Τετάρτη 15.01.2025 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 17.04.2018 | 5:57 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εντός του 2018 το ΔΝΤ. Τον προσδιορίζει σε μόλις 2% (από 2,6% που εκτιμούσε το περασμένο φθινόπωρο) προϊδεάζοντας σε μεγάλο βαθμό για την στάση που θα κρατήσει όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα ( μείωση συντάξεων και συρρίκνωση αφορολόγητου) αλλά και τις παρεμβάσεις στο χρέος που πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι.

Και αυτό καθώς χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει πως δυσκολεύει τόσο ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ όσο και ο στόχος σταδιακής μείωσης του χρέους.

Ειδικότερα το Ταμείο έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το World Economic Outlook στο οποίο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό μεγέθυνσης 2% εφέτος και 1,8% το 2019. Πέρα από το γεγονός ότι αναθεώρησε επί τα χείρω τις δίκες του προβλέψεις αυτές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο προβλέπει για το τρέχον έτος 2,3% και για του χρόνου 2,6%.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη μαζί με το Βέλγιο και την Ιταλία με τον μέσο όρο για τις 19 χώρες να υπολογίζεται στο 2,4% εφέτος και στο 2% του χρόνου.

Αν αύριο που θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ (Fiscal Monitor) για το πρωτογενές πλεόνασμα επιμείνει , όπως έχει κάνει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν, πως θα είναι χαμηλότερο του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ , τότε θεωρείται βέβαιο πως θα ζητήσει το «κούρεμα» του αφορολόγητου να έλθει ένα χρόνο νωρίτερα και να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 μαζί με τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι προθέσεις του θα αποσαφηνιστούν κατά την διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 20 και 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον με την συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Εξάλλου πρέπει να σημειώσουμε πως το Ταμείο βλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 21,5% το 2017 , στο 19,8% εφέτος και στο 18% το 2019. Για τον πληθωρισμό αναφέρει ότι σε μέσα επίπεδα το 2018 θα διαμορφωθεί στο 0,7% και του χρόνου στο 1,1%

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης