Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Πρόγραμμα Erasmus+ στο 2ο Δημοτικό: 5η Συνάντηση- επίσκεψη στο Βρότσλαβ της Πολωνίας

ΤΟΠΙΚΑ 18.12.2019 | 5:21 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

To 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με θέμα «Ζούμε όλοι στον ίδιο κόσμο , ας νοιαστούμε για αυτόν ! Νους υγιής εν σώματι υγιή» «We all live in the same word – let’s care for it and for us! Only in a healthy body there is a healthy mind» πραγματοποίησε την 4η επίσκεψη στο Βρότσλαβ της Πολωνίας από 3/12/2019 έως 8/12/2019

Οι Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην αποστολή ήταν οι: Γκόγκου Ελένη (ΠΕ70 Δασκάλα), Λεοντσίνη Διαμάντα (ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής), Καραβέντζα Καλλιόπη (ΠΕ 70 Δασκάλα), Γιώρας Σωκράτης (ΠΕ 70 Δάσκαλος). Εκτός από τους εκπαιδευτικούς στην αποστολή συμμετείχαν και έξι μαθητές οι οποίοι που φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του SP91 σχολείου του Βρότσλαβ.

Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην αξία της υγιεινής διατροφής και στη σημασία της ανακύκλωσης, καθώς και στην ανταλλαγή των απόψεων πάνω στα θέματα διατροφής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που απασχολούν τις χώρες μας(Γερμάνια – Πολωνία – Σουηδία – Ελλάδα). Μαθητές και εκπαιδευτικοί, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη δομή και το περιεχόμενο του πολωνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Οι μαθητές γνώρισαν τον τρόπο ζωής των μαθητών της Πολωνίας συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, έπαιξαν και χόρεψαν με συνομηλίκους τους.

Συγκεκριμένα, μαθητές και εκπαιδευτικοί γεύτηκαν υγιεινό πρωινό και παραδοσιακό γεύμα που ετοιμάστηκε από τους μαθητές, παρακολούθησαν επίδειξη Taekwondo, ξιφασκίας και παραδοσιακών χορών της Πολωνίας στο γυμναστήριο του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα καθώς και παραδοσιακά κινητικά παιχνίδια της χώρας τους ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί έφτιαξαν χριστουγεννιάτικα στεφάνια και άλλα στολίδια για να διακοσμήσουν τους χώρους των σχολείων τους.

Εκτός από τη φιλοξενία στο σχολικό συγκρότημα, οι Πολωνοί συνάδελφοι μας ξενάγησαν στο ζωολογικό κήπο του Βρότσλαβ που έχει μια μεγάλη ποικιλία από ζώα και τεράστιο ενυδρείο με πολλά θαλάσσια πλάσματα και στο μουσείο νερού «Hydropolis», ένα υπερσύγχρονο και διαδραστικό κέντρο στο οποίο έχεις τη δυνατότητα να μάθεις τα πάντα γύρω από το νερό.

Επισκεφτήκαμε το κάστρο του Kziaz, στην περιοχή της Σιλεσίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1288 και ολοκληρώθηκε το 1292. Καταστράφηκε πολλές φορές, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου το κάστρο καταλήφθηκε από τους Ναζί με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως ένα από τα κύρια αρχηγεία του Χίτλερ. Στη διαδρομή προς τα κάστρο βρίσκεται και η «Εκκλησία της Ειρήνης». Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξύλινους ναούς της Ευρώπης, ο οποίος χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα, εν μέσω της θρησκευτικής σύγκρουσης που ακολούθησε την Ειρήνη της Βεστφαλίας.

Περιπλανηθήκαμε στην παλιά πόλη του Βρότσλαβ, με τα αμέτρητα φωτάκια και την υπέροχη χριστουγεννιάτικη αγορά, στο νησί του καθεδρικού ή OstrówTumski,στην κεντρική πλατεία Rynek, στην οποία βρίσκεται το γοτθικό Παλαιό Δημαρχείο του Βρότσλαβ. Την προσοχή μας τράβηξαν, επίσης, τα γλυπτά των ανώνυμων πεζών, μπρούτζινες συνθέσεις πεζών εν κινήσει, με ρούχα της δεκαετίας του ’70 σε αντικριστά πεζοδρόμια και οι μπρούτζινοι νάνοι που καραδοκούν σε κάθε γωνιά της πόλης.

Τέλος, επισκεφτήκαμε το Μουσείο του Άουσβιτς. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτςιδρύθηκε στον Πολωνία από τις κατοχικές αρχές της ναζιστικής Γερμανίας στα μέσα του 1940 στην καρδιά της κατεχόμενης τότε από τους Γερμανούς Ευρώπης. Βρίσκεται στα περίχωρα της πολωνικής πόλης Οσβιέτσιμ (Oswiecim), η οποία είχε μετονομασθεί από το Τρίτο Ράιχ σε Άουσβιτς.

Και κάπου εδώ τέλειωσε το υπέροχο ταξίδι μικρών και μεγάλων στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Επόμενο ραντεβού στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης