Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 13.02.2019
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων φιλοξένησε από τις 28/1 έως τις 1/2/2019, την 3η επιμορφωτική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Abriendo Puertas, Dando Oportunidades” (Ανοίγοντας Πόρτες, Δίνοντας Ευκαιρίες). Σκοπός της συνάντησης ήταν η επιμόρφωση των Ευρωπαίων εταίρων οργανισμών που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, σε θεματικές που σχετίζονται με εκπαιδευτικές τεχνικές και διαδικασίες που θα βοηθήσουν στην άμβλυνση του φαινομένου της σχολικής διαρροής, έχοντας άμεση σύνδεση με την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, που αφορά στην πρόταση για τη μείωση των ποσοστών της σχολικής εγκατάλειψης αλλά και στην ενίσχυση της δια βίου μάθησης.
Η επιμορφωτική αυτή συνάντηση έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο στα γραφεία της ΔΔΕ Τρικάλων, όπου καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι της ΔΔΕ Τρικάλων οργάνωσαν βιωματικά εργαστήρια. Οι εταίροι οργανισμοί εργαστήκαν στις θεματικές της χρήσης νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, της μη βίαιης επίλυσης συγκρούσεων, της βελτίωσης του κοινωνικού και συναισθηματικού κλίματος της τάξης και της ανάπτυξης ομαδικών σχέσεων συνεργασίας τόσο στο επίπεδο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτών τους. Εξετάστηκαν ακόμα τα ζητήματα της χρησιμοποίησης διαγνωστικών εργαλείων για τον προσδιορισμό των ειδικών μαθησιακών, κοινωνικών και συναισθηματικών αναγκών των μαθητών, καθώς και η ανάπτυξη των κατάλληλων σχεδίων δράσης και προγραμμάτων σπουδών για την υποστήριξη όλων των μαθητών. Οι συμμετέχοντες πειραματίστηκαν τέλος με εναλλακτικές τεχνικές μάθησης όπως του καταιγισμού ιδεών, των γνωστικών χαρτών, της κριτικής σκέψης, των προσομοιώσεων, των πειραμάτων και των παιχνιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι εταίροι οργανισμοί είχαν ακόμη την ευκαιρία να επισκεφθούν το παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα (πρώην ΤΕΦΑΑ), όπου τους υποδέχθηκε ο καθηγητής της σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Διαιτολογίας και Αθλητισμού κ. Κουστέλιος Αθανάσιος και ενημερώθηκαν για τα προγράμματα δια βίου μάθησης που προσφέρει το πανεπιστήμιο. Επισκέφθηκαν ακόμα το 1ο ΕΠΑΛ, το Εσπερινό ΕΠΑΛ και το ΣΕΚ Τρικάλων. Η επίσκεψη περιελάβανε ξενάγηση στα εργαστήρια του σχολικού συγκροτήματος από τον Διευθυντή του ΣΕΚ κ. Ευσταθίου Χρήστο. Ακολούθως ο κ. Αθανάσιος Βράντζας ενημέρωσε τους εταίρους για το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, τις δράσεις, τις καινοτομίες, αλλά και τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης και συνέχισης των σπουδών που προσφέρουν οι σχολικές μονάδες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση σχετικά με το προαιρετικό έτος μαθητείας που εφαρμόζεται από πέρυσι, το νομικό πλαίσιο που τη διέπει καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρονται για την ομαλή και ασφαλή είσοδός των μαθητών στην αγορά εργασίας, με στόχο τη στήριξή τους μετά την απόκτηση του πτυχίου τους. Ταυτόχρονα, τονίστηκε σε αντίθεση με άλλες μορφές εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας, ότι εξασφαλίζεται, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένου Προγράμματος Σπουδών, ότι οι μαθητευόμενοι αποκτούν ουσιαστικές γνώσεις, σχετικές με την ειδικότητά τους..
Κατά τη διάρκεια της διαμονής στα Τρίκαλα, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Βαρούσι), στο Μουσείο Τσιτσάνη, στο Φρούριο, αλλά και στη μονή Βαρλαάμ με την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων που αποτελεί μνημείο μοναδικής ομορφιάς και παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν επίσης το μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα και τον ορεινό όγκο των Τρικάλων, με την Ελάτη, το Περτούλι και την τοξωτή γέφυρα της Πύλης να αποτελούν στάσεις του πολιτιστικού μέρους της επιμορφωτικής αυτής συνάντησης.
Στην 3η επιμορφωτική συνάντηση του προγράμματος από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Διευθύντρια κα Βασιλική Κάκλα, η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος από το προσωπικό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, καθώς και οι εκπαιδευτικοί Σμιξιώτη Φανή, Καραμπατζάκη Δέσποινα, Μπαλκίζας Σωτήριος, Λύτρα Αμαλία και Τσιουμάνη Ειρήνη που ανέλαβαν και το επιμορφωτικό έργο της συνάντησης. Επίσης συμμετείχαν καθηγητές και προσωπικό από τα ινστιτούτα/οργανισμούς των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:
Το δημόσιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενηλίκων CENTRO EDUCACION PERMANENTE CEHEL, από το ALBUÑOL της Ισπανίας, που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος.
Το ιδιωτικό ινστιτούτο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ενηλίκων IAL MARCHE SRL IMPRESA SOCIALE, από την Ανκόνα της Ιταλίας.
Το δημόσιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ASOCIATIA RENATO, από την JARISTEA της Ρουμανίας.
Το ιδιωτικό ινστιτούτο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης RECURSOS FUTUROS, UNIPESSOAL, LDA, από την Λισαβόνα της Πορτογαλίας
Ο ιδιωτικός οργανισμός LEARNMERA OY, από το ESPOO της Φινλανδίας.
Οι συμμετέχοντες αποχαιρέτησαν τα Τρίκαλα με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη συνάντηση τους τον ερχόμενο Απρίλιο στη Γρανάδα της Ισπανίας.