Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 04.07.2019
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
Το θεσμό του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας» ΕΠΑΛ έθεσε σε εφαρμογή το ΥΠΠΕΘ, το σχολικό έτος 2016-2017, συμβάλλοντας στην επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης η οποία επιτελεί τόσο επαγγελματικό όσο και κοινωνικό ρόλο.
Το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» αποτελεί μια προαιρετική εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ. Ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και φορέα εκπαίδευσης και οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας, ενώ μια ημέρα την εβδομάδα παρακολουθούν επτάωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑΛ ή Εργαστηριακό Κέντρο. Το πρόγραμμα διαρκεί εννέα μήνες και παρέχει τη δυνατότητα στους ενήλικες αποφοίτους να εκπαιδευτούν σε χώρο εργασίας με αμοιβή ίση με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ. Για την καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων-αποφοίτων προσφέρεται το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, διάρκειας 35 ωρών, το οποίο υλοποιείται με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τα Επαγγελματικά Λύκεια ή τα Εργαστηριακά Κέντρα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο φορές εξετάσεις πιστοποίησης (Ιούνιος 2018, Φεβρουάριος 2019) για τις δύο πρώτες φάσεις εφαρμογής του θεσμού και ήδη πάνω από 1.500 απόφοιτοι ΕΠΑΛ πανελλαδικά απέκτησαν πτυχίο επιπέδου 5 στην ειδικότητά τους. Υψηλό ήταν το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις αυτές καθώς κυμάνθηκε από 75-80%.
Ειδικότερα το σχολικό έτος 2018-2019 στη Θεσσαλία, είκοσι ΕΠΑΛ υλοποίησαν το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας», στα οποία λειτούργησαν συνολικά 56 τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων. Οι θέσεις μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ που δημιουργήθηκαν για το σχολικό έτος 2018-19 είναι 474. Από αυτές οι 270 είναι στο δημόσιο και οι 204 στον ιδιωτικό τομέα.