γυάλινα κτίρια. Εντυπωσιακή η Αψίδα του Θριάμβου που μοιάζει με αυτή του Παρισιού και φτιάχτηκε για να θυμίζει την ενοποίηση της χώρας το 1918. Η επόμενη στάση μας ήταν στην πλατεία της επανάστασης. Στην πλατεία αυτή βρίσκονται μερικά από τα πιο ιστορικά κτίρια της πόλης. Η πανέμορφη εκκλησία Biserica, το ογκώδες Βασιλικό Παλάτι, του 1834, που στεγάζει σήμερα το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, το εντυπωσιακό συναυλιακό μέγαρο Ateneul Romăn, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Αλμπέρ Γκαλερόν του 1888. Ακόμα πιο εντυπωσιακό το λευκό Μέγαρο του Κοινοβουλίου, το Σπίτι του Λαού που ξεκίνησε ο Τσαουσέσκου, και δεν πρόλαβε να δει τελειωμένο μιας και το 1989 το καθεστώς κατέρρευσε και ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του εκτελέστηκαν. Καταλαμβάνει επιφάνεια 330.000 τετραγωνικών μέτρων και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου μετά το Πεντάγωνο της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ. Σήμερα στεγάζει το Ρουμανικό Κοινοβούλιο και ένα συνεδριακό κέντρο. Το πιο θλιβερό, σχετικά με την ιστορία αυτού του κτιρίου, δεν είναι η ματαιοδοξία του εμπνευστή του αλλά το γεγονός ότι για να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα ισοπεδώθηκαν πολλά ιστορικά κτίρια. Μετά τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες έξω από το Μέγαρο του Κοινοβουλίου, καταλήξαμε στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, όπου σκορπιστήκαμε στους πλακόστρωτους δρόμους και τα χαριτωμένα καφέ.

Την Τρίτη μέρα πριν το μεσημέρι αναχωρήσαμε για το Πιτέστι, μια πόλη κτισμένη στις όχθες του ποταμού Άρτζες, σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο και έδρα δύο πανεπιστημίων. Εκεί υλοποιήθηκε ο πρωταρχικός σκοπός του ταξιδιού της Χορωδίας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων και η Δημοτική Χορωδία Δωματίου Τρικάλων «Αρμονικές Φωνές» – Voci Intonate συμμετείχαν στο Χορωδιακό Φεστιβάλ D.G.Kiriac, που πραγματοποίηθηκε στο Θέατρο “Alexandru Davila”. Απέδωσαν άρτια επτά ελληνικά τραγούδια και απέσπασαν θερμό χειροκρότημα από τους ακροατές και καλές κριτικές από μουσικούς δασκάλους που βρέθηκαν στο θέατρο. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους χορωδούς, καθώς απόλαυσαν χορωδίες διεθνούς κύρους και ξεχωριστής ποιότητας, όπως η χορωδία PRELUDIO, αλλά και οι ίδιοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να εκπροσωπήσουν επάξια την πόλη μας. Στο τέλος δε της συναυλίας έγινε ανταλλαγή δώρων και άλλων αναμνηστικών ανάμεσα στις χορωδίες.

Το επόμενο πρωί φορτωμένοι με μοναδικές μουσικές εμπειρίες και ακούσματα επισκεφτήκαμε το Μοναστήρι Courte de Arges. Eίναι από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Ρουμανίας με ένα ναό μοναδικού αρχιτεκτονικού στυλ ενταγμένο σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον με υπέροχους κήπους και λουλούδια. Στο μοναστήρι αυτό η ΔΧΤ έδωσε τη δεύτερη παράστασή της, φυσικά με εκκλησιαστικούς ύμνους της Ορθόδοξης λειτουργίας. Η κατάνυξη και η καλή ακουστική του χώρου συνέβαλαν στο να αποδοθεί ένα υπέροχο άκουσμα και η χορωδία να αποσπάσει επαίνους για την άρτια απόδοσή της.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ζωολογικό κήπο της περιοχής κι ένα μικρό μουσείο ζώων. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η πρόσκληση από την Ελληνική Κοινότητα στη χορωδία μας να τραγουδήσει στη γιορτή που διοργάνωνε το απόγευμα της Κυριακής. Ανταποκριθήκαμε πρόθυμα στο κάλεσμα, αν και δεν ήταν μέρος του προγράμματος μας εξ΄αρχής. Παρουσιάσαμε παραδοσιακά τραγούδια και καντάδες, τραγουδήσαμε και χορέψαμε με ντόπιους και Έλληνες τρίτης γενιάς του ελληνορουμανικού συλλόγου ΦΙΛΙΑ, που ζουν στην περιοχή. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπει κανείς παιδιά της Ελληνικής Κοινότητας να τραγουδούν και να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

Το ταξίδι έφτασε το τέλος. Την επόμενη μέρα πήραμε το δρόμο της επιστροφής και φτάσαμε στα Τρίκαλα αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ήταν ένα ενδιαφέρον ταξίδι που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία στον καλλιτεχνικό του στόχο. Η ΔΧΤ για μια ακόμη φορά εκπροσώπησε άξια τον τόπο μας και την πατρίδα μας στον τομέα του Πολιτισμού και ειδικά στη χορωδιακή μουσική. Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας-Πολιτισμού Άκη Αναστασίου που στήριξαν τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων και τη Δημοτική Χορωδία Δωματίου “Αρμονικές Φωνές- Voci Intonate” τόσο ηθικά όσο και υλικά για να πραγματοποιηθεί αυτό το πολιτιστικό ταξίδι που ενώνει τις διαφορετικές κουλτούρες μέσω της μουσικής. Επίσης ευχαριστούμε το τουριστικό γραφείο ΚΟΥΡΕΝΤΑΣ tours για την άψογη συμπεριφορά των οδηγών, που έκανε το ταξίδι μας άνετο και ασφαλές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης