Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Στο Υπερταμείο 20 ακίνητα και εκτάσεις της περιοχής μας

ΤΟΠΙΚΑ 25.09.2018 | 4:00 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Ερωτήματα, εύλογη ανησυχία καθώς και αντιδράσεις γεννούνται από την εκχώρηση ακινήτων της περιοχής των Τρικάλων καθώς και όλης της περιφέρειας Θεσσαλίας στο Υπερταμείο – Ελληνική  Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.).

Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανήκουν εξακόσια τριάντα έξι (636), μεταξύ των οποίων και 20 ακίνητα-εκτάσεις και αρχαιολογικοί χώροι του νομού Τρικάλων, με τα 15 να ανήκουν στο δήμο Τρικκαίων μέχρι πρότινος.

Ανάμεσα σε αυτά είναι οι αρχαιολογικοί χώροι του Κάστρου καθώς και του Ασκληπιείου, που ναι μεν υπάρχει δέσμευσης περί μη εκχώρησης στο Υπεραταμείο, ωστόσο σε πρώτη φάση, φαίνεται να περιλαμβάνονται. Από εκεί και πέρα, έχουν ενταχθεί κτίρια που χρησιμοποιούνται για κοινωφελή σκοπό αλλά και πλατείες και δημόσιοι χώροι στην καρδιά της πόλης.

Ενδεικτικά, μεταξύ των κτιρίων είναι το Δικαστικό Μέγαρο καθώς και το κτίριο όπου στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Επίσης και η υπό διαμόρφωση πλατεία Κιτριλάκη. Μιλώντας με το δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, φάνηκε μεν καθησυχαστικός αναφέροντας ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, με θέματα και λάθη που θα ξεπεραστούν, όπως στην περίπτωση των Αρχαιολογικών Χώρων, ωστόσο φάνηκε αρκετά προβληματισμένος για το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας που μέχρι στιγμής ο δήμος χειριζόταν ως ιδιοκτήτης.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΕΥΝΑ, το εν λόγω κτίριο, ανεγέρθηκε αρχικά με άδεια που είχε εκδοθεί στο όνομα του δήμου. Ωστόσο, το 2006, δεν δηλώθηκε στο κτηματολόγιο με αποτέλεσμα να δηλωθεί από το ελληνικό δημόσιο. Από το 2015 ξεκίνησε μια διαδικασία μέσω αναγνωριστικής αγωγής, ώστε γίνει επανόρθωση της παράβλεψης. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του κτιρίου. Να σημειωθεί, ότι για το εν λόγω κτίριο, η περιφερειακή ενότητα καταβάλλει ενοίκιο στο δήμο Τρικκαίων. Τελευταία δε, σχεδιαζόταν η ένταξή του στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για την ανάπλαση του κτιρίου και την ανακαίνισή του. Συνεπώς όλα αυτά μένουν μετέωρα μετά την ένταξή του στο Υπερταμείο.

Και το Άλσος στα χέρια των δανειστών;

Μέσα από τη διαδικασία, φαίνεται ότι και το Άλσος του Προφήτη Ηλία, μαζί με το ακίνητο που φιλοξενείται σε αυτό, εκχωρήθηκε στο Υπερταμείο ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η συζήτηση  περιστρέφεται με διερευνητική διάθεση γύρω από το ποια είναι τα ακίνητα που εκχωρήθηκαν. Μένει ωστόσο να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος γύρω από αυτό, μιας και αμφισβητείται ανοιχτά πλέον ο δημόσιος χώρος ως δημόσιος και κοινός για όλους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης