Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 05.04.2019
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Αναφορά στο αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα γενικά και ειδικά-διεξοδικά, όπως επίσης και στο ομώνυμο ζήτημα στη Θεσσαλία μετά το 1881, προσπάθησε και πέτυχε με τον καλύτερο τρόπο, ο συγγραφέας Χαρίλαος Ντούλας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Το κοινωνικό έπος των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας».
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων «Οι Θεριστάδες».
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος των «Θεριστάδων» κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ εκπαιδευτικός –ερευνητής της λαογραφίας των Καραγκούνηδων, ο οποίος καλωσόρισε το συγγραφέα ευχαριστώντας τον συγγραφέα κ. Χαρίλαο Σωτ. Ντούλα, τους παρουσιαστές του βιβλίου και τους τρικαλινούς που συμμετείχαν στην διοργάνωση.
Για το βιβλίο μίλησαν οι Νικόλαος Χιώτης, εκπαιδευτικός, Δημήτριος Παπαβασιλείου, φιλόλογος.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Παπανικολάου και εξέφρασε την ικανοποίησή του. Αφού συνεχάρη τον αξιότιμο συγγραφέα και τους διοργανωτές της εκδήλωσης τόνισε τη σημασία της, λέγοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες εξασφαλίζουν τη συνέχεια μιας υγιούς κοινωνικής πορείας των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας ερχόμενη στο διάβα των αιώνων, μέχρι σήμερα που δικαιούνται να ατενίζουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Το βιβλίο επικεντρώνεται σε σημεία του στη μικροϊδιοκτησία στο δυτικο-θεσσαλικό κάμπο, την αρπαγή και τσιφλικοποίησή της από τον Αλή-Πασά, την κατάληψη… παραχώρηση… απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881,τους τσιφλικάδες (ιδιώτες, κράτος, μοναστήρια, ευεργέτες, καταπιεστές, και τουρκόφρονες), την ελονοσία και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, το πρώιμο αγροτικό κίνημα στο δυτικοθεσσαλικό κάμπο και μετά σ’ όλη τη Θεσσαλία, τις οδυνηρές συνέπειες των εξώσεων, τις συνθήκες ζωής των κολίγων, το Μαρίνο Αντύπα, τις απόπειρες λύσης του αγροτικού ζητήματος, την κορύφωση του αγώνα των Θεσσαλών αγροτών Καραγκούνηδων και τις οργανωμένες εξεγέρσεις ή το κοινωνικό τους Έπος, τη δυσφήμηση των αρχαίων Θεσσαλών, των Νεοελλήνων γενικά και των Καραγκούνηδων ειδικά από πληρωμένους κατά κανόνα κονδυλοφόρους.
Γίνεται ακόμη λόγος για την απήχηση της εξέγερσης της Καρδίτσας, της μήτρας του αγώνα των αγροτών, και κατεξοχήν του Κιλελέρ, τη λύση του αγροτικού ζητήματος σε Ευρώπη-Βαλκάνια και τη σημασία της για την Ελλάδα, το χαρακτηρισμό της εξέγερσης, τη συνεισφορά, ενδεικτικά, των Καραγκούνηδων στους αγώνες του Έθνους του 1912-1913 και 1917, τη δικαίωση και εξύμνηση των κολίγων αγροτών Καραγκούνηδων.