Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 29.01.2019
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
Αύξηση στον αριθμό των φαρμακείων, μείωση στις πωλήσεις φαρμάκων καταγράφει η κλαδική μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP. Εκτιμάται δε πως η υλοποίηση της απόφασης της Πολιτείας που παραμένει σε εκκρεμότητα και αφορά τη διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ, δηλαδή μέρους των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και από άλλα κανάλια διανομής (πχ. super market) αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μερική απώλεια εσόδων από μια κατηγορία φαρμάκων με ιδιαίτερα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους για τα φαρμακεία.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ο αριθμός των φαρμακείων αποτυπώνει μικρή ενίσχυση του κλάδου την τελευταία τριετία, καθώς αυτά εκτιμώνται σε 10.432 το 2017 από 10.386 που ήταν το προηγούμενο έτος και 10.362 το 2015. Οι πωλήσεις φαρμάκων (σε τιμές λιανικής) από τα φαρμακεία κατέγραψαν μικρή πτώση: από 4.051,1 εκατ. ευρώ που ήταν οι πωλήσεις το 2016 μειώθηκαν σε 3.976,7 εκατ. ευρώ το 2017, με την ετήσια ποσοστιαία μείωση να είναι 1,8%. Ωστόσο, το 2017 διατέθηκαν μέσω φαρμακείων 466,4 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων από 453,1 εκατ. συσκευασίες που είχαν διατεθεί το προηγούμενο έτος (αύξηση 2,9%).
Σύμφωνα με το Μάρκο Κοντοέ, Senior Consultant Οικονομικών Μελετών της ICAP, ο οποίος επιμελήθηκε τη μελέτη, η ύπαρξη πληθώρας σημείων πώλησης, διάσπαρτων σε όλη τη χώρα, έχει ως αποτέλεσμα η αγορά να είναι «κατακερματισμένη». Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων αφορά μεμονωμένα/ανεξάρτητα καταστήματα. Το 55% των φαρμακείων είναι ομόρρυθμες εταιρείες, το 37% είναι ατομικές επιχειρήσεις, ενώ το υπόλοιπο 8% αφορά ετερόρρυθμες εταιρείες.
Ο αριθμός των φαρμακείων εμφάνισε διαχρονική αύξηση την περίοδο 2004-2014 (από 9.182 το 2004 τα φαρμακεία ανήλθαν σε 10.506 το 2014 . Η συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και τα έντονα προβλήματα ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν σε αναστολή της λειτουργίας αρκετών φαρμακείων, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών. O νόμος 4509/2017 επέφερε αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, επαναφέροντας παλαιότερη Υπουργική Απόφαση, η οποία επέτρεπε την ίδρυση φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς και είχε κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ως αντισυνταγματική.
Πώς κατανέμονται τα φαρμακεία στην επικράτεια
Όπως αναφέρει ο κ. Κοντοές, η λειτουργία 10.432 φαρμακείων στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα κάθε φαρμακείο να αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 1.032 κατοίκους και ως εκ τούτου, το ελληνικό δίκτυο φαρμακείων θεωρείται το πυκνότερο και πλέον ομοιόμορφα κατανεμημένο δίκτυο φαρμακείων ανά κατοίκους στην Ευρώπη, παρότι έχει αναπτυχθεί σε χώρα με το πλέον δύσμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική επικράτεια.
Τα περισσότερα φαρμακεία, όπως είναι αναμενόμενο, λειτουργούν στον νομό Αττικής, καθώς το 2017 καταλαμβάνουν ποσοστό 35,7% επί του συνόλου.
Ακολουθεί η διοικητική περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ποσοστό 18,9%), ενώ σημαντικό αριθμό φαρμακείων διαθέτουν η Θεσσαλία και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Καμία κενή θέση στα Τρίκαλα
Με βάση τον πίνακα που ανακοινώθηκε για τις κενές θέσεις φαρμακείων κατά τη 31η Δεκεμβρίου 2018 (για την άδεια ίδρυσης φαρμακείου) της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων δεν υπάρχει καμία κενή θέση για τα Τρίκαλα.
Ειδικότερα για τους δήμους προβλέπονται οι εξής θέσεις:
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
Από 1 (μία) κενή θέση στις Τοπικές Κοινότητες:
Αγίας Παρασκευής, Ανθούσης, Καλλιρρόης, Καταφύτου, Κρανέας, Πολυθέας, Χαλικίου, Στεφανίου, Περιστέρας, Βλαχάβας, Κρύας Βρύσης, Μεγάλης Κερασιάς, Ορθοβουνίου, Αμαράντου, Αμπελοχωρίου, Καλομοίρας, Καστανέας, Ματονερίου, Αηδόνας, Γλυκομηλέας, Καλογριανής, Παλαιοχωρίου, Κορυδαλλού, Μαλακασίου, Πεύκης, Καλλιθέας, Λογγάς, Μαυρελίου, Φλαμπουρεσίου, Αχλαδέας, Γάβρου, Κακοπλευρίου, Σκεπαρίου.
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ
Από 1 (μία) κενή θέση στις Τοπικές Κοινότητες:
Αγίου Νικολάου, Αθαμανίας, Βροντερού, Γαρδικίου, Δέσης, Δροσοχωρίου, Καλογήρων, Νεραιδοχωρίου, Περτουλίου, Πύρρας, Μυροφύλλου, Αρματολικού, Κορυφής, Νεράιδας, Παχτουρίου, Βαθυρρεύματος, Βαλκάνου, Λιβαδοχωρίου, Μεσοχώρας, Μοσχοφύτου, Νέας Πεύκης, Παραμέρου, Πολυνερίου, Αγίου Προκοπίου, Κοτρωνίου, Παλαιοκαρυάς, Πετροχωρίου, Ροποτού
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Από 1 (μία) κενή θέση στις Τοπικές Κοινότητες:
Λόγγου, Κάτω Ελάτης, Γενεσίου, Ξυλοπαροίκου, Αγριελιάς, Κουμαριάς, Λιοπράσου, Ελληνοκάστρου, Σπαθάδων
ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
Από 1 (μία) κενή θέση στις Τοπικές Κοινότητες:
Γεωργανάδων, Αχλαδοχωρίου, Διασέλλου, Κεραμιδίου, Πεινειάδος