Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 19.12.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
Στην εποχή μας, η χρήση του διαδικτύου είναι αυτονόητη. Εκτός αυτού, σε πολλές περιπτώσεις δήμων, απαραίτητη. Και αν βλέπουμε ένα σύγχρονο κόσμο τεχνολογίας μόνο σε μεγαλουπόλεις, αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο λάθος.
Αυτή τη στιγμή στο νομό Τρικάλων, τα Τρίκαλα είναι η μόνη πόλη, που ως δήμος έγινε μία υποδομή για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το πόσο λειτουργική είναι αυτή βέβαια στην καθημερινότητα όλων των πολιτών είναι σχετικό και συζητήσιμο. Ωστόσο, υπάρχει κάτι στο οποίο μπορεί κανείς να βασίσει τα σενάρια για την καθιέρωση του ελεύθερου WiFi ως αυτονόητη παροχή σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη και γιατί όχι σε κάθε χωριό. Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις τα χωριά είναι εκείνα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πρόσβασης στο διαδίκτυο και πλέον μπορεί κανείς να πει, ότι αποτελεί ένα δεδομένο από το οποίο κρίνεται η διατήρηση της ζωντάνιας στον τόπο.
Το πρόγραμμα WiFi4EU
Η πρωτοβουλία WiFi4EU προωθεί την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε συνδεσιμότητα Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία σε δήμους σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία WiFi4EU παρέχει στους δήμους τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για κουπόνια αξίας 15.000 ευρώ. Τα κουπόνια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi σε δημόσιους χώρους εντός των ορίων του δήμου, οι οποίοι δεν διαθέτουν ήδη σημεία δωρεάν ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi.
Ποιοι δήμοι εντάχθηκαν;
Παρά το γεγονός ότι πολλοί δήμοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, από το νομό Τρικάλων, τα 15.000 ευρώ, αφορούν τους δήμους Μετεώρων και Τρικκαίων. Ελπίζουμε σε επόμενη φάση στην ένταξη και των υπολοίπων δήμων στο πρόγραμμα. Τα χρήματα δε, είναι αναλογικά με τις υποδομές που πρέπει να γίνουν ελάχιστα. Στην ουσία, μόνο ο δήμος Τρικκαίων μπορεί να τα αξιοποιήσει ώστε να επεκταθεί ή να αναβαθμιστεί με κάποιο τρόπο το δίκτυο WiFi. Για το δήμο Καλαμπάκας, είναι πάρα πολύ λίγα για το οτιδήποτε, περιορίζοντας την ανάπτυξη ενός ελάχιστου δικτύου σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης ενδεχομένως.
Τουρισμός χωρίς WiFi;
Το θετικό βέβαια, είναι ότι παρά το γεγονός της μη ανάπτυξης ελεύθερου δικτύου πρόσβασης σε μία τόσο τουριστική περιοχή, οι ιδιώτες έρχονται για να αποκαταστήσουν το κενό, προσφέροντας από τα καταστήματά τους την ελεύθερη πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες.
Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από το αυτονόητο. Περιοχές όπως η Καλαμπάκα, όπως η Πύλη και τα ορεινά χωριά, θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος, ώστε να δίνουν αυτή τη δυνατότητα σε κάθε κάτοικο, σε κάθε επισκέπτη. Σε μια εποχή, που το διαδίκτυο έχει καθιερωθεί ως τρόπος επικοινωνίας, συναλλαγών, πληροφορίας, η μη ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, μοιραία αποτελεί και ένα θέμα ελλείμματος προσβασιμότητας σε βασικές υπηρεσίες. Σε αυτή την κατεύθυνση, προφανώς ένα πρόγραμμα ύψους 15.000 ευρώ δεν βοηθά. Χρειάζεται συνεργασία και κοινή προσπάθεια με την κεντρική πολιτική σκηνή στα θέματα ψηφιακής ανάπτυξης.