Δευτέρα 23.12.2024 | Εορτάζουν: Νήφων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Με χορούς και φαγητό ο εορτασμός του Αγίου Αθανασίου στην Καλλιθέα Καλαμπάκας

ΤΟΠΙΚΑ 03.05.2018 | 4:56 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η Καλλιθέα (Χασάν Καλύβια) Καλαμπάκας, είναι ορεινό χωριό στους πρόποδες των Αντιχασίων (580 μ. υψ.), σε απόσταση 22 χλμ. ΒΑ της Καλαμπάκας. Οι 200 περίπου κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την αμπελουργία.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το παλαιό του όνομα «Χασάν Καλύβια», οφείλεται στον Τούρκο φοροεισπράκτορα Χασάν τον οποίο σκότωσαν οι κάτοικοι του χωριού, παίρνοντας εκδίκηση για το φόνο 5 γερόντων.

Η κορυφή Φακιόλο (800 μ. υψ.) περιστοιχισμένη από δάσος με δρυς, προσφέρει θέα του Κόζιακα, της περιοχής Γρεβενών και των Τρικάλων. Διασώζεται ο ναός του Αγ. Αθανασίου κτισμένος το 1876, με αξιόλογες εικόνες και παλαιά κειμήλια.

Στις 2 Μαΐου, ημέρα μετακομιδής των λειψάνων του αγίου, γίνεται λαϊκό γλέντι με «καζανιές» και δημοτική ορχήστρα στον περίβολο του ναού. Στις 20 Ιουλίου, εορτάζεται η μνήμη του προφήτη Ηλία, στο φερώνυμο ξωκλήσι (400 μ. απόσταση από το χωριό).

Με θρησκευτική κατάνυξη και λαμπρότητα τελέστηκαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις επί της εορτής Αγίου Αθανασίου  στην Καλλιθέα. Ο ναός είναι κτισμένος από το 1876 και διαθέτει αξιόλογες αγιογραφίες. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με παραδοσιακό φαγητό και χορευτικά.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Κοσβύρας και η Εκκλησιαστική επιτροπή, ευχαρίστησαν όλους όσους παρευρέθησαν στον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου, καθώς και την Δημοτική Αρχή Καλαμπάκας.

Βαγγέλης Γκιάτας

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης