Κυριακή 22.12.2024 | Εορτάζουν: Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα,Ιακώβ, Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η δημοτική αρχή προωθεί την κοπεί των δέντρων που κρύβουν τα μεσαιωνικά τείχη του βυζαντινού κάστρου της πόλης

Ήρθε η ώρα να ξαναδούμε το Φρούριο

Χωρίς κατηγορία 27.12.2019 | 6:24 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Ήταν πριν από 11 χρόνια όταν σ’ αυτή εδώ τη στήλη αναρωτηθήκαμε για την εξής παραδοξότητα: Έχουμε ένα ωραίο μεσαιωνικό κάστρο στο κέντρο της πόλης αλλά το κρύψαμε αφήνοντας πανύψηλα δέντρα να το περικυκλώσουν.

Όσοι είχαν την τύχη να πέσουν στα χέρια τους παλιές φωτογραφίες της πόλης των Τρικάλων και ειδικότερα εκείνες που απεικονίζουν το Φρούριο  γνωρίζουν καλά ότι γύρω απ’ αυτό ποτέ δεν υπήρχαν δένδρα μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες όταν άστοχα αναδασώθηκε όχι μόνο ο λόφος του Προφήτη Ηλία, όπως πολύ καλά έγινε, αλλά και ο χώρος στα… ριζά του κάστρου. Πριν αυτή την άστοχη αναδάσωση η  θέα προς το Φρούριο ήταν άπλετη χωρίς να το κρύβουν κυπαρίσσια και κισσώδη φυτά.

Χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία και, για να ωριμάσει η ιδέα της κοπής των πανύψηλων δέντρων. Ήδη, απ’ ότι μάθαμε, έχει εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο η απόφαση για την ανάθεση σε εργολάβο της κοπής των δέντρων που κρύβουν το Φρούριο η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η κοπή δεν θα είναι αυθαίρετη, αλλά προϊόν συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.α.) προκειμένου να απελευθερωθεί το Φρούριο που σήμερα παραμένει, στο μεγαλύτερο μέρος του, κρυμμένο από πανύψηλα κυπαρίσσια και άλλα κωνοφόρα.

Το αυτονόητο στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται πράξη. Μπορεί να πέρασαν χρόνια για να… ωριμάσει η ιδέα αλλά σύντομα θα ανακαλύψουμε ξανά την ομορφιά του βυζαντινού κάστρου που έχουμε την τύχη να κοσμεί την πόλη μας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης