Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 04.04.2019
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Αποστόλης Ζώης
Οι επιτυχίες των τρικαλινών στους τομείς της καινοτομίας συνεχίζονται με αμείωτο αριθμό. Από την Ελληνογερμανική Αγωγή θα βραβευθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων, αύριο Παρασκευή σε ειδική εκδήλωση, καθώς δημιούργησαν το δικό τους ξεχωριστό σεισμογράφο. Η Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)διοργάνωσαν τον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο» για μαθητές δημοτικού/γυμνασίου/λυκείου. Είχαν κληθεί ομάδες μαθητών σε συνεργασία με τους καθηγητές τους να κατασκευάσουν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο και να καταγράψουν την όλη διαδικασία σε μία παρουσίαση συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό.
Επίσκεψη στον δήμαρχο
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο δήμαρχο Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, οι μαθητές, όπως εξήγησαν στον δήμαρχο, εργάστηκαν μεθοδικά: καθόρισαν το πλαίσιο δράσης, μελέτησαν είδη σεισμογράφων, επέλεξαν την κατάλληλη κατασκευή, (ξυλοκατασκευή με βραχίονα ταλάντωσης, ηλεκτρονική πλακέτα ενίσχυσης του σήματος, πλακέτα arduino που μετατρέπει το σήμα από αναλογικό σε ψηφιακό και πρόγραμμα καταγραφής σε Η/Υ). Στη συνέχεια, οργάνωσαν επισκέψεις σε τοπικούς φορείς και στο Control Room του Smart Trikala εξέτασαν τη δυνατότητα διασύνδεσης του σεισμογράφου με το κεντρικό δίκτυο του Δήμου Τρικκαίων. Έτσι, θα είναι δυνατή η ζωντανή αναπαραγωγή δεδομένων του σεισμογράφου.
Αυτή η δράση, δράση ουσίας, έγινε άμεσα αποδεκτή από τον Δήμαρχο Τρικκαίων, καθώς, όπως εξήγησε στους μαθητές/τριες, η καινοτομία προωθείται από τη συνεργασία της κοινωνίας: η ιδέα δημιουργείται, υλοποιείται και το αποτέλεσμά της δίδεται προς χρήση όλων, με την τεχνολογία να αποτελεί τον καταλύτη.
Οι 20 μαθητές/τριες και ο επιβλέπων καθηγητής κ. Σπανιάς επισκέφθηκαν και ενημερώθηκαν για το Smart Trikala ενώ ειδική αναφορά έγινε για το Smart Farming και πρόσθετες τεχνολογίες διασύνδεσης του Internet of Things (Ιντερνετ των Αντικειμένων) από τον συνεργάτη της e-trikala κ. Γιώργο Χρυσόμαλλο.Τα υλικά απλά… Είκοσι μετέχοντες/μετέχουσες στο πρόγραμμα «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο» ένας επιβλέπων καθηγητής, ο φυσικός κ. Θαν. Σπανιάς, ένα κιτ ρομποτικής arduino που δώρισε το 2018 ο Δήμος Τρικκαίων, σε όλα τα σχολεία και μαζί με όλα αυτά μεράκι, φαντασία, αγάπη και έτοιμος ο εκπαιδευτικός σεισμογράφος της ομάδας των Earthquake Busters.
Δηλώσεις του κ. Σπανιά
Σε δηλώσεις του ο κ. Σπανιάς τόνισε τα εξής:
«Τα διαθεματικά project όπου οι μαθητές μας χρειάζονται να συνδυάσουν διαφορετικές δεξιότητες και γνωστικές θεματικές ξεκλειδώνουν τη δημιουργικότητα τους και τους βοηθά να αναπτύξουν καινούργιες που δεν περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα. Συνδυάζοντας Φυσική με την μικροηλεκτρονική, με την πληροφορική και με τις επιστήμες της Γης ή συνδυάζοντας την Επιστήμη με το Θέατρο, οι μαθητές αποκτούν νέα προοπτική για σύγχρονα θέματα και παράλληλα δουλεύοντας ομαδικά είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον».