Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Αναγκαία η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια

ΕΛΛΑΔΑ 21.07.2018 | 11:55 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την αναγκαιότητα της άμεσης αντίδρασης των Δήμων και Περιφερειών στον τομέα της εντομοκτονίας και της λήψης ατομικών μέτρων προστασίας των πολιτών από τα κουνούπια, τονίζει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι ήδη στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σε συνέχεια των διαρκών συντονιστικών συσκέψεων με θέμα τα μέτρα πρόληψης των μεταδιδομένων νοσημάτων μέσω διαβιβαστών, πραγματοποιήθηκε διατομεακή συνάντηση μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, όλων των αρμοδίων επιστημονικών και υπηρεσιακών φορέων (Υπουργείο Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Ε.Σ.Δ.Υ. και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου).

Στη συνάντηση αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ παράλληλα επικαιροποιήθηκαν οι δράσεις των φορέων Δημόσιας Υγείας, τόσο  από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, όσο και από τις ανάλογες υπηρεσίες των Περιφερειών.

Σημαντικά στοιχεία των δράσεων παραμένουν και ενισχύονται, η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών σε ανθρώπους και ζώα, η εντατικοποίηση  των ψεκασμών σε επικίνδυνες περιοχές, η τακτική και άμεση εργαστηριακή ανάλυση των σημείων ελέγχου.

Τέλος, επισημάνθηκε η σκοπιμότητα της διατήρησης των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προς τον πληθυσμό, με αναφορά στις εγκύκλιους και αποφάσεις που έχουν κοινοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σιτών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κ.λπ.

Επιπρόσθετα, συστήνεται η λήψη μέτρων για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης