Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 28.02.2019
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης
Η περίπτωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος είναι απ’ εκείνες που σε κάνουν να αισιοδοξής ότι κάτι μπορεί να γίνει σ’ αυτή εδώ τη χώρα, σε συλλογικό επίπεδο.
Εκκοκκιστές και παραγωγοί συνεργάζονται εδώ και τρία περίπου χρόνια που ανασυστάθηκε η Διεπαγγελματική (στον κύκλο προστέθηκαν οι εταιρείες πολλαπλασιαστικού υλικού και οι εναπομείναντες κλωστουφαντουργοί) για να προωθήσουν την αναβάθμιση της βαμβακοκαλλιέργειες.
Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας επιβεβαιώθηκαν σε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, στη Λάρισα.
Ποια είναι αυτά; Το σημαντικότερο είναι η γνώση των ποιοτικών δεδομένων η οποία είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση. Το Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος που εδρεύει στην Καρδίτσα χρηματοδοτήθηκε από τη Διεπαγγελματική Βάμβακος και έχει διεξάγει μια συστηματική έρευνα από την οποία προέκυψε η ακτινογραφία των ποιοτικών δεδομένων της καλλιέργειας ανά περιφέρεια. Πλέον με συγκεκριμένα στοιχεία γνωρίζουμε τι βαμβάκι παράγει η κάθε περιοχή. Ποιες ποικιλίες δίνουν αποδώσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά, στην εσπερίδα της Λάρισας, μοιράστηκε φυλλάδιο με τις αναλύσεις ανά ποικιλία βάμβακος. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι παραγωγοί μπορούν να καλλιεργήσουν τις αποδοτικότερες γι’ αυτούς ποικιλίες και οι εκκοκκιστές να προτρέπουν τους συνεργαζόμενους μ’ αυτούς καλλιεργητές (μέσω των προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας) να σπείρουν εκείνες τις ποικιλίες που παρουσιάζουν καλά ποιοτικά στοιχεία (μήκος ίνας, αντοχή ίνας κλπ). Όλα αυτά που φαντάζουν αυτονόητα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου που παράγει βαμβάκι, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τη ΔΟΒ, για να αρχίσουν να γίνονται πράξη προκειμένου βελτιωθεί η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού και βέβαια να πιστοποιηθεί αυτή μέσω των προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζουν εταιρείες καλλιεργητικών εφοδίων ή και μεμονωμένοι εκκοκκιστές. Το ζήτημα βέβαια είναι αυτή η ποιοτική αναβάθμιση να έχει αντίκρισμα και στις τσέπες των παραγωγών. Επί του παρόντος το… αντίκρισμα είναι σχετικά μικρό. Οι βαμβακοπαραγωγοί που εντάχθηκαν σε προγράμματα πιστοποίησης, όπως το πρόγραμμα πιστοποίηση Fibermax, πήραν –τα τελευταία δύο χρόνια- από 1 έως 2,5 λεπτά το κιλό, επιπλέον από την τρέχουσα τιμή.
Κι αν αυτά τα 2 και 2,5 λεπτά ωχριούν μπροστά στις ανάγκες των καλλιεργητών, το βέβαιο είναι ότι σε επίπεδο συμβολισμών η συλλογική προσπάθεια (η οποία έχει και τις παραφωνίες της όπως οι εκκοκκιστές που παραλαμβάνουν στρίπερ) είναι μια αρχή η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της βαμβακοκαλλιέργειας αλλά και να αποτελέσει οδηγό και για άλλες συλλογικές δράσεις στα υπόλοιπα προϊόντα.