Τρίτη 24.12.2024 | Εορτάζουν: Αχμέτ, Ευγενία, Ευγενούλα, Ευγενίτσα, Τζένη, Τζενούλα, Ευγενίκη

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Στην Τσούκα Ρόσα της Τύμφης

ΑΘΛΗΤΙΚΑ 29.05.2020 | 12:39 πμ

Γράφει ο/η

Athletic News

Γράφει ο/η Athletic News

Η Τύμφη, το αλπικότερο των βουνών μας είναι ο συχνότερος προορισμός του ορειβατικού κοινού, αφού προσφέρει πλήθος διαδρομών, από απλές πεζοπορίες μέχρι δύσκολες αναβάσεις και πολύωρες διασχίσεις. Οι περισσότερες με αφετηρία κάποιο χωριό του κεντρικού Ζαγορίου, που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στην περιοχή. Τα πλέον άγνωστα από αυτά είναι τα δυο ανατολικότερα, το Ηλιοχώρι και το Βρυσοχώρι, που γειτονεύουν με τα χωριά της λάκκας του Αώου, με τα οποία συνδέονται με ασφάλτινο δρόμο που δυστυχώς δεν συντηρείται όπως και πολλοί άλλοι του ορεινού οδικού δικτύου.

Το γραφικότατο Βρυσοχώρι, με το αλπικό τοπίο βρίσκεται σε υψόμετρο 940μ. στο Δρυμό Βίκου – Αώου, στους πρόποδες της κορυφής Τσούκα Ρόσα. Το χωριό είναι το πιό απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου (72 χλμ από τα Ιωάννινα), αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση ανάμεσα στο σύνολο των Ζαγοροχωρίων, είναι ανάμεσα από τη 2η και την 5η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος (Σμόλικας 2637 μέτρα και Τύμφη 2497 μέτρα ) και φυσικά ανάμεσα από τις δύο Δρακόλιμνες των βουνών αυτών. Η απόστασή του από τον Αώο ποταμό είναι μόλις 5 χιλιόμετρα και στο σημείο εκείνο το υψόμετρο δεν ξεπερνά τα 400 μέτρα.

Είναι πιθανότατα το μόνο μέρος στην Ελλάδα όπου κανείς μπορεί να δεί χιόνι 365 μέρες το χρόνο μιάς και στους πρόποδες της Τσούκα Ρόσα υπάρχουν μεγάλα κομμάτια παγετώνων που δεν λιώνουν ούτε με τους καύσωνες του καλοκαιριού.

Το χωριό χάρη στα πολλά τρεχούμενα νερά, διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, βοσκοτόπια, κήπους, οπωροφόρα δέντρα και καταπράσινα δάση. Διαθέτει τέλειο δίκτυο ύδρευσης από πλουσιώτατες πηγές με άφθονα και πεντακάθαρα νερά.

Λόγω της πλουσιώτατης χλωρίδας και πανίδας, το Πανεπιστήμιο του Cambridge έστελνε από τη δεκαετία του 1970 ακόμη -και επί χρόνια- ειδικούς επιστήμονες για τη μελέτη αυτής.

 

Οι κάτοικοι του χωριού είναι Βλαχόφωνοι, η ιστορία του έχει να αναδείξει προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης όπως ο Μάικλ Δουκάκης και ο Τζών Κασσαβέτης, ενώ η γεωγραφική του θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση του 1940.

Η πανέμορφη αρχιτεκτονική των σπιτιών του χωριού δεν έχει διατηρηθεί παρά μόνο σε ελάχιστα σπίτια και αυτό γιατί το χωριό έχει καεί 3 φορές τη δεκαετία του 1940. Δύο από τους Γερμανούς και μία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Στις αρχές του αιώνα το χωριό αριθμούσε περί τους 1800 κατοίκους ενώ σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοί του έχουν περιοριστεί σε μερικές δεκάδες. Ωστόσο τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους διακοπών το χωριό ξαναζωντανεύει τόσο από ντόπιους ξενιτεμένους όσο και από επισκέπτες του χωριού. (πηγή πληροφοριών https://www.mosv.gr)

Με αφετηρία το Βρυσοχώρι, επιχειρήσαμε την ανάβαση ως την ρίζα της Τσούκα Ρόσα ακολουθώντας το μονοπάτι «Γιάννης Τσουμάνης». Είναι μια εντυπωσιακή διαδρομή, μέχρι τα αιώνια χιόνια της Τύμφης. Το μονοπάτι, καλά σημαδεμένο, ξεκινά από τη βρύση στην άκρη του χωριού (υπάρχει και σχετική ταμπέλα). Την ακολουθούμε και αφού διασχίσουμε ένα τμήμα του χωριού, φτάνουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Λίγο πιο κάτω η διαδρομή μας διακλαδώνεται με αυτό προς Νεραϊδόβρυση. Ακολουθούμε την αριστερή του πορεία (υπάρχει σχετική σήμανση προς «Αλάκος – Τσούκα Ρόσα»). Αρχίζουμε να ανηφορίζουμε και μπαίνουμε στο πλούσιο δάσος της περιοχής. Το μονοπάτι σε όλη σχεδόν το μήκος του περνάει μέσα από ένα από τα πιο ωραία δασωμένα τμήματα της Τύμφης. Η διαδρομή είναι ευδιάκριτη και σηματοδοτημένη, ενώ δεν έχει σημαντική δυσκολία, αν εξαιρέσουμε το τελευταίο πολύ ανηφορικό κομμάτι.

Χρειάζεται περίπου τρεις ώρες ανάβασης για να φτάσει κανείς στη ρίζα του βράχου της Τσούκα Ρόσα (κόκκινης κορυφής), σ’ ένα αναμφισβήτητα από τα πιο όμορφα σημεία της Τύμφης. Από εδώ επιλέγουμε να κατεβούμε απότομα στον πάτο της κοιλάδας, αριστερά της κορυφής και να επιστρέψουμε στο χωριό κάνοντας μια κυκλική πορεία που μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής πλευράς της Τύμφης.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 31/5/2020 είναι προγραμματισμένη πορεία στον Όλυμπο στη διαδρομή Άγιοι Απόστολοι – Μαστορούλι –Κλεφτόβρυση – Παππά Ρέμα. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου μας – Μ. Μπότσαρη 2 (απέναντι από τον ΟΤΕ), κάθε Παρασκευή από 9 -10  μμ. Επιπλέον μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας www.trikalasport.gr και τη σελίδα μας στο facebook ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης